П  Р  О Т О К  О  Л

 

ГОДИНА 2019                                                      ГР.СТАРА ЗАГОРА

СТАРОЗАГОРСКИ  АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД        ІV СЪСТАВ

На девети май                                                       ГОДИНА 2019

В публично заседание,  в  следния състав:

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                                                                                          

СЕКРЕТАР:   ИВА АТАНАСОВА

ПРОКУРОР:  КОНСТАНТИН ТАЧЕВ

Сложи за разглеждане докладвано от съдия ДРАГНЕВА

Адм. дело №: 456  по описа за  2016 година 

На именното повикване в 12:35   часа се явиха:             

ИЩЕЦ: Г.И.К. - редовно   уведомена от предходното съдебно заседание, явява се лично и с адв. Ж., редовно упълномощен.

 

ОТВЕТНИК: МИНИСТРЕСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА гр. СОФИЯ  - редовно  уведомен на осн. чл. 137, ал. 7 от АПК, не изпраща представител.

 

ОТВЕТНИК: ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА – редовно  уведомен от предходното съдебно заседание, представлява се от юрисконсулт В., редовно упълномощена.

 

СТРАНА: ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СТАРА ЗАГОРА  – редовно и своевременно призована, явява се прокурор  Тачев.

 

ВЕЩО ЛИЦЕ: д-р Д.Й.К. – редовно уведомена от предходното съдебно заседание, налице.

 

ВЕЩО ЛИЦЕ: д-р В.Н.Б. – редовно уведомена от предходното съдебно заседание, налице.

 

ВЕЩО ЛИЦЕ: Д-Р К.Ц.К. – редовно призована, обратната разписка, с която е изпратена призовката, с указанията на съда, е върната с дата на връчване 04.04.2019 г.,  налице.

 

          АДВ. Ж.: Да се даде ход на делото.

          ЮРИСКОНСУЛТ В.: Да се даде ход на делото.

          ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

         

                                                О П Р Е Д Е Л И:

 

           ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и ДОКЛАДВА, че по делото е представено заключението по допусната комплексна СМЕ на  25.01.2019 г., подписано е от вещото лице д-р К.К., поради което не са налице пречки за изслушването му в днешното съдебно заседание.

 

          АДВ. Ж.:  Моля да пристъпите  към изслушване на  вещите лица.

          ЮРИСКОНСУЛТ В.: Не възразявам да се изслушат вещите лица в днешното съдебно заседание.

          ПРОКУРОРЪТ: Да се изслушат вещите лица.

 

СЪДЪТ  пристъпи към изслушване заключението по допуснатата   комплексна съдебно-медицинска експертиза, представена в законоустановеният срок.

 

СНЕ се самоличността на вещото лице: д-р Д.Й.К.  * год., българка, българско гражданство, неосъждана, без родство и особени отношения със страните.

ПРЕДУПРЕДЕНА за отговорността по чл.291 от НК.

ОБЕЩАВА  да даде вярно и безпристрастно заключение.

 

СНЕ се самоличността на вещото лице: д-р В.Н.Б.  * год., българка, българско гражданство, неосъждана, без родство и особени отношения със страните.

ПРЕДУПРЕДЕНА за отговорността по чл.291 от НК.

ОБЕЩАВА  да даде вярно и безпристрастно заключение

 

СНЕ се самоличността на вещото лице: д-р К.Ц.К. – * год., българка, българско гражданство, неосъждана, без родство и особени отношения със страните.

ПРЕДУПРЕДЕНА за отговорността по чл.291 от НК.

ОБЕЩАВА  да даде вярно и безпристрастно заключение

 

ВЕЩИТЕ ЛИЦА /поотделно/: Представили сме писмено заключение, което поддържаме и нямаме какво да добавя.

 

          АДВ. Ж.: Имам един въпрос към доктор К.. Д-р К., запознати сме с цялостния текст на заключението във всяка една негова част и моля само като имате предвид направените изследвания на доверителката ми и генезиса на заболяването, от което тя страда, и като имате предвид изследванията, които сте направили може ли да се  даде отговор на въпроса: Претърпените от доверителката ми в детските й години психологически смущения като стрес, притеснение, разочарование и мъка могат  ли да бъдат разглеждани като фактори, които биха могли да имат въздействие   за задълбочаване на страданията и болестта на този аденом през годините?

          ВЕЩОТО ЛИЦЕ Д-Р К.: Тази причина не може да се абсолютизира. Не може да бъде само тя, но има много комплексни отражения върху това дете. От моя гледна точка по отношение на хормоналния статус и развитието изобщо и на прогреса на заболяването съм категорична, че има отношение към развитието на самото заболяване.  Преживените негативни емоционални състояния имат отношение към процеса на развитието на заболяването.

          АДВ. Ж.: Имате ли наблюдения при различните хора с различен интензитет ли се проявяват тези смущения и в различен период от време като развитие? Може ли да се каже, че при един човек е от две години, при друг две седмици или общо взето това става бавно и незабележимо?

          ВЕЩОТО ЛИЦЕ Д-Р К.: Съжалявам не мога да отговоря на този въпрос еднозначно, но категорично при различни хора  от различен пол, дори раса е различно протичането на заболяването. По отношение на това в  кой период от възрастта са определени причините, които влияят върху развитието на хормоналния дисбаланс, аз говоря само за хормоналния,  защото те са свързани с психологията и психосоматичното състояние на детето в последствие жена, така че категорична съм и опита показва, че колкото е по-ранна възрастта,  при която детето е подложено психоемоционално,  толкова  по-бързо и са по-осезаеми след това усложненията, като се има предвид усложнения - в конкретния случай говоря за момиче. С разрешение на майката трябва да съобщя, че проблема при нея всъщност е хормоналният статус. При едно подрастващо момиче отражението към вторичните полови белези и по-нататък в развитието на женските полови органи с презумпцията за бъдеща майка естествено, че ще са по-осезаеми.

          При ищцата проблема е хормонален.  Първоначално започва като вторичен хипотериодизъм, т.е. намалена функция на щитовидната жлеза. През пубертетната и предпубертетната възраст са най-видими, защото детето става апатично, наддава на килограми, но след това  вече отражението към хипофиза и хипоталамуса са по-бавни и по-трудни за изследване, защото изискват по-специфични хормонални и инструментални  изследвания.  При нея са правени ЯМР двукратно с доказан  аденом на хипофизата, т.е. факторите са комплексни. Отначало развитието на вторичния хипотериодизъм влияе на хипофизата и това е най-важното. Веднъж нарушена  хипофизната жлеза започва верига от изменения и има за последица изменения соматични-за тялото и в психоемоционалната сфера. Оттук вече нещата се преплитат и се получава порочен кръг и не може да се сложи граница и да се каже  дали  хормоналният  дисбаланс влияе на психиката или обратното. По документация е явно, че има натрупване на фактори.  

 

          ЮРИСКОНСУЛТ В.: Можете ли да бъдете категорична, че психоемоционални фактори са причина за този хормонален дисбаланс?

          ВЕЩОТО ЛИЦЕ Д-Р К.: Не знам дали ще намерите изобщо някой, който може категорично да Ви даде отговор на този въпрос. Една от етиологичните причини за развитието на тези отклонения в хипофиза и хипоталамус са определено психоемоционалните  и са съчетани и с радиационни фактори. Но от всичко, с което съм запозната като документация определено психоемоционалните преживявания,  според мен - лично мое мнение, са повлияли.

 

ЮРИСКОНСУЛТ В.: Вие правили ли сте й медицински преглед?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Д-Р К.:  Да, при предходното ми идване през януари съм й правила медицински преглед, но трябва да се има предвид, че хормоналният статус е изключително динамичен.  Въпросът е колко време и в какъв период от време тия фактори-напрежение, безсъние и тормоз й влияят,  и каква е продължителността и интензитета им.  Ако беше момче щяха да бъдат други нещата. Тук говорим за момиче, което е започнало в предпубертета, което при момичетата е изключително тежък период и последствията са много по-различни впоследствие. Както не можем да направим точна граница кога момичето е в предпубертет и кога е влезнало в пубертет, така и не можем да кога е излезнало, и да  поставим граница. Исковият период попада в периода на предпубертет и пубертета. Тя е била девет-десет годишна, когато е установен хормоналният дисбаланс.

          Категорично има генетична предекспозиция, която също е етиологичен фактор и сочи на уязвимо място. От теоретична гледна точка при неблагоприятни фактори човек се разболява от това към което е  генетично предразположен. Хипотиреоидизмът е бил налице към момента на изпитване на стреса и е бил най-първото установено заболяване. Започнало е лечение с Ел 3 /Елтирокс или Елтироксин – едно и също лекарство/ и това лечение категорично няма отношение към възникване на аденома. Напротив то помага да не възниква и даже в нейният случай е  помогнало малко да омекоти,  ако може така да се каже.

Искам да обясня за хипотериодизъм основно се изследват два хормона- TSH и FT4. При нея FT4  е нисък, а TSH е висок и това е признак на хипотериодизъм. TSH е хормон, който се отделя от предния дял на хипофизата и регулира функцията на щитовидната жлеза. Следователно  една от причините за хипотериодизма е  нарушение на хипофизната жлеза. Това са едни от основните хормони, които поддържат циркулация, температура, обмяна на веществата и хора с такива отклонения наддават екстремно  на килограми.  Когато има аденом на хипофизата не страда само щитовидната жлеза, оттам се спира отделянето на яйцеклетки и се страда от липса на цикъл. Усложненията са много и изхода не може да се предвиди от никой и затова така съм написала в моето заключение.  Трябва да се наблюдава цял живот, защото лечението е медикаментозно или оперативно. 

          В случая като имам предвид възрастта на детето мога да кажа, че емоциите, описани в исковата молба са и пусков механизъм за аденома на хипофизата, наред с другите описани фактори.

 

ЮРИСКОНСУЛТ В.: От кога датира аденома на хипофизата?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Д-Р К.: Не мога да кажа от кога датира, но мога да кажа кога е доказан аденома на хипофизата, тъй като има ЯМР, но не помня точната година.

 

ЮРИСКОНСУЛТ В.:  Като проучвахте документите и видяхте резултати от изследването за какъв период може да се развие аденома на хипофизата?

          ВЕЩОТО ЛИЦЕ Д-Р К.:  Не може да се каже за какъв период се е развило заболяването.  Може да възникне заболяването за няколко часа инцидентно, може и за  дълъг период от време.

 

АДВ. Ж.: Д-р К., вие сте обследвали моята доверителка и във връзка с последният въпрос поставен от съда, искам да Ви попитам доколко  страданията, разочарованията, душевният дискомфорт, чувството на страх и неудовлетвореност на собствените действия, биха могли да навредят на здравето на човека и до колко са влошили състоянието и до колко са накърнили душата и живота на моята доверителка? Всички тези чувства емоции – отрицателни,  доколко се отрязват на нейното състояние в този период, посочен в исковата молба  и доколко можем да говорим за страдания  или говорим за нещо близко до състояние различно от здравето на човека, и как биха квалифицирани от Ваша гледна точка?

          ВЕЩОТО ЛИЦЕ Д-Р К.:  В етиогенезата на психосоматичните заболявания  тръгват три момента: едното е  биофактори, социофактори и психофактори - биопсихосоциален модел за възникване на заболяване. Биологичните фактори са наследственото предразположение, социалните  са заобикаляща среда, като микросоциалната среда  е в рамките на  семейството, в което е израсла ищцата в условия на  фрустрация и депривация, тъй като родителите са разведени, когато е била дете и е отглеждана от дете от майката. Фрустрация е чувство за неудовлетвореност, когато пред нейните желания да се докаже, защото е интелигентна и това е начин да се справиш с комплекси за малоценност, е поставена  непреодолима преграда, като това да си получиш заслужената награда. Депривация е това, което говорим, че едно дете трябва да расте в условията на обич  и подкрепа на двамата родители, но когато те са разделени, то трябва да расте в условията на свръхобич от страна на единия от родителите, буквалният превод означава лишаване, отнемане.  

Личностната й структура е психастенна – отговорен перфекционист.

          Посочените в исковата молба негативни преживявания зависят от индивида, като за конкретния случай предвид таланта,  амбициозността й и предвид психастенната й  личностна структура предполага по-висок интензитет по отношение на справедливостта и негативните преживявания. 

          ВЕЩОТО ЛИЦЕ Д-Р Б.:  Негативните  емоционални преживявания изцяло зависят от личностновата структура – как ще бъдат възприети и отразени, като при някои индивиди може изобщо  да не се преживеят  негативни емоции, а при други те да са по-силни при един и същи факт.  Един и същи факт за различните хора има абсолютно различна стойност и влияние.

Всеки човек има нужда да получи признания за това, което прави и усилията, които полага. В случая ищцата не е получила точно това.

 

          АДВ. Ж.: От всичко установено до момента самото чувство, което тя вече трайно усеща води ли до последващо изменение на личността и до допълнителни болки и страдания от дискомфорта  от приемане  на лекарствата, болките, и всички тези негативни усещания могат ли да бъдат възприети като стрес, страдание или форма допълнително утежняващи последствията?

          ВЕЩОТО ЛИЦЕ Д-Р Б.: Нямаме такъв въпрос в експертиза.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Д-Р К.: Наличието на всяко едно заболяване се отразява на самочувствието, настроението и т.н.

 

           АДВ. Ж.: Ако един човек претърпи акт на дискриминация самото усещане на акта на дискриминация води ли до психологически болки и страдания и увреждане на  личността, и болести на организма, и може ли да разболее човека?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Д-Р Б.: Всеки човек ще го преживее индивидуално. Обидата, чувството на унижение, чувството на непълноценност са емоции съпътстващи актовете на дискриминация, но последиците и реакцията е строго индивидуална. При една личност това ще бъде стимул - ще се мобилизира, друга ще се депресира,  трети ще се обезсърчи, четвърти ще изпадне в апатия и т.н.

Считаме, че описаните в исковата молба негативни  емоции, породени от акта на дискриминация, ищцата ги е преживяла.

 

АДВ. Ж.: Нямам повече въпроси към вещите лица.

ЮРИСКОНСУЛТ В.: Нямам въпроси към вещите лица.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам въпроси към вещите лица.

         

          Съдът освободи вещите лица.

 

          АДВ. Ж.: Нямам искания по доказателствата.

ЮРИСКОНСУЛТ В.: Предвид изслушаната в днешното съдебно заседание КСМЕ се установява, че увреждането е настъпило, когато ищцата е била на  9-10 год., според вещото лице  и  видно от акта за раждане на ищцата това се е случило през 2004 г.  В тази връзка и с оглед на това, че не е изяснено от кога датира заболяването независимо, че е било открито през декември 2012 г. в едната експертиза се нарича аденом, а в другата пролактином, които не са едно и също заболяване, а са с различни характеристики. В назначените по делото две комплексни медицински експертизи има извършени  изследвания, но заболяването е описано по различен начин, въз основа на една и съща медицинска документация. В тази връзка правя възражения за погасяване на давността на търсеното обезщетение за всички вреди, посочени в исковата молба.  Твърдя, че съгласно  чл. 45 от ЗЗД приложим в случая давността тече от момента настъпване на увреждането – когато ищцата е била  на 9-10 г.,  така че към датата на подаване на исковата  молба искът е погасен  по давност, съгласно заключението на вещите лица.

Моля  съдът да  цени днешното заключение заедно със  заключението по предходната назначена експертиза, доколкото се основана на твърденията във нея.

Относно изявленията на вещите лица и разясненията, които те дадоха в днешното съдебно заседание, ще взема становище по същество, но считам, че заключението не следва да бъде прието, доколкото не е изследвана  личностната структура на ищцата, а вещите лица днес се позоваха на това в част от отговорите си по поставените въпроси. Нямам искания по доказателствата.     

АДВ. Ж.:  Считам, че днес изслушаното заключение на  трите вещи лица е компетентно и обосновано. Със същото са дадени отговори на поставените въпроси и следва да се приеме, и да се разглежда с предходното заключение и с документите по делото. Нямам искания за събиране на други доказателства. Що се касае  до  така нареченото увреждане има два различни момента. От ендокринна гледна точка заболяването на функцията на щитовидната жлеза е едно като факти, обстоятелства и като генезис изначално и съвсем различно е възникването и обективирането на аденома на  хипофизата. За   установяването на аденома първият мед. документ е ЯМР.  Считам, че за да може да се организира адекватна защита на доверителката ми, с оглед изготвяне становището по правния спор, следва да се даде възможност на  ответника в лицето на МОН София в определен от Вас срок  да даде становище по заключението. 

          ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания по доказателствата. Да се приеме заключението на вещите лица. Ще се ползвам от така събраните.

 

СЪДЪТ намира, че следва да се приеме заключението, изслушано в днешно съдебно заседание, тъй като същото е компетентно изготвено и с него са дадени отговори на поставените въпроси.

Като взе предвид становището на страните и като намира делото за изяснено от фактическа страна

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА заключението по допуснатата комплексна СМЕ, изготвено от вещите лица д-р Д.Й.К., д-р В.Н.Б. и д-р К.Ц.К., на които определя възнаграждение в размер на 281.06 лв./двеста осемдесет и един лева и шест стотинки/ за всяко от тях, платими от бюджета на съда.

          Съдът издаде разходни касови ордери на вещите лица.

          ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО.

 

АДВ. Ж.:  Моля да уважите изцяло исковата молба. Считаме, че по безспорен начин доверителката е установила чрез писмените доказателства и приетите две КСМЕ наличието на претендираните  увреждания  и свързаните с тях негативни  последиците довели до влошаване на здравословното й състояние.  Моля да имате предвид, че доверителката ми е  била обект на дискриминационен акт , който е несъмнено установен  с влязъл в сила акт. Моля да се има предвид, че поради едно почти негодно законодателство и в частност един необмислен и неприложим подзаконов адм. акт, и възприето от органа по дискриминация дискриминационна наредба доверителката ми е доведена до тежко състояние на духа и на тялото и здравето, без тя да е допринесла за такова отношение към самата нея. Считам, че са доказани  вида и размера  на   предявените вреди и се дължи  справедливо обезщетение. Моля да се има предвид европейската регулация в тази насока, защото  считам, че нашето законодателство продължава да  бъде недостатъчно  в синхрон с европейските регулации и моля да ги приложите. Въпроса е, че следва да бъде защитен принципа на  справедливостта и правото на всеки човек да бъде защитен при неправилно прилагане на нормативните правила. Моля да ми предоставите срок  за писмена защита. Няма да изисквам да се запознавам със становището на другите страни.  Моля  при уважаване на исковите претенции да ни присъдите направените в настоящето производство разноски, а именно: възнаграждение за един адвокат – 2135 лв, които е изплатен изцяло, пътни разноски размер на 286,19 лв. и изследвания от различен характер в размер на 132,00лв.

 

          ЮРИСКОНСУЛТ В.: Правя възражение за прекомерност на разноските в частта за адв. хонорар. Моля същият да бъде намален до минималния. Правя възражение за недължимост на претенцията за плащане на пътни и мед. изследвания.

Моля  да оставите исковата молба без уважение изцяло, същата се явява недоказана по основание и размер. Не е налице причинно- следствена връзка между твърдените вреди и противоправно   поведение на Община Стара Загора.  Решението на КЗД установява дискриминационни текстове в нормативен акт, като то няма установително действие по отношение конкретно на дискриминационно действие от страна на общината. То не може да послужи за основание за ангажиране на отговорност на общината.  В този смисъл моля да приемете, че претенцията срещу Община Стара Загора е неоснователна. Моля за срок за писмени бележки.

          ПРОКУРОРЪТ:  Считам, че искът е частично основателен спрямо  ответникът - МОН София. По отношение на Община Стара Загора  исковата претенция е неоснователна, поради две причини: общината няма възможност да изплаща  стипендии отпускани от държавния бюджет. Общината не е предприела действия по дискриминация спрямо ищеца, тъй като  същата, видно от събраните по делото доказателства, е предприела действия, с които е стимулирала детето, като са го награждавали с грамоти и предметни награди, и е признала и подкрепила ищеца за таланта му. Съществува  едно ограничение, че две стипендии  на едно и също основание не могат да бъдат отпускани и предвид ограничението на наредбата общината не е предприела действия, с които да наруши правата на ищеца. Що се касае за МОН София, считам че  независимо от условията на чл. 16, ал. 3 от наредбата същите са имали възможност да предприемат действия и да отпуснат стипендия на друго основание. Предвид тези обстоятелства ще  моля да постановите решение в този смисъл.

 

          Съдът  дава възможност на страните  да представят писмени защити в 10-дневен срок от днес и обяви,  че ще се произнесе с решение в законния срок.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в  14:00 часа.

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                           СЕКРЕТАР: