П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

Година 2019                                                              Град Стара Загора

Старозагорски административен съд                          VІ състав

На деветнадесети февруари                                Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

                                                        Председател:  МИХАИЛ РУСЕВ

                                                      

Секретар: Зорница Делчева

Прокурор:

 

Сложи за разглеждане докладваното от съдия МИХАИЛ РУСЕВ административно дело номер 521 по описа за 2018 година.

 

На именното повикване в 10,29 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛ: С.Ж.М. - редовно призован, не се явява. За него се явява адв. Т. – редовно упълномощена от днес.

ОТВЕТНИК: ЗАМЕСТНИК ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ДФ “ЗЕМЕДЕЛИЕ“ СОФИЯ - редовно призован, не се явява и не изпраща представител. Вместо това по делото е представена молба-становище от процесуалния представител старши юрисконсулт П., с която не възразява да бъде даден ход на делото в негово отсъствие, не възразява да бъде изслушана назначената СТЕ, няма въпроси към вещото лице и не възразява по приемането на заключението. Изложени са подробни съображения по съществото на спора.

ВЕЩО ЛИЦЕ: Г.И.Р. – редовно призован, явява се лично.

 

АДВ. Т.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

                                    

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СЪДЪТ докладва, че е постъпила молба от пълномощника на ответника, с която представя и моли да бъде прието като доказателство писмо за площи, декларирани от повече от един кандидат с изх. № 02-240-6500/3564/16.09.2015 г. с приложение към него, както и известие за доставяне от 28.09.2015 г. на името на С.М..

АДВ. Т.: Да се приемат представените доказателства.

СЪДЪТ счита, че следва да приеме представените с молба изх.№ 01-261-1100/473/27.12.2018 г. от ответника по делото писмени доказателства, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА като писмени доказателства представените с  писмо изх. № 01-261-1100/473/27.12.2018 г. от ответника под опис.

 

Сне се самоличност на вещото лице:

Г.И.Р. - 36 г., българин, български гражданин, неженен, неосъждан, без родство и особени отношения със страните.

Председателят предупреди вещото лице за отговорността му по чл. 291 от НК. Същото обеща да даде вярно заключение.

 

ВЕЩО ЛИЦЕ: Представил съм заключение, което поддържам. Нямам какво да добавя към заключението.

АДВ. Т.: На стр.6 от експертизата по отношение на имот № 16780-60-1-1 от землището на Горно Изворово сте посочили като тип земя „обработваема земя“. Как и къде установихте това?

ВЕЩО ЛИЦЕ: За изготвянето на експертизата се обърнах към ДФ „Земеделие“ ЦУ София, откъдето ми изпратиха справка, която включваше и причините за недопустимостта на парцелите, и в нея беше отбелязано, че по отношение на този парцел това е причината за недопустимостта, че част от него представлява обработваема земя. Тоест извода съм го направил на базата на тази справка от ДФ „Земеделие“ София.

АДВ. Т.: С оглед несъответствието между установеното от вещото лице и от фотокартата от заявлението на стр. 85 от делото, тази фотокарта показва, че посоченият имот е с предназначение ливада за косене. Моля да ми дадете възможност да поставя допълнителен въпрос към вещото лице във връзка с изясняване идентичността на имота, който жалбоподателят ползва по силата на договор за наем, който представям. Имот № 000364 също се води пасище и мера, което е видно от Регистъра на земеделските земи, който също представям. В тази връзка моля вещото лице да отговори налице ли е идентичност на имот № 000364 по КВС на землището на с. Горно Изворово и имот № 16780-60-1-1, какво е било предназначението му, както по КВС и както сега по техническия блок, и променян ли е във времето от 2015 г. досега? В резултат на какъв вид проверка е направен извода, че имотът е обработваема земя – административна проверка или друга?

ВЕЩО ЛИЦЕ: Тук допустимостта е заради ползването, а не заради предназначението.

СЪДЪТ намира че представените в днешното съдебно заседание Анекс към договор за наем на мери и пасища и Регистър на земеделските земи  са относими и допустими към предмета на спора, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като писмени доказателства Анекс към договор за наем на мери и пасища № Д 04-20/15.02.2012 г. и Регистър на земеделските земи, гори и земи в ГФ към 17.03.2011 г.

АДВ. Т.: По отношение на останалите имоти нямам претенции. Да се приеме заключението на вещото лице.

СЪДЪТ счита, че следва да приеме заключението на съдебно-техническата експертиза, изготвена от вещо лице Г.Р., поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА и ПРИЛАГА към делото представеното заключение на съдебно-техническата експертиза, изготвена от вещо лице Г.И.Р..

ДА СЕ ИЗПЛАТИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ на вещото лице за изготвеното заключение, съгласно справка-декларация, в размер на 400,00/четиристотин/лв.

ЗАДЪЛЖАВА ответника в 10-дневен срок от днес ДА ВНЕСЕ по набирателната сметка на Административен съд Стара Загора сумата от 200,00/двеста/лв., представляваща разликата от първоначално внесения депозит за изготвяне на експертизата до пълния размер на възнаграждението на вещото лице.

Издаде се разходен касов ордер на вещото лице.

 

СЪДЪТ намира, че за изясняване на фактите във връзка с предмета на делото следва да допусне поставения от процесуалния представител на жалбоподателя допълнителен въпрос към вещото лице, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДОПУСКА допълнителен въпрос към вещото лице както следва:

Да се извърши проверка относно предназначението и начина на ползване на имот с рег.№ 16780-60-1-1, както и да се даде отговор въз основа на каква проверка е установено предназначението и начина на ползване на този имот?

ОПРЕДЕЛЯ ДЕПОЗИТ в размер на 100,00/сто/лв., платим от жалбоподателя в 3-дневен срок от днес, като предупреждава жалбоподателя, че при невнасяне на депозита, делото ще бъде решено съобразно изготвеното заключение на вещото лице.

 

СЪДЪТ намира делото за неизяснено от фактическа страна, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА ДЕЛОТО за 26.03.2019 г. от 10,00 ч., за която дата жалбоподателят е уведомен от днешното съдебно заседание, а ответникът – при условията на чл. 137 ал.7 от АПК.

ДА СЕ ПРИЗОВЕ вещото лице след внасяне на депозита.

 

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,45 часа.

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                           СЕКРЕТАР: