П  Р  О Т О К  О  Л

 

 

ГОДИНА 2019                                                                 ГР.СТАРА ЗАГОРА

СТАРОЗАГОРСКИ  АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД                  ІV СЪСТАВ

На дванадесети февруари                                                         ГОДИНА 2019

В публично заседание,  в  следния състав:

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАРИНА ДРАГНЕВА                        

СЕКРЕТАР:   ИВА АТАНАСОВА

Сложи за разглеждане докладвано от съдия ДРАГНЕВА

Адм. дело № 539 по описа за  2018 година 

На именното повикване в 10.00  часа се явиха:    

ЖАЛБОПОДАТЕЛ: „ПАТЕРКОВ“ ЕООД – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, представлява се от адв. М., редовно упълномощен.

 

ОТВЕТНИК: ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „ОБЖАЛВАНЕ И ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНА ПРАКТИКА“ ГР. ПЛОВДИВ ПРИ ЦУ НА НАП – редовно уведомен от предходното съдебно заседание,  явява се гл. юрисконсулт С., редовно упълномощена от днес.

 

ВЕЩО ЛИЦЕ: Д.В.Д. – редовно призована, налице.

 

ВЕЩО ЛИЦЕ: В.И.В. – редовно призован, налице.

 

АДВ.М.: Да се даде ход на делото.

ГЛ.ЮРИСКОНСУЛТ С.: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

         

                                                О П Р Е Д Е Л И:

 

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВА, че на 04.02.2019 г. са постъпили заключенията по допуснатите съдебно-счетоводна и съдебно-автотехническа експертизи, поради което не са налице пречки да бъдат изслушани вещите лица.

 

 

АДВ.М.: Нямам искания по доказателствата. Моля да пристъпим към изслушване на вещите лица.

ГЛ.ЮРИСКОНСУЛТ С.: Нямам искания по доказателствата.

 

СЪДЪТ пристъпи към снемане самоличността на вещото лице Д.В. Д. – Г.:

СНЕМА самоличността на вещото лице  Д.В.Д. -  пълнолетна, българка, български гражданин, неосъждана, без особени отношения със страните.

ПРЕДУПРЕДЕНА за наказателната отговорност по чл.291 от НК.

ОБЕЩАВА да говори истината.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Г.: Представила съм писмено заключение, което поддържам и нямам какво да допълня.

 

АДВ.М.: Нямам въпроси  към вещото лице. Да се приеме заключението.

 ГЛ.ЮРИСКОНСУЛТ С.: Не оспорвам заключението по смисъла на ГПК, а изразявам несъгласие с неговите изводи, като ще коментирам заключението във връзка със събраните по делото доказателства по същество.

 

По доказателствата, съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И

 

ПРИЕМА заключението по допусната съдебно-счетоводна експертиза, изпълнена от вещото лице Д.В.Д., на което определя възнаграждение в размер на  800лв., платимо както следва: 400 лв. от внесения по делото депозит, като за разликата до 800лв. ОСЪЖДА жалбоподателя да внесе сумата от 400лв. по депозитната сметка на АС Стара Загора в седмодневен срок от днес, за което уведомен чрез процесуалният си представител по делото.  В противен случай да се издаде изпълнителен лист на вещото лице.

Съдът освободи вещото лице.

 

СЪДЪТ пристъпи към снемане самоличността на вещото лице В.И.В..

         

 СНЕМА самоличността на вещото лице  В.И.В. -  62 г., българин, български гражданин, неосъждан, без особени отношения със страните.

ПРЕДУПРЕДЕН за наказателната отговорност по чл.291 от НК.

ОБЕЩАВА да говори истината.

 

ВЕЩОТО ЛИЦЕ В.: Представил съм писмено заключение, което поддържам и нямам какво да добавя.

 

АДВ. М.: Имам уточняващи въпроси  към вещото лице. 

АДВ. М.  към вещото лице: В предходното съдебно заседание при разпита на свидетелите от единия от тях постъпи твърдението, че привеждането в съответствие на ремаркета и полуремаркетата с влезлия в сила стандарт е в рамките до един работен ден. Това твърдение правдоподобно ли е и възможно ли е в рамките на едни работен ден едно ремарке да бъде преоборудвано?

 Вещото лице В.:  Извърших оглед на място. Искам да уточня, че изискванията на Наредба №7 от 2018 г., която е в съответствие с европейските  изисквания, влезли  в сила много по-рано DINEN12642, код XL, се отнасят за ремаркета и полуремаркета. Тази директива  изисква  да бъдат подсилени по отношение на укрепване на товарите. Тези мерки касаят  тяхната конструкция,  има се предвид  - под, предна страница, странични бордове,  задни врати,  с оглед превозването на товари.  При превозване на товари предната страница на ремаркетата  и полуремаркетата трябва да издържа на  натиск до 0,8  от масата на товара. Страничните бордове със 0,85 от масата на товара, а задната страница – вратите, които се затварят с 0,4 от тази маса. В тази връзка, ако предварително фирмата е  подготвена и е закупила необходимите материали  включващи планки,  стоманени въжета, скоби и съответните профили  е възможно  в рамките на един ден, с участието на двама или трима работника ремаркето или полуремаркето да бъде преоборудване. Технически е възможно.

 

 АДВ. М.: Във връзка с отговора на въпрос четири на стр. 8 от заключението да  обясните какво означава рационализаторското решение от страна на фирмата – част предназначена  за една машина „тръба за  Алегро 920 мм” да бъде монтирана за машината за грайфер, закупена на 17.12.2017г. ?

Вещото лице В.:  Машина „Алегро 14-26“ е за монтаж и демонтаж на тежки гуми, които са за камиони, автобуси, трактори. Тя не е пригодена за леки автомобили. Тръбата за тази машина към момента на огледа се монтираше към машината за грайфер. Частта може да бъде монтирана и демонтирана. По принцип тази част е създадена за машината „Алегро 14-26“ и машината е снимана.

 ВЕЩОТО ЛИЦЕ В. показа на страните и съда частта „тръба” на цветната снимка на страница 8 и на цветната снимка на стр. 9 /монтирана на машина за грайфер/ от заключението.

 

Вещото лице В.: Тази тръба може да бъде използвана както на машината за грайфер, така и на машината за монтаж и демонтаж на гуми.  Тръбата не е създадена специално и само за машината за грайфер. Тя е за „Алегро 14-26“.

 

АДВ. М.: При посещението във фирмата видяхте ли някое от ремаркетата, за да се убедите, че е налице фактическо изпълнение на Наредбата?

 Вещото лице В.: При извършения на място оглед видях  полуремарке Кроне с рег. № СТ9837ЕХ. На него действително бяха поставени тези атрибути, които са посочени в Наредбата.

 

АДВ. М.: Нямам повече въпроси към вещото лице. Моля да приемете заключението му.

ГЛ. ЮРИСКОНСУЛТ С.: Нямам въпроси към вещото лице. Не оспорвам заключението по смисъла на ГПК, а изразявам несъгласие с неговите изводи, които ще коментирам, във връзка със събраните по делото доказателства, в хода по същество. Считам го и за не относимо, тъй като не се касае за спор дали са налични стоките по фактурите при жалбоподателя, а от кое лице са закупени.  Основния спор се свежда до това от кого са закупени процесните стоки, а не дали са налични при жалбоподателя.

 

По доказателствата, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И

 

ПРИЕМА заключението по допусната съдебно-автотехническа експертиза, изпълнена от вещото лице В.И.В., на което определя възнаграждение в размер на  554лв., платимо както следва: 400 лв. от внесения по делото депозит, като за разликата до 554 лв. ОСЪЖДА жалбоподателя да внесе сумата от 154лв. по депозитната сметка на АС Стара Загора в седмодневен срок от днес, за което уведомен чрез процесуалният си представител по делото.

В противен случай да се издаде изпълнителен лист на вещото лице.

Съдът освободи вещото лице.

 

АДВ. М.: Нямам искания за събиране на други доказателства.  Да се приключи събирането им и да се пристъпи към спора по същество.

ГЛ. ЮРИСКОНСУЛТ С.: Нямам искания по доказателствата. Моля да приключите съдебното дирене и дадете ход  на делото по същество.

 

           СЪДЪТ като взе предвид становището на страните и като намира делото за изяснено от фактическа страна

 

О П Р Е Д Е Л И

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО.

 

АДВ. М.: Моля да постановите решение, с което да отмените процесният ревизионен акт и решението на Директора на ТД на НАП, с което същият е потвърден, по съображение, че след проведен процес на доказване се събраха писмени, гласни и експертни доказателства от съвкупния анализ на които следва да се направи извода, че жалбоподателят е участник  в реални сделки с реално получени стоки и услуги, които към момента на доказване на извършване на услуги и доставките са редовно регистрирани по ЗДДС данъчни субекти. Подробни съображения и анализ на събраните доказателства моля в писмен вид с препис за ответната страна в указан от съда срок. Претендирам и за съдебните разноски, за което представям списък, съгласно чл. 80 от ГПК.

  

ГЛ. ЮРИСКОНСУЛТ С.: Моля да отхвърлите жалбата и да потвърдите оспореният акт. Подробни съображения в тази насока и заключенията на вещите лица ще  бъдат коментирани в писмена защита в  определен  от Вас срок. Моля да ни присъдите и юрисконсултско възнаграждение, съгласно Наредбата.  Правя възражения за прекомерност на  адв. хонорар, тъй като същият следва да бъде 1514 лв. по Наредбата.

 

РЕПЛИКА НА АДВ. М.: Моля да имате предвид, че делото е с фактическа и правна сложност и за това адвокатският  хонорар е в такъв размер.

 

СЪДЪТ  дава възможност на процесуалните представители на страните да представят писмени защити в 10-дневен срок от днес и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

 

          Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,36 часа.

 

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                          СЕКРЕТАР: