П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

 

Година 2019                                                              Град Стара Загора

Старозагорски административен съд                          VІ състав

На двадесет и трети април                                    Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

                                                        Председател:  МИХАИЛ РУСЕВ

                                                      

Секретар: Зорница Делчева

Прокурор:

 

Сложи за разглеждане докладваното от съдия МИХАИЛ РУСЕВ административно дело номер 636 по описа за 2018 година.

 

На второ четене в 11,16 часа, се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛ: ЕТ **** – редовно призован, явява се адв. Ц. – редовно упълномощена от по-рано и адв. А. – редовно упълномощена от по-рано.

ОТВЕТНИК: ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „ОДОП“ ПЛОВДИВ ПРИ ЦУ НА НАП – редовно и своевременно призован, не се явява. За него се явява юрисконсулт С. – редовно упълномощена от по-рано.

ВЕЩО ЛИЦЕ: Х.А.Х. – редовно призован, явява се лично.

 

АДВ. А.: Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ С.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

        

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СЪДЪТ докладва, че е постъпило заключението на съдебно-икономическата експертиза в срок.

Вещото лице е със снета по делото самоличност.

СЪДЪТ предупреди вещото лице за отговорността му по чл. 291 от НК. Същото обеща да даде вярно заключение.

 

ВЕЩО ЛИЦЕ: Представил съм заключение, което поддържам.

 

АДВ. А.: В началото на справката в Таблица № 27 сте посочили само салдо, но не сте посочили фактура. Защо?

ВЕЩО ЛИЦЕ: Салдото е разликата между покупките и продажбите за 2009 г. или това е остатъкът към 31 декември. Салдото показва наличната към 31.12.2009 г. стока, която е закупена през 2009 г. Още в първото си заключение съм описал фактурите за закупени стоки, които тук в тази справка намират също отражение. Ако се види първото заключение за закупените стоки, ще може да се види коя стока кога е закупена. Всичко е заведено по счетоводни сметки и подсметки. По счетоводната програма при аналитичното разбиване на всяка сметка по номенклатури, по инвентарни номера и по видове стоки може да се проследи всичко. По делото има опис на наличните стоки към момента на бракуването. Счетоводството позволява да се проследи стоката като бройки и стоки винаги във всеки един момент, тяхната наличност и стойността, по която са заведени. Във всеки един момент може да се направи справка и да се изведе на хартиен носител и тази наличност може да се обвърже с фактурите. Със счетоводен запис са обединени номенклатурните номера на едни и същи стоки, като са събрани в една партида.

 

ЮРИСКОНСУЛТ С.: По какъв начин е водено счетоводството – синтетично или аналитично?

ВЕЩО ЛИЦЕ: Основната сметка се води и по двата начина. Сметка „стоки“ се води синтетично. Синтетично означава, че тази сметка участва в баланса, в отчета за приходи и разходи, с една обща стойност. Вътре в самата сметка се откриват подсметки за по-голяма прегледност и по-лесно водене.

 

ЮРИСКОНСУЛТ С.: На първа страница под номенклатурен номер 33 е посочена Фактура № 237, с която са закупени 201 броя ризи и салдо към 31.12.2009 г. Вие трябваше да посочите с какви фактури са закупени. Установили ли сте от тези ризи какво е продадено?. Бракувани са 286. Кажете тогава от тази фактура колко бройки са продадени.

ВЕЩО ЛИЦЕ: Не мога да кажа от тази фактура колко бройки са продадени.

 

АДВ. А.: Тази позиция по номенклатурен номер 33 следва да се уточни. Разликата до 311 ризи означава ли, че са продадени и това може ли да се проследи по програмата.

 

ВЕЩО ЛИЦЕ: Или са продадени, или са били налични. В самата счетоводна програма има отчет за продажбите всеки месец. Там е описано точно кои стоки са продадени през месеца. На база касовия апарат, в счетоводството се изписват продадените стоки. Това се отнася по всички останали позиции. Никъде няма бракувани повече стоки, отколкото са били налични. Когато пиша салдо към съответната дата, това означава, че салдото е към края на годината. Това е наличното към 31 декември. В заключението, в позиция 37 е сборуван броя на панталоните, тъй като са присъединени още 80 броя панталони от позиция 34. Позиция 34 е старата номенклатура преди да се обедини в номенклатурен номер 37, затова са събрани.

 

ЮРИСКОНСУЛТ С.: От вашия сбор, който сте направили, излиза, че цяла година не е имало движение по тази партида.

ВЕЩО ЛИЦЕ: Двата номенклатурни номера са обединени. Номер 34 е бил до края на 2009 г., а от януари 2010 са обединени и стават с номер 37. Самото обединяване също е било предмет на ревизията.

 

АДВ. Ц.: За партида 37 означава ли, че от край на 2009 г. до края на 2010 г. не е имало движение по този номенклатурен номер на стоките, които са били осчетоводени?

ВЕЩО ЛИЦЕ: Не, не означава това. Това е само останало салдо. Говорим за хиляди стоки.

 

АДВ. А.: Нямаме въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

ЮРИСКОНСУЛТ С.: Оспорвам изводите на вещото лице като неправилни и противоречащи с установените факти. Подробни съображения ще изложа по същество. Нямам въпроси към вещото лице.

 

СЪДЪТ счита, че следва да приеме заключението на съдебно-икономическата експертиза, изготвена от вещо лице Х.Х., поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА и ПРИЛАГА към делото представеното заключение на съдебно-икономическата експертиза, изготвена от вещо лице Х.Х..

ДА СЕ ИЗПЛАТИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ на вещото лице за изготвеното заключение, съгласно справка-декларация, в размер на 355,00/триста петдесет и пет/лв.

ЗАДЪЛЖАВА жалбоподателя в 7-дневен срок от днес ДА ВНЕСЕ по набирателната сметка на Административен съд Стара Загора сумата от 55,00/петдесет и пет/лв., представляваща разликата от първоначално внесения депозит за изготвяне на експертизата до пълния размер на възнаграждението на вещото лице.

Издаде се разходен касов ордер на вещото лице.

 

АДВ. Ц.: Представям и моля да приемете четири схеми на притежаваните имоти на жалбоподателя. Представям списък на разноските.

ЮРИСКОНСУЛТ С.: Да се приемат схемите като писмени доказателства по делото.

СЪДЪТ намира, че представените в днешното съдебно заседание четири броя схеми на притежаваните от жалбоподателя имоти са допустими и относими към предмета на спора, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като писмени доказателства схеми №№ 6791, 6793, 6794 и 6795, всички  от 25.06.2013 г. на СГКК Стара Загора.

 

АДВ. А.: Нямам доказателствени искания, моля да дадете ход по същество.

ЮРИСКОНСУЛТ С.: Нямам доказателствени искания, моля да дадете ход по същество.

СЪДЪТ намира, че делото е изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО.

 

АДВ. А.: Моля да уважите жалбата като отмените или измените обжалвания Ревизионен акт в частта, в която го обжалваме. Моля да присъдите в полза на доверителя направените по делото разноски. Моля да ни дадете възможност да представим писмена защита.

 

АДВ. Ц.: Присъединявам се към колегата.

 

ЮРИСКОНСУЛТ С.: Моля да отхвърлите жалбата и да потвърдите Ревизионния акт като правилен и законосъобразен. Моля да срок за писмена защита.

 

СЪДЪТ дава 10-дневен срок на страните за представяне на писмени защити.

 

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе в законния срок.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,50 часа.

 

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                    СЕКРЕТАР: