П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

Година 2018                                                      Град Стара Загора

Старозагорски административен съд         ІII състав

На дванадесет и трети април                     Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

                                                Председател: ИРЕНА ЯНКОВА

 

Секретар: МИНКА П.

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ЯНКОВА

административно дело № 752  по описа за 2018 година.

На именното повикване в  15:20  часа, се явиха:        

 

          ЖАЛБОПОДАТЕЛ: В.Л.Н. – редовно и своевременно призован, не се явява и не се представлява.

 

          ОТВЕТНИК ПО ЖАЛБАТА: ДИРЕКТОР НА ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ОТЕЦ ПАИСИЙ” с. КАЛОЯНОВЕЦ, обл. СТАРА ЗАГОРА редовно и своевременно призован, не се явява. Представлява се от адв. Д.П., редовно упълномощена от по-рано.

 

          АДВ. П.: Да се даде ход на делото.

 

                   СЪДЪТ счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

          СЪДЪТ докладва молба вх. № 1962/16.04.2019г. на пълномощника на жалбоподателя, с приложени писмени документи.

 

          АДВ. П.: Запознах се с молбата, представена от процесуалния представител на жалбоподателя и приложените доказателства. Оспорвам молбата с изложените в нея твърдения, доводи и искания. Не се противопоставям да се приемат приложените към нея писмени доказателства.

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото представените от пълномощника на жалбоподателя писмени документи, поради което и на основание чл.157 от ГПК, във връзка с чл.144 от АПК 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

          ПРИЕМА като писмени доказателства: Заявление за достъп до обществена информация за учители – пенсионери с дата 01.11.2018г. изпратено на ел. поща; Уведомително писмо изх. № 55/21.12.2018г.; Получено писмо на ел. поща относно искана информация с дата 22.03.2019г. и самото писмо.

 

          АДВ. П.: Нямам други доказателствени искания.

 

СЪДЪТ като взе предвид, че делото е изяснено от фактическа страна

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИКЛЮЧВА съдебното дирене.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 

          АДВ. П.: Представям писмено становище.

Оспорвам по същество това заявление, защото то не носи белезите и характеристиките на такова, каквото изисква закона. Не е адресирано до училището с всички негови индивидуализиращи белези, не носи подпис на подателя, а също така няма никакви данни да е регистрирано в училището. Ето защо с оглед на последното считам, че не е започнал да тече срок за предоставяне на исканата информация. По отношение на направените искания в тази молба правилно делото следва да бъде прекратено, тъй като липсва правен интерес, но оспорвам основанието, на което се иска прекратяване в молбата – там е посочено основание по чл.159, т.3 от АПК, а всъщност се касае до наличие на предпоставки за прекратяване на основание чл.159, т.4 от АПК, а именно поради липса на правен интерес. Считам за напълно неоснователни доводите в посока за наличие на условията на т.3 от чл.159 от АПК, а именно за оттегляне и отказ от административен акт. Не може да има отказ, или оттегляне на липсващ акт. Мълчаливият отказ е една фикция, която е създадена от законодателя, но нормите уреждащи тези фикции не могат да се тълкуват разширително. В случая мълчаливият отказ не представлява волеизявление – т.е. то не може да бъде оттеглено. Ето защо е създадена и специална разпоредба на чл.159, т.4 от АПК  относно липсата на правен интерес, който може да се приеме, че е отпаднал, или че изначало липсва с оглед на довода ни, че за мен срок не е започнал да тече и при положение, че това заявление не е регистрирано по съответния  ред. Моля ако решите да прекратите производството по т.4, да не присъждате разноски на жалбоподателя, тъй като в този случай такива не се дължат и в чл.143 от АПК не е предвидено на жалбоподателя да му се присъдят.

Направила съм евентуални искания по чл.78, ал.5 от ГПК – искам само да маркирам, макар че съм го записала в становището. Няма данни за изплатено адвокатско възнаграждение. Те са прекомерни и завишени и считам, че въобще не се дължат.

Моля в този смисъл да постановите съдебния си акт, като моля да имате предвид подробните съображения, които са изложени в предходната ни молба и в настоящото писмено становище, което представих.

 

СЪДЪТ ПРИЛОЖИ по делото писменото становище на процесуалния представител на ответника и ОБЯВИ, че ще се произнесе с решение в законния срок.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в  15:27  часа.

 

 

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                        СЕКРЕТАР: