П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

Година 2019                                                              Град Стара Загора

Старозагорски административен съд                          ІIІ състав

На двадесети май                                                  Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

                                                        Председател:  ИРЕНА ЯНКОВА

                                                      

Секретар: МИНКА ПЕТКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ЯНКОВА

административно дело № 68 по описа за 2019 година.

На именното повикване в  15:15 часа се явиха:        

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛ: А.И.К. – редовно и своевременно призован, не се явява. Представлява се от адв. Д.М., редовно упълномощен и приет от по-рано.

 

ОТВЕТНИК: КМЕТ НА ОБЩИНА КАЗАНЛЪК – редовно и своевременно призован, не се явява. Представлява се от юрисконсулт З.Б.,  редовно упълномощен и приет от по-рано.

 

СТРАНИТЕ /поотделно/: Да се даде ход на делото.

 

         СЪДЪТ счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

АДВ. М.: Представям становище с изложени въпроси за назначаване на  комплексна съдебно-техническа експертиза.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Б.: По отношение на 7 въпрос - част от него е правен – част от втората част. Цитирам: „Има ли одобрени строителни книжа и извършено ли е последващо законно преустройство“ да се запише – без законно, само преустройство.

 

По направеното искане съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДОПУСКА и НАЗНАЧАВА комплексна съдебно-техническа експертиза, която да се изпълни от вещите лица Д.Й.Х. и П.П.Р., които след като анализират представените по делото документи, извършат оглед на процесните недвижими имоти, направят проверки в Община – Казанлък, СГКК – Стара Загора и където е необходимо, да дадат заключение на следните въпроси:

1.   Закупените от Община Казанлък през 1994-1995г. с приложените по делото 7 нотариални акта общо 16 броя самостоятелни обекти: Офиси 2, 3, 4, 6, 7 и 8 на 1-ви /първи партерен/ етаж, офиси 1 и 2 на 2-ри /първи надпартерен/ етаж и офиси от 9 до 16 на 3-ти /втори надпартерен/ етаж, заедно с обслужващи сервизни помещения, предвидени и проектирани ли са като обекти на издадените през м. март 1994 г. строителни книжа – одобрен Архитектурен проект и Разрешение за строеж № 45/09.03.1994г. на „Жилищна сграда с обекти за КОО“?

2.   При сключването през 1994-1995г. на сделките за продажба на самостоятелните обекти – 16-те офиса, описани в т.1, „Жилищната сграда с обекти за КОО“ била ли е завършена в „груб строеж“ по чл.181, ал.2 от ЗУТ – с фасади, етажи /вкл. и мансарден етаж/ и покрив? Кога – според представените по делото строителни книжа „Жилищната сграда с обекти за КОО“ е завършена в „груб строеж“?

3.   При огледа на сградата и съобразно Технически проект – Заснемане от 2002 г. и Акт за узаконяване № 08/26.02.2004г. на „Жилищна сграда с обекти за КОО“ да се установи: Изпълнени ли са и съществуват ли реално закупените от Община Казанлък през 1994-1995г. 16 броя самостоятелни обекти: Офиси 2, 3, 4, 6, 7 и 8 на 1-ви етаж, офиси 1 и 2 на 2-ри етаж и офиси от 9 до 16 на 3-ти етаж?

4.   Съгласно Технически проект – Заснемане от 2002 г. и Акт за узаконяване № 08/26.02.2004г. на „Жилищна сграда с обекти за КОО“ какви по вид, брой и предназначение самостоятелни обекти, сервизни помещения и общи части на сградата са изпълнени /заснети/ и предвидени на 1-ви, 2-ри и 3-ти етаж в сградата?

5.   Освен 8 броя офиси на 2-рия и на 3-тия етаж, изпълнени /заснети/ и предвидени ли са и други самостоятелни обекти на 2-рия и 3-тия етажи? Какви по вид, предназначение и местоположение са тези други самостоятелни обекти на съответния етаж, чия собственост са тези обекти?

6.   При огледа да се установи: съществуват ли реално самостоятелните обекти, сервизни помещения и общи части на 2-ри и 3-ти етажи в сградата, които са изпълнени /заснети/ и предвидени в Технически проект – Заснемане от 2002г. и Акт за узаконяване № 08/26.02.2004г на „Жилищна сграда с обекти за КОО“.

7.   Има ли одобрени строителни книжа и извършено ли е последващо преустройство на 2-ри и на 3-ти етажи, изразяващо се в обединяване на всички самостоятелни обекти, сервизни помещения и общи части на съответния етаж в един единствен самостоятелен обект на всеки етаж, така, както това е отразено на приложените кадастрални схеми от КККР на двата етажа?

8.   Съответстват ли кадастралните схеми на 2-рия и 3-тия етажи от сградата на реално съществуващите, изпълнени /заснети/ и предвидени в Технически проект – Заснемане от 2002 г. и Акт за узаконяване № 08/26.02.2004г. самостоятелни обекти, сервизни помещения и общи части от сградата на всеки от двата етажа – като вид, брой, местоположение, предназначение и притежание – собственост?

 

ОПРЕДЕЛЯ първоначален депозит за изпълнение на експертизата в размер на 400 лв., който да се заплати от жалбоподателя в срок до 22.05.2019г. по набирателната сметка на Административен съд – Стара Загора.

 

ПРЕДУПРЕЖДАВА вещите лица, че следва да внесат писменото си заключение най-малко седем дни преди съдебното заседание.

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА ДЕЛОТО за  25.06.2019г. от 14:30 ч., за която дата и час на съдебното заседание страните уведомени в съдебно заседание чрез процесуалните си представители.

Призовка за вещите лица след внасяне на определения от съда депозит.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 15:20  часа.

                                              

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                

                           

 

 

СЕКРЕТАР: