П  Р  О Т О К  О  Л

 

 

ГОДИНА 2019                                                                ГР.СТАРА ЗАГОРА

СТАРОЗАГОРСКИ  АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД                  V СЪСТАВ

На пети юни                                                                                  ГОДИНА 2019

В публично заседание,  в  следния състав:

 

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЙНА ТОДОРОВА

                                                                  

                                                                      

СЕКРЕТАР:   ПЕНКА МАРИНОВА

Сложи за разглеждане докладвано от съдия ТОДОРОВА

Адм. дело №: 85 по описа за  2019 година 

На именното повикване, на второ четене в 12.15 часа се явиха:    

ЖАЛБОПОДАТЕЛ: „ЛЪКИ 9“ ООД - редовно уведомен от предходно с.з., явява се лично управителят на „Лъки 9“ ООД и с адв. Н., редовно упълномощен от по-рано.  

 

ОТВЕТНИК: НАЧАЛНИК НА РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛЕН СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ - ЮГОИЗТОЧЕН  РАЙОН – редовно уведомен от предходно с.з. чрез процесуалния си представител по делото. За ответника се явява юрисконсулт М., редовно упълномощена от по-рано.

 

ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА: „НЕСА“ ООД гр. СЕВЛИЕВО - редовно уведомена от предходно с.з. чрез пълномощника си по делото, не се представлява.

 

ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА: ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА - редовно уведомен от предходно с.з. чрез процесуалния си представител по делото, явява се мл. експерт правно обслужване Н.Г., редовно упълномощена от по-рано.

 

 

ЮРИСКОНСУЛТ М.: Моля да не се дава ход на делото. Представям Постановление №127/22.05.2019г. на Министерски съвет, с което е приет нов Устройствен правилник на ДНСК. Обнародвано е в ДВ бр.42 от 28.05.2019г. С този Устройствен правилник са извършени структурни промени в системата на ДНСК, като Регионалните дирекции вместо 6 са вече 28 и териториалният им обхват е променен - докато досегашният обхват е бил съгласно територията на районите от ниво 2 по чл.4, ал.3 от Закона за регионалното развитие, към момента териториалният обхват на регионалните дирекции е на територията на съответната област. Ето защо към момента органът, който е издал оспорената заповед – предмет на това дело, вече не съществува. По чл.153, ал.3 от АПК следва да бъде от конституиран органът, който е компетентен да издава заповеди по чл.216 от ЗУТ, но тази законова разпоредба е отменена и към момента не мога да посоча кой е компетентния орган.

 

 

АДВ.Н.: Ход на делото не следва да се дава. Липсата на надлежна страна би опорочила производството. Що се касае до правоприемството - предоставям на съда, дотолкова доколкото законът не е посочил такъв.

 

МЛ.ЕКСПЕРТ Г.: Не следва да се дава ход на делото, тъй като няма насрещна страна.

 

 

СЪДЪТ намира, че ход на делото в днешното с.з. не следва да бъде даван. Видно от представеното от процесуалния представител на ответника Постановление № 127/ 22.05.2019г. на Министерски съвет на РБългария, е приет нов Устройствен правилник на ДНСК /обн. ДВ бр.42/ 28.05.2019г./, съгласно който след влизането му в сила, като териториални звена на Главна дирекция „Строителен контрол“ в ДНСК се създават 28 Регионални дирекции „Национален строителен контрол“. Оспореният административен акт е издаден от Началника на РДНСК-Югоизточен район, която РДНСК, с оглед на настъпилите структурни промени в ДНСК, към датата на днешното с.з е престанала да съществува. По общите правила като страна по делото, в процесуалното качество на ответник, следва да бъде конституиран органът, явяващ се правоприемник на Началника на РДНСК-Югоизточен район, но в новия Устройствен правилник на ДНСК липсва регламентацията относно правоприемството. Съгласно разпоредбата на чл.153, ал.2 от АПК когато след издаване на административния акт органът бъде закрит, без да е посочен негов правоприемник, страна по делото е овластеният с компетентността да издава същите актове орган. Обжалваната Заповед № ДК-10-ЮИР-1/ 17.01.2019г. на Началника на РДНСК – Югоизточен район, с която е отменено като незаконосъобразно Разрешение за строеж № 19-334/ 30.07.2018г., издадено от Главния архитект на Община Стара Загора, е постановена в производство и на основание чл.216, ал.6 от ЗУТ, която разпоредба е отменена /ДВ бр.25/ 2019г./ и към настоящия момент органите на ДНСК не са компетентни да разглеждат и да се произнасят по жалби срещу разрешения за строеж и одобрени инвестиционни проекти т.е нямат компетентност да издават заповеди като обжалваната. С оглед на което очевидно няма как да бъде приложена и разпоредбата на чл.153, ал.2 от АПК за конституиране на надлежен ответник по делото. Ето защо не следва да бъде даван ход на делото в днешното съдебно заседание. Следва да бъде изискано от Началника на ДНСК в указан от съда срок писмено да посочи кой е административният орган - правоприемник на Началника на РДНСК-Югоизточен район във връзка с приетия нов Устройствен правилник на ДНСК, по отношение на упражнени правомощия и издадени заповеди по реда и на основание чл.216, ал.6 от ЗУТ /отм./, постановени преди неговата отмяна.

 

Водим от горното, съдът

 

                                                О П Р Е Д Е Л И:

 

          НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

ИЗИСКВА от Началника на ДНСК – София, в 7-дневен срок от получаване на препис от определението, писмено да посочи кой е административният орган - правоприемник на Началника на РДНСК-Югоизточен район във връзка с приетия нов Устройствен правилник на ДНСК /обн. ДВ бр.42/ 28.05.2019г./, по отношение на упражнени от Началника на РДНСК-Югоизточен район правомощия и издадени заповеди по реда и на основание чл.216, ал.6 от ЗУТ, постановени преди отмяната на чл.216 от ЗУТ /ДВ бр.25/ 2019г./, с оглед конституирането му като ответник в съдебното производство по делото, образувано по жалба срещу Заповед № ДК-10-ЮИР-1/ 17.01.2019г. на Началника на РДНСК – Югоизточен район.

 

Препис от определението да се изпрати на Началника на ДНСК - София

 

 

В момента в залата влиза адв. П. – пълномощник на заинтересованата страна „Неса“ ООД гр. Севлиево

 

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА ДЕЛОТО за  26.06.2019г., от  10,45  часа, за която дата и час на с.з. жалбоподателят уведомен чрез управителя на дружеството и чрез пълномощника си по делото, ответникът - чрез процесуалния си представител, заинтересованите страни - чрез процесуалните си представители.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в              12,33  часа.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    

   

СЕКРЕТАР: