П  Р  О Т О К  О  Л

 

ГОДИНА 2019                                                                ГР.СТАРА ЗАГОРА

СТАРОЗАГОРСКИ  АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД                  V СЪСТАВ

На десети юли                                                                               ГОДИНА 2019

В публично заседание,  в  следния състав:

 

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЙНА ТОДОРОВА

                                                                  

                                                                      

СЕКРЕТАР:  ПЕНКА МАРИНОВА

Сложи за разглеждане докладвано от съдия ТОДОРОВА

Адм. дело №: 157 по описа за  2019 година 

На именното повикване в 10:39  часа се явиха:    

ЖАЛБОПОДАТЕЛ: С.К.П. – редовно уведомен от предходно с.з. чрез пълномощника си по делото, не се явява. За него се явява адв. С., редовно упълномощена от по-рано.

 

ОТВЕТНИК: ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „МЕСТНИ ПРИХОДИ“ ПРИ ОБЩИНА КАЗАНЛЪК – редовно уведомен от предходно с.з. чрез процесуалния си представител по делото. За ответника се явява юрисконсулт Д., редовно упълномощена от по-рано.

 

ВЕЩО ЛИЦЕ: В.Н.Н. – редовно призована, на лице.

 

АДВ.С.: Да се даде ход на делото.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Д.: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание. Страните са редовно уведомени, с оглед на което

         

                                                О П Р Е Д Е Л И:

 

        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

ДОКЛАДВА СЕ, че в изпълнение на протоколно определение от предходно с.з., по делото от Община Казанлък с писмо вх. № 3042/ 10.06.2019г. са постъпили изисканите документи.

 

ДОКЛАДВА СЕ, че по делото, в законоустановения срок, с вх.№3463/28.06.2019г. е представено заключението по назначената съдебно-икономическа експертиза, изпълнена от вещото лице В.Н.Н..

 

АДВ.С.: В предишното с.з. уважихте молбата ни за разпит на свидетели, които да установят дали моят доверител е бил редовно уведомен за съставянето на Акт №200/2016г. за установяване задължение по декларация и за това дали той ползва услугите  ТБО и т.н. С оглед на така дадената ни възможност, свидетелите, които водим за днешното с.з., са П.П.Р.и Т.Н.Т., които са налице.

Не възразявам да се приемат представените от Община Казанлък доказателства.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Д.: Да се приемат представените доказателства.

 

съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото, приложено представените от процесуалния представител на ответника към писмо вх.№3042/10.06.2019г. документи, като процесуално допустими и относими към предмета на делото.

С оглед постановеното от предходно с.з. определение за допускане събиране на гласни доказателствени средства чрез разпит на свидетели, следва да бъде уважено искането на пълномощника на жалбоподателя за допускане до разпит в качеството на свидетели на водените  за днешното с.з. лица.

Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото представените под опис с писмо вх.№3042/10.06.2019г. от Община Казанлък документи, както следва: Заверени копия на таблици за отчитането явяването и неявяването на работа за 2015 г. - 12 л.; Заверени копия на таблици за отчитането явяването и неявяването на работа за 2014 г. — 12.; Заверени копия на таблици за отчитането явяването и неявяването на работа за 2013 г. - 12 л.; Заверени копия на пътни листове за 2015 г. - 40 л.; Заверени копия на пътни листове за 2014 г. - 46 л.; Заверени копия на пътни листове за 2013 г. - 48 л.; Схема за разполагане на контейнерите за съхранение на отпадъци в град Казанлък -1 л.; Препис от Решение № 383/ 04.02.2010 г. на Общински съвет- Казанлък ведно с План сметка - 10 л.; Препис от Решение № 553/ 13.12.2010 г. на Общински съвет- Казанлък - 7 л.; Препис от Решение № 9/ 14.12.2011 г. на Общински съвет- Казанлък - 7 л.; Препис от Решение № 403/ 29.11.2012 г. на Общински съвет- Казанлък - 3 л.; Препис от Решение № 835/ 17.12.2013 г. на Общински съвет-Казанлък  - 4 л.; Препис от Решение № 1165/ 17.12.2014 г. на Общински съвет- Казанлък - 3 л.; Заповед № 2323/ 29.10.2014 г. - 2 л.; Заповед № 2380/ 29.10.2013 г. - 2 л.; Заповед № 1993/30.10.2012 г. - 2 л.; Заповед № 1182/27.10.2011 г. - 2 л.; Заповед № 1102/ 28.10.2010 г. - 2 л.; Заповед № 990/ 30.10.2009 г. - 2 л.

 

ДОПУСКА до разпит в качеството на свидетели на лицата П.П.Р.и Т.Н.Т..

 

СЪДЪТ пристъпи към разпит на допуснатите свидетели.

 

В залата влезе свидетелят П.П.Р..

 

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА СВИДЕТЕЛЯ: П.П.Р.– 64г., българка, българска гражданка, висше образование -  строителен инженер, неосъждана, без родство с жалбоподателя.   

ПРЕДУПРЕДЕНА за наказателната отговорност  по чл.290 от НК.

ОБЕЩАВА да говори истината.

 

СЪДИЯ ТОДОРОВА: Допусната сте до разпит в качеството на  свидетел във връзка с обстоятелствата касаещи, предоставянето на услугите сметоизвозване и сметосъбиране и др., за които се дължи такса за битови отпадъци по отношение на имота на С.П.. Да ни кажете от къде и от кога познавате С. и знаете ли къде се намира имота му? В близост до вашия ли е?

СВИДЕТЕЛ: Запознах се с него през 2012-2013г. понеже си купих къща в този район, където живее С.. Колежка ми го препоръча да ми направи ел. инсталацията като специалист и оттогава той ми поддържа електриката. Неговият имот е близо до моя, в района на завод „Хидравлика“ гр. Казанлък.

 

АДВ.С.: Споделял ли е той с вас някакви проблеми с неговия имот? Да ни кажете имота му как изглежда? Заможен човек ли е? Има ли контейнер за отпадъци?

СВИДЕТЕЛ: В процеса на работа се познаваме като колеги. Не е заможен човек. В последствие разбрах, че къщата не е негова, а е ползвател само. Не съм влизала никога там. Той казва, че е много разхвърлена и му е неудобно. Ходила съм до самата къща и отвън имам информация за двора му, който е тревясал, буренясал. Казвала съм му да му помогнем да го почистим, но той казва, че няма контейнери. Разказа ми, че един ден, когато се е прибирал, е видял колата за боклука, за сметосъбиране и момчетата са му вдигнали контейнера, защото бил смачкан. Изпуснали са го и са му казали, че ще му донесат друг, както се полага, но не са му донесли. Къщата, в която отидох аз през 2012г., беше с нов контейнер- пластмасов. Някъде около 2010 г. са му взели металния контейнер.

Всичко си прибира той в двора. Тротоарът - целият е обрасъл и не се виждат плочки, обрасъл е с трайни насаждения. Предложих му да платим на някой да почисти и извикахме две циганета, той плати и прибрахме боклука отвън. Отвън оправихме, но в момента пак е обрасло.

Къщата е на родителите му, доколкото знам. Къщата се води масивна, но масивните къщи са няколко вида. Тази къща е масивна, с дървен гредоред, без стоманобетонни елементи, може би вътре само някакво стълбище има. Дървен гредоред долу, дървен таван и покрив с керемиди. Тази къща е на тухли. Не е измазвана отвън. Няма поддържане на къщата, дограмата е стара.

С. ми е казвал, че не ползва услугите по сметосъбиране и сметоизвозване, тъй като няма къде да изхвърля отпадъците си. Тези отпадъци стоят в двора му и затова е така затрупано. Кухненски и домакински отпадъци няма, тъй като той почти не се храни в къщи, но всички останали отпадъци ги събира в двора си. Той е сам, без семейство.

Притесняваше се, че той идва при нас, а ние не можем да отидем при него. Оплака ми се по повод на частния съдебен изпълнител, че не е бил уведомен. Има пощенска кутия.

 

АДВ.С.: В района има ли домове, където има повече от един контейнер?

СВИДЕТЕЛ: Да, има такива домове, когато живеят две или повече семейства.

 

АДВ.С.: Вие работили ли сте в общината?

СВИДЕТЕЛ: Да, бях началник незаконно строителство.

 

АДВ.С.: Как в общината се определят коефициентите за ТБО.

СЪДЪТ не допусна отговор на този въпрос.

 

АДВ.С.: Нямам въпроси.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Д.: Казахте, че С. ви е споделил, че са му взели кофата за боклук, която е била повредена, а той след това споделял ли ви е дали е направил нещо за придобиване на нов такъв съд?

СВИДЕТЕЛ: Работниците, които са били в сметосъбиращия камион са казали, че те ще се обадят където трябва и ще му осигурят контейнер.

 

СТРАНИТЕ/поотделно/: Нямаме повече въпроси.

 

СЪДЪТ  освободи свидетеля.

 

В залата влезе свидетелят  Т.Н.Т.СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА СВИДЕТЕЛЯ: Т.Н.Т.– 56г., българин, български гражданин, средно специално образование, неосъждан, работи в частна фирма.

ПРЕДУПРЕДЕН за наказателната отговорност  по чл.290 от НК.

ОБЕЩАВА да говори истината.

 

СЪДИЯ ТОДОРОВА: Да ни кажете от къде и откога се познавате със С.П.?

СВИДЕТЕЛ: Познавам го от много години. С него сме комшии. Живеем през улица.

 

АДВ.С.: Неговата къща обслужва ли се и той ползва ли контейнер за отпадъци? Вие имате ли такъв контейнер за отпадъци?

СВИДЕТЕЛ: Аз имам вътре в двора контейнер, той няма и никога не съм виждал пред неговата къща. Тази къща е от баща му, той я е строил. Моята къща и неговата са типови къщи.

Проблеми с плащане такса отпадъци аз нямам, но той ми е казвал, че той има проблеми с контейнерите и  с плащането, но не мога да кажа точно.

Този проблем ми го е споделил преди около половин година. Отпадъците той ги държи в двора си, в къщата. Той е самичък. Сам живее.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Д.: Какви отпадъци той държи в двора си?

СВИДЕТЕЛ: Там не съм влизал в двора, защото там не е поддържано. Вижда се през оградата, че вътре има буренаци, храсталаци и битови отпадъци.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Д.: С. имал ли е метална кофа пред къщата си или вътре в нея?

СВИДЕТЕЛ: Никога не съм виждал метална или пластмасова кофа пред къщата на С.. Той хвърля отпадъците си в двора, колко отпадъци може да са, самичък човек е.

 

СТРАНИТЕ/поотделно/: Нямаме повече въпроси.

 

СЪДЪТ  освободи свидетеля.

СТРАНИТЕ/поотделно/: Да пристъпим към изслушване на заключението на вещото лице.

 

СЪДЪТ пристъпи към изслушване на заключението по назначената съдебно-икономическа експертиза, изпълнена от вещото лице В.Н..

 

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ: В.Н.Н. – 63г., българка, българска гражданка, висше     образование, неосъждана, няма особени отношения със страните по делото.

        ПРЕДУПРЕДЕНА за отговорността по чл. 291 от НК.

        ОБЕЩАВА да даде добросъвестно и обективно заключение.

 

ВЕЩО ЛИЦЕ: Представила съм писмено заключение, което поддържам.

 

АДВ.С.: Съдът е поставил за задача да изчислите стойностите за битови отпадъци за периода 2010г. – 2015г., а накрая в заключението вие давате друг период – 2011г. до 2015г., какво е станало, че така се е променило условието на задачите?

ВЕЩО ЛИЦЕ: За 2010г. давам какво е определено като задължение в АУЗД, издаден от органите по приходите. В моето заключение не определям задължение, тъй като жалбоподателят не го дължи. То отпада по давност. На стр.4 е дадено какво е определено като задължение в акта, но в моето заключение на стр. 10 и стр. 11 определям задълженията, такива каквито ги дължи жалбоподателят.

 

АДВ.С.: Когато изчислявахте данъчната оценка, това което ми прави впечатление, вие давате абсолютно същата данъчна оценка, която е дадена в АУЗД. Логиката ми на лаик говори, че това е една стара къща, която не е ремонтирана и за 10-15 години тя е много овехтяла. Данните са, че той не я е ремонтирал. Това има ли начин, по вашия начин на изчисление, по някакъв начин да се отрази и да  ми кажете толкова ли е била през 2010 г., и сега ли е същата данъчната оценка, не ми е ясно?

ВЕЩО ЛИЦЕ:  Данъчната оценка на земя и сгради, в случая, защото жалбоподателят притежава земя и сграда, данъчната оценка съм посочила как е определена. Спазени са нормите и коефициентите, които са посочени в Приложение №2 към ЗМСМА, а на стр. 10 от заключението съм посочила каква е данъчната оценка за земята и къщата. Коефициентът за овехтяване е включен. На стр.10 съм го посочила, посочила съм и нормативната уредба на стр. 4. Той е 0,85 и е такъв от началото на периода, който е включен в акта, от 2010г. Не може да бъде коефициентът за овехтяване по-малко от 0,85. Органът по приходите го е спазил този коефициент, който си е нормативно определен и който няма как да не бъде съобразен.

 

АДВ.С.: Промяната при изчисляване стойността на такса битови отпадъци, свързано ли е с транспортни разходи или с други дейности?

ВЕЩО ЛИЦЕ: Промила е посочен в решенията на ОбС-Казанлък, в Наредба №31 и Наредба №26. За процесният период има промяна един път на промила за такса битови отпадъци и съответно е посочено в самия акт.

 

АДВ.С.: Каква е стойността на такса смет, за този човек, за този период?

ВЕЩО ЛИЦЕ:  Тя е определена за различните години съобразно промилите по решенията на ОбС-Казанлък. По-ниска е, защото в експертизата съм посочила какво е задължението, установено с АУЗД №200/2016г., а в заключението аз определям задълженията без да е включена 2010 г., съответно на това се дължи разликата в такса битови отпадъци.

 

АДВ.С.: Нямам повече въпроси. Да се приеме заключението.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Д.: Нямам въпроси. Да се приеме заключението.

         

СЪДЪТ намира, че следва да приеме като писмено доказателство по делото заключението на съдебно-икономическата експертиза, изпълнена от вещото лице В.Н.. Със същото са дадени отговори на поставените от съда въпроси, с оглед на което

 

    

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА като писмено доказателство по делото заключението на съдебно-икономическата експертиза, изпълнена от вещото лице В.Н., ведно с приложенията към него, като за неговото изготвяне ОПРЕДЕЛЯ окончателно възнаграждение в размер на 100.00 /сто/ лева, платимо изцяло от внесения по делото депозит.

ЗА възнаграждението на вещото лице се издаде РКО.

 

АДВ.С.: Нямам доказателствени искания. Считам, че делото е изяснено. Моля да го приключите.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Д.: Нямам доказателствени искания. Моля да дадете ход по същество.

 

СЪДЪТ, с оглед изявлението на пълномощниците на страните по делото, че няма да сочат нови доказателства и нямат искания за събиране на други такива и като намира делото за изяснено от фактическа страна

 

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

 ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

 ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО.

 

 

АДВ.С.: От името на моя доверител ви моля да отмените АУЗД №200/2016 г. на Дирекция „МП“ към Община Казанлък с оглед на това, че не му е бил връчен и не е ползвал услуги за ТБО. Желая да добавя към заключението на експертизата, че дължимата такса за данък недвижими имоти и такса за битови отпадъци, тоест двете задължения, са били предмет на обжалване по адм. дело №691/2018 г. по описа на АС-Стара Загора От местната дирекция е издадено Разпореждане №62/07.09.2018г. и това разпореждане е било потвърдено с Решение №12/2018г. на директора, с което е признато, че на моят доверител му се приспада това задължение за 2010г. Моля също така, тъй като той е правил възражение, че не му е било редовно съобщено съставянето на акта и му са нарушени процесуалните права, такова възражение е направено по адм. дело №691/2018г. на АС-Стара Загора. Там на него не му е отговорено, но е отговорено на ЧСИ Д.Ц. с писмо изх.№1103 от 07.09.2018г. от инспектор М.И., инспектор „МП“ при община Казанлък и там е взето становище, а становището е, че е спазен порядъка, по който той е трябвало да бъде информиран, че не е съгласен с начина на изчисление на задълженията и с това писмо му е отказано отписване на задълженията до 2016г. по тези два показателя, тъй като не била изтекла абсолютна 10г. погасителна давност. Но с това писмо само е взето становище дали той е редовно информиран. Той счита, че на неговия въпрос, на неговото възражение, дори и съда в Стара Загора не е отговорил на това и аз считам, че са му увредени правата на задължено лице по декларация. Освен това актът трябва да бъде изцяло отменен и той да бъде освободен да плаща задължение, но ако съдът приеме, че са налице други основания, че той въпреки че не е ползвал тази услуга, и въпреки че е не е бил надлежно информиран, че трябва да ги плаща и въпреки, че друг е съставил декларация, от която произтичат тези негови задължения, ако съдът приеме, че той трябва да плаща, тогава в алтернатива считам, че трябва да плати общо задължение в рамките на заключението на вещото лице, а именно 587,43лв. Но основното му възражение е, че не трябва да плаща никакви пари, тъй като не е бил информиран. Иска да плаща за бъдеще и да му поставят контейнер, за да може да бъде коректен гражданин. В заключение, моля да приемете и да присъдите изцяло разноските на моя доверител, които е направил, разноските по делото в пълен размер, алтернативно моля съобразно уважената част на неговата претенцията да се присъдят разноските. Съвсем несправедливо той е поканен от частен съдебен изпълнител да плаща сума над 1100 лева по изпълнително дело, за което има данни, че е образувано при ЧСИ Д.И.. Там сумите, които той е задължен да плаща, касаят друг период, други размери и моля съдът да се произнесе какво трябва да стане по изпълнителното дело. Предлагам това дело да се прекрати, тъй като той е с нарушени права по издаването на акт №200, а този акт №200 касае период различен от този по настоящия административен процес. Моля да постъпите справедливо и С.П. да плати това, което наистина дължи, макар че той не ползва услуги. Той живее с минимална пенсия

 

ЮРИСКОНСУЛТ Д.: На първо място считам, че жалбата е недопустима, тъй като АУЗД №200/2016г. е връчен по установения ред - залепено съобщение по чл.32 от ДОПК, поради което всяка жалба срещу АУЗД е просрочена. Ако приемете, че е нередовно връчен актът, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна, защото считам, че от събраните по делото доказателства се установи, че Община Казанлък е предоставила услугите по сметосъбиране, сметоизвозване и обезвреждане на отпадъците и поддържане на чистотата за периода 2010г.-2015г., както и към момента. Моля да потвърдите задълженията по АУЗД, отразени в заключението на вещото лице. Смятам, че задълженията за 2010г. са погасени по давност и към настоящия момент се дължат данъци и такси за периода 2011г. – 2015г. Моля да постановите решение, с което да  потвърдите акта в тази част и да присъдите направените по делото разноски, за които представям списък.

 

РЕПЛИКА АДВ.С.: Считам възражението за недопустимост на жалбата за неоснователно, тъй като моят доверител въобще не е бил информиран за съставянето на протокола.

 

  съдът предостави 10-дневен срок за представяне на писмени становища и ОБЯВИ, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

  Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в             11,27  часа.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    

 

    

СЕКРЕТАР: