П  Р  О Т О К  О  Л

 

 

ГОДИНА 2019                                                            ГР.СТАРА ЗАГОРА

СТАРОЗАГОРСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД      І СЪСТАВ                       

На трети юни                                                                        ГОДИНА 2019

В публично заседание,  в  следния състав:

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЙКА ТАБАКОВА                                                                                                                               

СЕКРЕТАР: Николина Николова

Сложи за разглеждане докладвано от Председателя  БОЙКА ТАБАКОВА

Адм. дело № 239  по описа за  2019 година 

На именното повикване в 11:21 часа се явиха:        

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛ: Я.Н.С. – уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв.Л., редовно упълномощена.

 

ОТВЕТНИК: НАЧАЛНИК НА РО НСК - СТАРА ЗАГОРА КЪМ РДНСК ЮГОИЗТОЧЕН РАЙОН – уведомен от предходно съдебно заседание, представлява се от ст.юрисконсулт Р., редовно упълномощена.

 

ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА: ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА – уведомен от предходно съдебно заседание, представлява се от ст.юрисконсулт Ж., редовно упълномощена.

 

АДВ.Л.: Да се даде ход на делото.

 

СТ.ЮРИСКОНСУЛТ Р.: Г-жо Председател, в бр. 42 на ДВ е приет и обнародван нов устройствен правилник на ДНСК, съгласно който регионалните отдели се заличават като териториални звена и се създават нови 28 регионални дирекции пак към ДНСК. Постановлението за приемане на новия устройствен правилник влиза в сила на 01.06.2019г. Представям Ви извадка от него, за да се види, че няма уточнен специален срок за влизане в сила на същото, т.е. към днешна дата РО НСК не може да бъде страна по делото, затова моля да конституирате ДНСК като страна по делото, т.е. Началника на ДНСК, тъй като съгласно чл.156, въз основа на който е издадена обжалваната заповед, правомощията за издаване са на Началника на ДНСК, а  началникът на РО НСК е действал с предоставени пълномощия по заповед. Представям Ви и пълномощно от Началника на ДНСК, да го представлявам по делото.

 

АДВ. Л.: Предоставям на съда, това е нещо ново за нас.

 

СТ. ЮРИСКОНСУЛТ  Ж.: Предоставям на съда.

 

 СЪДЪТ счита, че с оглед настъпилата законодателна промяна в структурата на ответния административен орган, според която той се заличава без изрично да е посочен негов правоприемник с Постановление на Министерския съвет №127 от 22.05.2019г., следва конституираният ответник Началник РО НСК Стара Загора да бъде заличен и на негово място да се конституира като страна по делото Началникът на ДНСК, като за защита на процесуалните му права следва да бъде дадена възможност да се запознае с материалите по делото и да изрази становище.

 По тези съображения, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ЗАЛИЧАВА на основание чл.153, ал. 2 от АПК като ответник по делото Началника на РО НСК - Стара Загора към РДНСК Югоизточен район.

КОНСТИТУИРА като ответник в настоящото производство Началника на ДНСК.

 

СТ.ЮРИСКОНСУЛТ Р.: Не възразявам да се даде ход на делото в днешното съдебно заседание, тъй като съм запозната с делото.

 

АДВ. Л.: Да се даде ход на делото.

 

СТ.ЮРИСКОНСУЛТ Ж.: Да се даде ход на делото.

 

 СЪДЪТ счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

        

 ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

СЪДЪТ докладва, че в изпълнение на протоколно определение от предходното съдебно заседание по делото с писмо рег.№10-11-5955/22.05.2019г. са постъпили изисканите документи от Община Стара Загора.

 

ДОКЛАДВА се, че в изпълнение разпореждането на съда от 30.05.2019г., с молба №2866/31.05.2019г. е постъпило изисканото заверено копие на нот. дело № 965/2018г. на нотариус Денчо  Недялков.

 

АДВ.Л.: Моля да приемете представените писмени доказателства. Имахме искане за представяне на целия проект от Главния архитект на Общината.

 

СТ. ЮРИСКОНСУЛТ Ж.:  В днешното съдебно заседание  представям проекта.

 

АДВ. Л.: Моля да се приеме като доказателство преписът на нотариалното дело, представено от нотариуса, като отново се изиска в пълнота да се представи копието от архитектурния проект за паркоместата. По отношение на другите доказателства не се противопоставям да бъдат приети. По отношение на днес носения проект от пълномощника на Общината – освен част „Архитектурна“ и част „Паркоустройство“, считам, че другите не са нужни по делото. Моля да задължите Община Стара Загора да удостовери дали съществува наистина такъв проект от 29.01.2018г., с който да е променен броят на паркоместата. Моля да назначите и исканата от нас съдебно-техническа експертиза.

 

СТ.ЮРИСКОНСУЛТ Р.: Аз също не възразявам да се приеме като доказателство по делото постъпилото копие на нотариално дело №965/2018г., като считам, че следва да се поиска допълване на чертежа, който смятам, че е разпределение кота нула с показаните места за паркиране чрез паркосистеми, визуално така изглежда, защото този чертеж не носи дата на одобряване и не може да се прецени дали това е чертежът, който сме искали да се приложи по делото и дали е относим към настоящия спор. По отношение на представения от Общината проект, считам, че част „Архитектурна“ следва да се приеме като доказателство, част „Паркоустройство“ също, но тя вече е представена извънсъдебно и бихме могли само да я сравним визуално, но не се противопоставям да се приеме и отново с настоящия проект. Останалите части, считам, че са неотносими към спора. Относно искането за допускане на експертиза поддържам възраженията си по отношение на формулиране на въпросите, направено в предходното съдебно заседание. Повторно правя искане за допускане на комплексна експертиза, която да се изпълни от вещо лице архитект и ландшафтен архитект, тъй като касае преценка и на площите за озеленяване и начина, по който се прекроява площта с цел да останат необходимите 20 % озеленяване.

 

СТ.ЮРИСКОНСУЛТ Ж.: Не възразявам да се приеме като  доказателство постъпилото нотариално дело. Моля от представените от нас доказателства да приемете Архитектурния проект, както и част „Паркоустройство“, останалите части  ги  връщам в Общината. Не възразявам да се допусне исканата съдебно-техническа експертиза. На този етап не мога да отговоря дали съществува проект от 2018г. В разумен срок мога да представя становище или самия проект.

 

Като взе предвид становищата на страните във връзка с представените доказателства, съдът счита, че следва да приеме като писмени такива представеното нотариално дело №965/2018г., заверено копие от разрешение за строеж  №19-71/2016г. на Главния архитект на Община Стара Загора,  ведно с одобрен инвестиционен проект част „Архитектурна“ и част „Паркоустройство“. Следва да бъде задължен Нотариус Денчо Недялков да представи в цялост приложената към нот. дело №965/2018г. схема на местата за паркиране, като от представеното копие да е видна датата на одобряване. Главният архитект следва да изрази становище дали в Общината се съхранява одобрен инвестиционен проект от 29.01.2018г., касаещ разпределението на местата за паркиране в процесния имот. За попълване на делото с цитираните доказателства, на Главния архитект на Община Стара Загора и на нотариус Денчо Недялков следва да бъде даден 3-дневен срок за изпълнение, след което  съдът в закрито заседание ще се произнесе по искането за допускане на съдебно-техническа експертиза.

 По тези съображение, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, както следва: копие на нотариално дело №965/2018г. на нотариус Денчо Недялков, разрешение за строеж №19-71 от 19.02.2016г., ведно с одобрен инвестиционен проект част „Архитектурна“ и част „Паркоустройство“.

ЗАДЪЛЖАВА  нотариус Денчо Недялков да представи в цялост схемата на местата за паркиране, приложена към нот. дело№965/2018г., от което копие да е видна датата на одобряване.

ЗАДЪЛЖАВА Главния архитект на Община Стара Загора, да удостовери наличието на инвестиционен проект, одобрен на 29.01.2018г., като в случай, че такъв съществува, да представи заверено копие от него в част „Паркоустройство“.

ДАВА на Главния архитект на Община Стара Загора и на нотариус Денчо Недялков тридневен срок за изпълнение разпореждането на съда.

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 01.07.2019г., от 11:00ч., за която дата и  час страните уведомени в съдебно заседание.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:42 часа.

                           

 

        

ПРЕДСЕДАТЕЛ: 

  

                           

                                               СЕКРЕТАР: