П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

Година 2019                                                      Град Стара Загора

Старозагорски административен съд                   ІIІ състав

На девети юли                                                 Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

                                                          Председател:  ИРЕНА ЯНКОВА

                                                       

Секретар: МИНКА ПЕТКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ЯНКОВА

административно дело322 по описа за 2019 година.

На именното повикване в  14:35 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛ: А.К.И. – редовно и своевременно призован, не се явява. Представвяла се от адв. Д.М., редовно упълномощен и приет от по-рано.

 

ОТВЕТНИК: НАЧАЛНИК НА РАЙОННО УПРАВЛЕНИЕ – КАЗАНЛЪК при ОД на МВР – СТАРА ЗАГОРА – редовно и своевременно призована, представлява се от юрисконсулт М.А., редовно упълномощен и приет от по-рано.

 

          АДВ. М.: Да се даде ход на делото.

 

ЮРИСКОНСУЛТ  А.: Да се даде ход на делото.

 

          СЪДЪТ счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

          ЮРИСКОНСУЛТ А.: Въпреки, че съм пълномощник няма как да представя тази справка. Трябва от Казанлък да се представят доказателствата.

 

          СЪДИЯ ЯНКОВА: Има ли спор, че тези фишове са издадени изобщо?

 

          АДВ. М.: Не мога да твърдя дали има, или няма спор. Не съм виждал дали има такива фишове. Нямам яснота дали те са му връчени, т.е. дали той е наясно, че са издадени. Те сигурно не са му връчени, защото той разбира за тях когато му е връчено съобщението. Сигурно не са му връчени, щом тогава научава.

          Да се реши делото при наличните доказателства. Нямам други доказателствени искания.

 

          ЮРИСКОНСУЛТ А.: Да се реши делото при наличните доказателства. Нямам други доказателствени искания.

 

СЪДЪТ като взе предвид становището на страните и факта, че делото е изяснено от фактическа страна

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИКЛЮЧВА съдебното дирене.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 

АДВ. М.: Моля да постановите Вашия съдебен акт, с който да отмените обжалваното решение като незаконосъобразно и процесуално опорочено. Подробни съображения затова защо считаме, че решението е неправилно и незаконосъобразно съм изложил в жалбата. Цитирал съм Тълкувателно решение на ВАС в тази връзка, с което решение се приема, че нарушенията по ЗДвП по  никакъв начин нямат връзка с обществения ред. Още повече, че и в предходното съдебно заседание посочих, че и разпоредбата на чл.58, ал.1, т.7 от ЗОБВВПИ е отменена с ДВ бр.37/07.05.2019г. Поради всички тези причини и предвид обстоятелството, че всички електронни фишове - те са 4 или 5 - са със сгрешени дати на издаването, единствено вярно е само НП за което е санкциониран доверителят ми. Поради тези причини моля да отмените обжалваното решение и да ни присъдите разноските по делото.

Представям списък на разноските.

 

ЮРИСКОНСУЛТ А.: Считам, че жалбата е неоснователна предвид всички събрани писмени доказателства.  Моля да вземете предвид договор за наем на МПС - същите се явяват част от документи, при които не може да бъде абсолютно установена датата на издаването, което моля да бъде взето предвид както и факта, че те не са представени в един предходен етап при издаване на обжалваната заповед, а едва в съдебно заседание, като моля да обърнете  внимание на наемната цена от 50 лв. на месец за този иначе луксозен автомобил Лексус, който поставя под съмнение истинността на договорите. Относно твърдението на защитника на страната, че законът е отменен, съгласно АПК всички издадени актове се преценят с оглед момента на тяхното издаване и тяхната законосъобразност. Предвид твърдението за сгрешени дати, моля съдът да обърне внимание на електронните фишове, че в описа се говори за дата  на издаване, а в електронния фиш се описва датата на извършване на нарушението. Изцяло във всяка съдебна и административна практика във всички издавани актове си има няколко дати и в 90 % от случаите датата на издаване на акта, създаване на документа – на протокола, въобще на каквото и да е не съвпада със самата дата на извършване на нарушението и предвид че самите електронни  фишове се издават по формуляр, утвърден от Министъра на Вътрешните работи от служител считам, че ги прави законосъобразни.  Предвид горното моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и да присъдите юрисконсултско възнаграждение.

Моля да се запозная с разноските на страната.

 

СЪДЪТ даде възможност на процесуалния представител на ответника да се запознае със Списъка на разноските на жалбоподателя.

 

ЮРИСКОНСУЛТ А.: Считам, че така вписаните разноски от 700 лв. са прекалено завишени, с оглед сложността на делото, по което не се изисква събиране на доказателства, а единствено на документи и да намалите същите до минимално установения размер на адвокатските хонорари.

 

АДВ. М. /реплика/: По отношение на възражението на ответната страна за наемния договор – тези възражения са абсолютно ирелевантни за настоящия спор и нямат никаква връзка с делото. По отношение на възражението за прекомерност на разноските ответната страната имаше задължение да събере тези доказателства, само че тя не можа да ги събере.

 

СЪДЪТ ПРОЛОЖИ Списък на разноските от 25.06.2019г. и ОБЯВИ, че ще се произнесе с решение в законния срок

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 14:45   часа.

 

 

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                        СЕКРЕТАР: