Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

       

№ 140                                                 27.05.2016 г.                          град Стара Загора

 

В    И  М  Е  Т  О    Н  А    Н  А  Р  О  Д  А

 

 

            Старозагорският административен съд, ІІІ състав, в публично съдебно заседание на двадесет и седми април, през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

                                                                                             СЪДИЯ:ГАЛИНА ДИНКОВА

 

 

при секретар А.А.                                                                 

и с участието на прокурора                                                                                        

като разгледа докладваното от съдия Г.Динкова административно дело № 52 по описа за  2016г, за да се произнесе, съобрази следното:                                                       

 

         Производството е по реда на чл. 145 и сл. Административно-процесуалния кодекс (АПК), във връзка с  чл. 124 от Закона за държавния служител /ЗДСл/.    

 

         Образувано е по жалба на М.Н.И. ***, против Заповед №08-ДСл от 08.02.2016г на Кмета на Община Казанлък, с която на основание чл.106, ал.1, т.2 от ЗДСл е прекратено служебното правоотношение с М.Н.И. за заеманата от нея длъжност Директор на Дирекция „Местни данъци и такси” в Община Казанлък и е разпоредено изплащане на служителя на обезщетения. В жалбата са изложени доводи за незаконосъобразност на оспорения административен акт по съображения за постановяването му в противоречие на материалноправните разпоредби на ЗДСл и при допуснати съществени процесуални нарушения. Жалбоподателката твърди, че новата структура на администрацията, одобрена с Решение№12/16.12.2015г на ОбС Казанлък не се свързва със съкращаване на заеманата от нея длъжност и съответно, че не е налице тази предпоставка, посочена като обуславяща издаването на оспорената заповед. Поддържа, че длъжността й като система от функции, задължения и изисквания е продължила да съществува, макар с променено наименование, съответно на промененото наименование на дирекцията — от Дирекция „Местни данъци и такси” в Дирекция „Местни приходи”. По подробно изложените съображения моли оспорената заповед да бъде отменена като незаконосъобразна и да й бъдат присъдени направените разноски по делото.   

 

         Ответникът по жалбата -  Кмет на община Казанлък, чрез процесуалния си представител по делото, оспорва жалбата като неоснователна. Поддържа, че са налице посочените в заповедта материалноправни предпоставки за прекратяване на служебното правоотношение, като се позовава на утвърдената от Общински съвет Казанлък с Решение №12/16.12.2015г нова структура на администрацията на общината.

 

         Въз основа на съвкупната преценка на събраните по делото доказателства, съдът приема за установено следното:

         От фактическа страна не е спорно, че М.Н.И. *** от 2005г на длъжността „Директор на дирекция „Местни данъци и такси” /съгласно заповед №01—ДСл от 29.06.2005г—л.120, служебна книжка, л.15, длъжностни характеристики, връчена на 31.07. 2012г,л.40, и връчена през 2008г на л.89/, формуляри за оценка на индивидуалното изпълнение и др. /л.47 и сл/.

         С Решение №12/16.12.2015г Общински съвет Казанлък  е определил обща численост на администрацията от 145 щатни бройки, считано от 01.01.2016г и одобрил структура на общинската администрация съгласно приложение №1 и №2, неразделна част от решението /л.151/. В приложение №1 /л.153/ и приложение №1 на л.154, структурата и числеността на персонала в дирекция „Местни приходи” /предишно наименование „Местни данъци и такси”  вече е с 14 щ.бр. численост /вместо предишни 15 щ.бр/ и са отпаднали двата отдела в каквито е била структурирана.

         По делото е представено длъжностно разписание за длъжностите в администрацията на община Казанлък, в сила от 07.01.2016г, на позиция №86 е посочено длъжностното наименование „директор на дирекция „местни приходи”, като длъжностното наименование „директор на дирекция „местни данъци и такси” не фигурира  /л.142—147/.

         На 01.02.2016г на И. е връчено предизвестие №211/01.02.2016г, с което Кметът на община Казанлък я е уведомил, че с изтичане едномесечен срок от получаване на предизвестието, ще й бъде прекратено служебното правоотношение поради съкращаване на длъжността /л.18/.

         С оспорената по делото Заповед № 08—ДСл от 08.02.2016г (л.14) Кметът на община Казанлък е прекратил служебното правоотношение с М.Н.И. на длъжност  Директор на дирекция „Местни данъци и такси” с шифър по НКПД 1213 6012, считано от 09.02.2016г. От фактическа страна заповедта се основава на съкращаване на длъжността на основание Решение №12/16.12.2015г на ОбС Казанлък. Като правно основание за издаването й се сочи разпоредбата на чл.106 ал.1 т.2 от ЗДСл. Постановено е със заповедта и изплащане на служителя на следните обезщетения — по чл.61 ал.2 от ЗДСл за неизползван платен годишен отпуск в общ размер 38 дни, посочени за всяка от годините, за които се отнасят, по чл.106 ал.4 от ЗДСл обезщетение за времето при неспазване на срока на предизвестие от органа по назначаването —от 09.02.2016г до 01.03.2016г в размер на основната заплата на служителя и обезщетение по чл.106 ал.2 от ЗДСл —за времето на оставане без работа за период от два месеца ”по поредност на тяхното изтичане”.

         Видно от обявление, отпечатано от интернет страницата на община Казанлък, на основание заповед №354/12.03.2016г на кмета на община Казанлък, е обявен конкурс за длъжността „Директор на дирекция „Местни приходи” с краен срок 31.03.2016г./л.167/. По делото е представена и длъжностна характеристика на длъжността „директор на дирекция „Местни приходи” /л.139/.

         По делото са представени и приети като доказателства документите, съдържащи се в образуваната административна преписка по издаване на оспорената заповед, вкл. документи, съдържащи се в служебното досие на И., с дати от 14.04.2015г и отпреди това, копие на служебна й книжка, дипломи за придобито висше образование и образователно-квалификационни степени и др.

 

         Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства във връзка с направените в жалбата оплаквания, доводите и становищата на страните и като извърши проверка на законосъобразността на оспорения административен акт на основание чл. 168, ал.1 във връзка с чл.146 от АПК, намира за установено следното:

         Оспорването, като направено от легитимирано лице с правен интерес, в законово установения преклузивен срок и против акт, подлежащ на съдебно обжалване и контрол за законосъобразност, е процесуално допустимо.

         Разгледана по същество жалбата е основателна.

         Съгласно чл.108, ал., изречение първо от ЗДСл служебното правоотношение се прекратява от органа по назначаването с административен акт, който се издава в писмена форма и трябва да съдържа правното основание за прекратяване, дължимите обезщетения и придобития ранг на държавна служба. В случая оспорената Заповед № 08—ДСл от 08.02.2016г. е издадена от материално и териториално компетентен орган в лицето на Кмета на община Казанлък - орган по назначаването за служителите в общинската администрация, същата е в писмена форма и съдържа правното основание за прекратяване служебното правоотношение с И.. Заповедта не съдържа придобития от М.И. ранг на държавна служба, което е недостатък на съдържанието й, но сам по себе си същият не обуславя незаконосъобразност на оспорения акт. Рангът е израз на професионалната квалификация на държавния служител като съвкупност от знания и умения, необходими за качествено изпълнение на длъжността(чл.73 ал.1 ЗДСл). Ранговете на държавните служители се разделят в две групи: „младши ранг” и „старши ранг”, всеки от които има по пет степени. Съгласно ал.3 на чл.73 ЗДСл, минималния ранг за всяка длъжност се определя в Класификатора на длъжностите в администрацията по чл.2, като за ръководни длъжности се определя най-малко трети младши ранг. И. е притежавала ранг І младши, видно от Заповед №36—ДСл от 25.07.2012г./л.45/. Изискуемия ранг за длъжността /директор на дирекция в община—пункт 130/ която е ръководна, длъжностно ниво 6,  е поне трети младши /съответно е и посочването в длъжностната характериктика от 2012г —л.40 по делото/. В случая заповедта не се основава на съображения, че притежавания от И. ранг не съответства на изискуемия,  а и такова несъответствие няма, поради което съдът намира, че липсата на изрично посочване в заповедта на  придобития от жалбоподателката ранг не е съществено нарушение на изискванията за форма и съдържание на оспорената заповед.

 

         При преценка материалната законосъобразност на оспорената заповед, съдът съобрази следното.

         В случая заповедта е основана от фактическа страна на съкращаването на длъжността „директор на дирекция „Местни данъци и такси” в общинската администрация на община Казанлък, което съкращение следвало от новото длъжностно разписание и структура, одобрени с Решение №12 на ОбС Казанлък от 16.12.2015г.

         Дефиницията на понятието "длъжност в администрацията" се съдържа в разпоредбата на чл. 2, ал.1 от Наредбата за прилагане на Класификатора за длъжностите в администрацията, според която длъжност в администрацията е нормативно определена позиция, която се заема по служебно или по трудово правоотношение, включително по правоотношение, възникнало на основание ЗМВР, ЗОВСРБ, ЗИНЗС, ЗДС, въз основа на определени изисквания и критерии, свързана е с конкретен вид дейност на лицето, което я заема, и се изразява в система от функции, задължения и изисквания, утвърдени с длъжностна характеристика. Следователно, характеристиките на понятието "длъжност в администрацията" са две: на първо място - нормативно определена позиция, и на следващо място -  система от функции, задължения и изисквания, утвърдени с длъжностната характеристика.

    Когато органът по назначаването твърди, както е в случая, че една длъжност е съкратена по смисъла на чл. 106, ал.1, т.2 от ЗДСл, трябва да бъде установено, че тази длъжност вече не фигурира и като наименование (нормативно определена позиция) в длъжностното разписание на съответната администрация и като система от функции, задължения и изисквания, утвърдени с длъжностната характеристика, или че е намален броя на служителите, ангажирани с нейното изпълнение.

         Съгласно длъжностно разписание за длъжностите в администрацията на община Казанлък, в сила от 07.01.2016г, на позиция №86 е посочено длъжностното наименование „директор на дирекция „Местни приходи”, като длъжностното наименование „директор на дирекция „Местни данъци и такси” не фигурира сред длъжностите —л.142—148.  За да се прецени обаче, дали длъжността на жалбоподателката е отпаднала и като система от функции, задължения и изисквания, следва да се съпоставят тези по длъжностни характеристики за длъжността, заемана от нея —директор на дирекция „Местни данъци и такси”-л.40 и за  длъжността директор на дирекция „Местни приходи”-л.139.

         Видно е от двете длъжностни характеристики, че са еднакви: длъжностното ниво /6/, наименованието на длъжностното ниво /”ръководно ниво 6Б”/ и изискуемия минимален ранг за заемане на длъжностите директор на дирекция „Местни данъци и такси” и за  длъжността директор на дирекция „Местни приходи” в администрацията на община Казанлък. Мястото на длъжността в структурата на администрацията е в специализираната, подчинеността е еднакво дадена в т.2 от двете длъжностни характеристики. Основните цели на длъжността са еднозначно  посочени в пет подточки на т.3.

         Общия брой на преките задължения - т.5, е приблизително еднакъв - 21 спрямо 22. Преките задължения, с каквито е свързано изпълнението на длъжността директор на дирекция „Местни данъци и такси” /л.41/: по т.1, т.3, т.4, т.6, т.7, т.8, т.9, т.11, т.13, т.14, т.15, т.17, са идентични с дадените съответно в т.т.2, 3, 4, 7, 8, 9, 10, 11, 6, 14, 15 и т.17 от длъжностната характеристика за длъжността директор на дирекция „МП” (по т.1.-разпределение, управление и контрол на работата на дирекция „МДТ”,  идентично с това по т.2 за разпределя,управлява и контролира работата на служителите в дирекцията /”МП”/;т.3 да „следи за изпълнението на сроковете по постъпили писма, жалби на задължени лица по ЗМДТ”,т.4 „отговаря за изпълнението на сроковете по чл.178 от ДОПК”, да „определя размера на данъчните задължение по ЗМДТ, по реда на чл.107 от ДОПК”, да „променя размера на данъчните  задължения за текущата година въз основа подадена коригираща данъчна декларация по чл.103 ал.2 от ДОПК, както и за предходни периоди след извършена проверка”, по т.8— организира връчването на съобщения по реда и в сроковете по ДОПК, т.9—осъществява контрол по ползване, събиране и отчитане на приходните кочани, съобразно утвърдените процедури за работа в дирекцията; по т.11 „получава и отговаря на писмени запитвания на задължени лица по прилагане на ЗМДТ” и съответно по т.11 от другата дл.характеристика— съгласува и редактира отговорите до общинските звена, граждани, институции, организации; по т.13 —„приема жалбите срещу актове за установяване на задължения по декларации и упражнява правата си на решаващ орган по реда на чл.4 ал.5 от ЗМДТ. След обжалване на решението окомплектова преписката в законоустановените срокове и я предоставя на Кмета на общината за да се произнесе като решаващ орган по чл.152 ал.2 от ДОПК”, съответно дадено така в т.6 от другата дл.характеристика: „подписва актове и откази за прихващане и/или възстановяване; Решения по издадени и обжалвани актове за установяване на задължения по декларации за дължими местни данъци”, по т.14—да осигурява актуална база данни, необходима за прилагане на ЗМДТ, по т.15—да предоставя своевременно съгласно Инструкция№И-4 от 28.05.2007г необходимата информация на ТД на НАП стара Загора, по т.17—да участва в подготовката, разработването на доклади с материали за нормативни актове на общинския съвет, по т.20 и 21—да оценява трудовото изпълнение на служителите в дирекцията и други.

         Нямат аналог следните преки задължения за длъжността Директор дирекция „МДТ”: по т.2 —„създаване необходимите условия за бързо и качествено обслужване населението по събирането на местните данъци и такси”, по т.5 —предоставя безплатно одобрените от Министъра на финансите образци на формуляри и данъчни декларации” по т.10—организира и контролира дейността по образуване на изпълнителни дела за задължени лица, за които са изтекли сроковете за доброволно плащане и предаването им на ТДД Пловдив, съгласно утвърдените процедури; по т.12 —да приема писмени запитвания по прилагане на ЗМДТ в общината; по т.16—да носи пряка отговорност за събираемостта на местните данъци и ТБО, по т.18— да участва в подготовката и осъществяване на процедура по изготвяне и връчване на съобщения за годишните данъчни задължения по реда на ЗМДТ.

         Наличието на идентичност в 12 от общо 21 преки задължения, с каквито е свързано изпълнението на длъжността директор на дирекция „Местни данъци и такси” /л.41/ с тези от длъжностната характеристика за длъжност директор на дирекция „МП” и незначителния характер в съдържанието на разминаващите се във формулировката други задължения, обуславя, че длъжността на жалбоподателката като система от функции, не е отпаднала. Изрично вписаните в длъжностната характеристика за директор на дирекция „МП”  „нови” задължения: по т.1—да проверява, анализира, разработва, предлага решения, свързани с повишаване събираемостта на приходите от местни данъци и такси”; по т.12 — за опазване служебна тайна, по т.13—по извършване проверка на приходите в отдела и проверки по сигнали за нарушения, по т. 16 за анализиране на отчета в частта му за приходите, по т.18 —да осигурява необходимата информация за разработване план—сметката за определяне размера на такса битови отпадъци, и т.19 да осигурява информация за разработване проекта на бюджет в частта местни приходи от местни данъци и такса битови отпадъци, по т.20 —участие в комисии, нямат характер на самостоятелни нови функции, а произтичат от основното съдържание на дейността.

         Длъжността на жалбоподателката — директор на дирекция е с променено наименование дотолкова, доколкото е променено наименованието на дирекцията — преди „Местни данъци и такси”, а след промените, одобрени с Решението на ОбС Казанлък от 16.12.2015г—„Местни приходи”, но не е отпаднала като система от функции, задачи и изисквания.

         Съкращението на длъжността не следва от Решение№12/16.12.2015г на ОбС Казанлък. С това решение органът е одобрил, считано от 01.01.2016г обща численост и структура на общинската администрация. Според „приложение №1” дадено на л.154 и 156, в структурата на „специализираната администрация”(пункт ХІІ,т.3)е включена „дирекция местни данъци и такси” преди е била с два отдела: „местни данъци” и „местни такси”. Промяната в наименованието на дирекцията и числеността е отбелязана така „дирекция местни данъци и такси в т.ч: промяна в Дирекция „Местни приходи”—от 15 на 14 щатни бройки спрямо преди определената численост, като е  отпаднало структурирането на отдели в тази дирекция.

    Дирекция „Местни приходи” като елемент от специализираната администрация (пункт ХІ, т.3) е с одобрена  численост 14 щ.бр, съгласно приложение №1 на л.153 към Решение №12/16.12.2015г на ОбС Казанлък, считано от —1.01.2016г. Извършена е следователно една реорганизация по смисъла на чл.87а от ЗДСл в администрацията по отношение на отдел "Местни данъци и такси", при която се запазва същностното съдържание на функциите и задачите както на звеното, така и на неговия ръководител.

         От промяната в щатната численост на дирекцията  не следва, че е отпаднала именно  длъжността на жалбоподателката. Напротив тази длъжност - „директор на дирекцията” продължава да съществува в администрацията на община Казанлък, но с променено наименование - „директор на дирекция „Местни приходи”, което налага извод, че не е налице реално съкращаване на длъжността, като материалноправна предпоставка за прекратяване служебното правоотношение на М. И. в хипотезата на чл.106, ал.1, т.2 от ЗДСл.

        

         С оглед на което оспорената Заповед № 08-ДСл от 08.02.2016г на Кмета на Община Казанлък, като издадена в противоречие и при неправилно приложение на материалния закон, следва да бъде отменена. 

 

         Предвид изхода на делото и на основание чл.143, ал.1 от АПК, искането на жалбоподателката за присъждане на направените по делото разноски следва да бъде уважено, като Община Казанлък бъде осъдена да заплати на М.И. сумата от 500лв., представляваща адвокатско възнаграждение за един адвокат, договорено и заплатено съгласно договор за правна защита и съдействие № 089333 от 26.04.2016г. 

 

         Водим от горните мотиви и на основание чл.172, ал.2, предложение второ от АПК, Старозагорският административен съд,  

 

 

Р     Е     Ш     И     :

 

 

         ОТМЕНЯ  по жалба на М.Н.И. *** Заповед № 08-ДСл от 08.02.2016г на Кмета на Община Казанлък, с която на основание чл.106 ал.1 т.2 от ЗДСл е прекратено служебното  правоотношение с М.Н.И. за заеманата от нея длъжност Директор на Дирекция „Местни данъци и такси” в Община Казанлък, като незаконосъобразна.

 

         ОСЪЖДА Община Казанлък да заплати на  М.Н.И., ЕГН **********, с адрес ***, сумата от 500 лв- разноски по делото.

 

         Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14 дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                                             СЪДИЯ: