Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

                                 

                         № 114        12.05.2016 г.     град Стара Загора

 

       

       В    И  М  Е  Т  О    Н  А    Н  А  Р  О  Д  А

 

 

            Старозагорският административен съд, VІ състав, в публично съдебно заседание на тринадесети април през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

                                           

СЪДИЯ: РАЙНА ТОДОРОВА

       

 

 

при секретар   П.М.                                                                         и с участието

                        на прокурора                                                                                                           като разгледа

                        докладваното от съдия Р. ТОДОРОВА административно дело № 57 по описа за 2016г., за да се произнесе, съобрази следното:                                                       

 

Производството е по реда на чл. 145 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл.45, ал. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/. 

 

Образувано по жалба на Кмета на Община Павел баня против Решение № 103 по Протокол № 6 от проведено на 05.02.2016г. заседание на Общински съвет – Павел баня, поправено с Решение № 107/ 29.02.2016г. на Общински съвет – Павел баня.

В жалбата са изложени доводи за недействителност и незаконосъобразност на оспореното решение поради приемането му при допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила и в противоречие и при неправилно приложение на материалния закон. По съображения, че на посочената като дата на приемане на Решение № 103 по Протокол № 6 – 05.01.2016г., редовно или извънредно заседание на Общински съвет – Павел баня нито е било свиквано, нито е било провеждано, се поддържа наличието на грубо нарушение на регламентираните в ЗМСМА и в Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация правила за провеждането на заседанията и приемането на решенията от органа на местно самоуправление. Жалбоподателят твърди, че оспореното решение на Общински съвет – Павел баня е прието на неприложимо правно основание и несъществуващ нормативен акт; в нарушение на чл.98, ал.2 от Закона за публичните финанси и при липса на материалноправните предпоставки и условия за отпускане на еднократна помощ, предвидени в Правилника за реда и начина за отпускане на еднократна помощ, приет с Решение № 134/ 30.09.2008г. на ОбС – Павел баня. Направено е искане за отмяна на обжалваното решение, като незаконосъобразно.   

 

            Ответникът по жалбата - Общински съвет - Павел баня, чрез пълномощника си по делото, в представеното писмено становище оспорва жалбата като неоснователна и моли да бъде отхвърлена. Излага доводи, че Решение № 103 е прието на редовно заседание на Общински съвет – Павел баня, проведено на 05.02.2016г., като допуснатата в съставения протокол техническа грешка относно датата на провеждането на заседанието на общинския съвет /05.01.2016г. вместо 05.02.2016г./, не може да обоснове извод за формална или процесуална незаконосъобразност на решението. Поддържа, че упражненото от органа на местно самоуправление правомощие при приемане на обжалваното решение, изцяло е съобразено с материалноправните изисквания на Правилника за реда и начина за отпускане на еднократна помощ, приет с Решение № 134 от 30.09.2008г. на Общински съвет – Павел баня, като не са допуснати твърдените от кмета на общината нарушения на Закона за публичните финанси. Обосновава че оспореното решение, като прието от компетентен орган; при спазване на установената форма и административно-производствени правила; при съобразяване с материалноправните разпоредби и с целта на закона, е правилно и законосъобразно.   

 

            Въз основа на съвкупната преценка на събраните по делото доказателства, съдът приема за установено следното от фактическа страна по административно-правния спор:

             

         С покана рег. № ОС-52/ 29.01.2016г., Председателят на Общински съвет - Павел баня е свикал заседание на общинския съвет, като е определил дата, час и място за провеждането му - на 05.02.2016г., от 9.00ч, в залата на Читалище „Напред-1903” /л.109/. В обявения проект за дневен ред на заседанието е включено и разглеждането, обсъждането и приемането на решение по Предложение рег. № ОС - 45/27.01.2016г. на Председателя на Общински съвет – Павел баня, във връзка с отпускане на еднократни помощи на изявени деца в размер на 2 200лв., за покриване на транспортни разходи за участие в европейското първенство по карате. Внесеното от Председателя на ОбС – Павел баня предложение е въз основа на направено от общинския съветник Зейнел Селяйдин предложение за подпомагане на деца от с. Габарево, община Павел баня, трениращи карате, с постижения при участията си в републикански първенства и в световното първенство, спечелили квота за европейското първенство по карате, с оглед покриване на транспортните разходи за участие в това първенство.

         На 05.02.2016г. е проведено заседание на ОбС - Павел баня, на което са присъствали 15 от общо 17 общински съветници. За проведеното заседание е воден ръкописен протокол, впоследствие възпроизведен в печатен вид - /л.64 и сл. и 86 и сл. по делото/. В ръкописно изготвения протокол, като дата на провеждане на заседанието на общинския съвет, е отразена датата 05.02.2016г., а в печатния посочената дата е 05.01.2016г. С Решение № 107/ 29.02.2016г. на ОбС – Павел баня е извършена поправка на явна фактическа грешка в Протокол № 6 от проведено на 05.02.2016г. заседание на общинския съвет, относно отразената дата на провеждането на заседанието, като погрешно посочената дата – 05.01.2016г., е поправена с действителната такава на провеждането на заседанието – 05.02.2016г.

 

            С оспореното в настоящото съдебно производство Решение № 103 по Протокол № 6 от проведено на 05.02.2016г. заседание на Общински съвет - Павел баня /поправено с Решение № 107/ 29.02.2016г. на ОбС – Павел баня/, е прието да се отпуснат еднократни помощи на Мурад Джансеп Онбаши, Виктор Миленов Тисов, Ивайло Миленов Тисов, Гавраил Драгомиров Иванов, Данаил Цветков Растев и Дейман Владимиров Чаушев, всички от с. Габарево, община Павел баня, в размер на 2 200лв., за покриване на транспортни разходи за участие в европейското първенство по карате, което ще се проведе през месец април 2016г. в Германия. Като правно основание за приемане на решението са посочени разпоредбите на чл. 21, ал.1, т.6 от ЗМСМА и чл.2, т.3 от Правилника за общинския съвет за отпускане на еднократни помощи. От фактическа страна оспореното решение се основава на Предложение рег. № ОС-29/19.01.2016г. от общинския съветник Зейнел Селяйдин, в което са представени изявени деца от с. Габарево, общ. Павел баня, с постижения в участия в републикански първенства по карате; 3 и 4 място на световното първенство по карате, спечелили квота за участие в европеското първенство по карате. Сочи се  необходимост от 2 200 лв. за покриване на транспортните разходи на децата за участието им в европейското първенство по карате през м. април 2016г. в Германия, във връзка с което се отпускат и еднократните помощи

            В проведеното поименно гласуване са участвали 15 общински съветници, като 13 от тях са гласували „за”, един – „против” и един – „въздържал се”.

 

            По делото са представени и приети като доказателства заверен препис от Протокол № 6 от проведено на 06.02.2016г. заседание на Общински съвет - Павел баня /ръкописен и печатен/; Протоколи от заседания на постоянни комисии към Общински съвет - Павел баня, Покана рег. № ОС-52/ 29.01.2016г.; Предложение рег. № ОС-45/27.01.2016г. на Председателя на ОбС – Павел баня; Предложение рег. № ОС-29/ 19.01.2016г. от общинския съветник Зейнел Селяйдин и др.    

 

Към материалите по делото са приложени Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация и Правилник за реда и начина за отпускане на еднократна помощ, приет с Решение № 134 по Протокол № 13 от 30.09.2008г. на Общински съвет – Павел баня /л.58 и сл./.

 

            Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства във връзка с направените в жалбата оплаквания, доводите и становищата на страните и като извърши цялостна проверка на законосъобразността на оспорения административен акт на основание чл. 168, ал.1 във връзка с чл.146 от АПК, намира за установено следното:

 

            Нормата на чл.45, ал.3 от ЗМСМА регламентира общия принцип, че актовете на общинския съвет подлежат на оспорване пред съответния административен съд. В случая оспореното Решение № 103/ 05.02.2016г. обективира волеизявление на Общински съвет – Павел баня, при упражняване на правомощие, нормативно предвидено с Правилника за реда и начина за отпускане на еднократна помощ, приет с Решение № 134 по Протокол № 13 от 30.09.2008г. на Общински съвет – Павел баня. Следователно оспорването е насочено срещу акт, подлежащ на съдебно обжалване и контрол за законосъобразност. В разпоредбата на чл.45, ал.5 от ЗМСМА е предвидено, че Кметът на общината може да върне за ново обсъждане незаконосъобразните или нецелесъобразните актове на общинския съвет или да оспорва незаконосъобразните актове пред съответния административен съд. С оглед на което съдът приема че оспорването, като направено в законово установения срок, от легитимирано лице и против административен акт, подлежащ на съдебно обжалване  и контрол за законосъобразност, е процесуално допустимо.

 

            Разгледана по същество жалбата е основателна.  

 

Оспореното решението е прието от материално и териториално компетентния административен орган, при упражняване от Общински съвет – Павел баня на правомощието по чл.2 от Правилника за реда и начина за отпускане на еднократна помощ, приет с Решение № 134/ 30.09.2008г. на Общински съвет – Павел баня.

            Съдът не констатира допуснати съществени нарушения на регламентираните в ЗМСМА и в ПОДОбСПБ процесуални правила при свикването и провеждането на заседанието на ОбС – Павел баня от 05.02.2016г. Решение № 103/ 05.02.2016г. на Общински съвет – Павел баня е прието по предвидения в ЗМСМА ред и при спазване на нормативно регламентираните изисквания за кворум и мнозинство. Общият брой на общинските съветници в ОбС – Павел баня, е 17. Съответно изискването за кворум, предвидено в чл. 27, ал.2 от ЗМСМА и чл.69 ал.1 от ПОДОбСПБ, е обвързано с присъствие на повече от половината от общия брой на общинските съветници. От представения и приет като доказателство по делото Протокол от проведеното на 05.02.2016г. заседание на Общински съвет - Павел баня, е видно, че на заседанието и при приемането на оспореното решение, са присъствали 15 общински съветници – т.е спазено е изискването за кворум. Приемането на оспореното решение е резултат от положителния вот при проведено поименно гласуване на 13 общински съветника, т.е. прието е с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците.   

            Абсолютно несъстоятелно е възражението на жалбоподателя за недействителност на решението на Общински съвет – Павел баня, основано на твърдението, че решението е прието на дата, на която не е било свиквано и провеждано редовно или извънредно заседание на общинския съвет. Видно от представените по делото писмени доказателства, налице е допусната явна фактическа грешка при печатното изготвяне на протокола и техническото изписване на датата на заседанието на общинския съвет – 05.01.2016г. вместо 05.02.2016г. Тази явна фактическа грешка е отстранена по надлежния ред, чрез последващо решение на ОбС – Павел баня за поправка на явна фактическа грешка – т.3 от Решение № 107 по Протокол № 7/ 29.02.2016г. Решение № 107/ 29.02.2016г. за поправка на ЯФГ е част от оспореното Решение № 103/ 05.02.2016г., поради което и съдът намира, че допуснатата грешка е отстранена по надлежен ред. А и сама по себе си допуснатата техническа грешка при отразяването на датата на провеждането на заседанието на общинския съвет в изготвения протокол, по никакъв начин не може да се отрази нито на редовността и законността на проведеното заседание на Общински съвет – Павел баня, нито на валидността на формираните и обективирани в приетите решения волеизявления на общинския съвет като колективен орган, нито на съдържанието на актовете.

 

Оспореното Решение № 103 от 05.02.2016г. на Общински съвет – Павел баня обаче е прието в нарушение на приложимата материалноправна и процесуалноправна нормативна регламентация, като съображенията за това са следните:

Действително неправилното посочване на наименованието на нормативния акт, на основание на който е прието оспореното решение /”Правилник за общински съвет за отпускане на еднократни помощи”/, само по себе си не може да обуслови извод, че актът се основава на несъществуващ нормативен акт или на неприложимо правно основание. От изложените като мотиви фактически основания за приемането на решението и от съдържанието на разпоредените правни последици е очевидно, че упражнената от Общински съвет – Павел баня компетентност се основава на нормативната регламентация, съдържаща се в Правилника за реда и начина за отпускане на еднократна помощ /ПРНОЕП/, приет с Решение № 134 по Протокол № 13 от 30.09.2008г. на Общински съвет – Павел баня. Съгласно разпоредбата на чл. 2, т.3 от ПРНОЕП, с решение Общинският съвет отпуска еднократна помощ на деца с изявени дарби и особени възможности. В чл.8, предл. трето от посочения нормативен акт е предвидено, че еднократната финансова помощ за задоволяване на инцидентно, непредвидимо и извънредно възникнали образователни и комунално-битови потребности на лицата по чл.2, т.3 се предоставя при нужда от представяне на особените заложби и дарби. В чл.11 и чл.12 от Правилника за реда и начина за отпускане на еднократна помощ са регламентирани общите и специални критерии и изисквания за определяне и отпускане на еднократната помощ на лицата, а в чл.13 - необходимите документи за кандидатстване за еднократна помощ, които следва да се представят  на вниманието на ПК при Общински съвет - Павел баня, като се съобразява основанието за искане  на помощта. Съгласно чл.15 от ПРНОЕП молбите за отпускане на еднократна помощ се подават до Общински съвет - Павел баня, като се прилагат необходимите писмени документи посочени в правилника и съобразени с основанието за отпускане на помощта, посочено в молбата – декларация. Молбата – декларация се разглежда от ПК  на Общински съвет - Павел баня, която се произнася с решение, в което се определя дали лицето подало молбата за помощ отговаря на критериите и изискванията за нейното отпускане. От представената административна преписка се установява, че нормативно регламентираната в Правилника за реда и начина на отпускане на еднократна помощ процедура изобщо не е била спазена. Административното производство за отпускането на еднократната помощ на децата Мурад Джансеп Онбаши, Виктор Миленов Тисов, Ивайло Миленов Тисов, Гавраил Драгомиров Иванов, Данаил Цветков Растев и Дейман Владимиров Чаушев, не е образувано по предвидения в ПРНОЕП ред – липсват данни дори и като индиция, че децата чрез техните законни представили са подали изискуемата се молба-декларация с приложени документи за кандидатстване по чл.13 от ПРНОЕП. Предложението, във връзка с което е прието оспореното решение, е направено и внесено от общинския съветник Зейнел Селяйдин, който обаче не е материално и процесуално легитимиран да сезира решаващия административен орган. В този смисъл оспореното Решение № 103/ 05.02.2016г. на ОбС – Павел баня е прието при ненадлежно инициирано и образувано административно производство, без да са спазени нормативно регламентираните формални и процесуални изисквания за реда и начина за започване на процедурата по отпускане на еднократна помощ. На следващо място липсват каквито и да е било представени документи, удостоверяващи, че лицата, на които е отпусната помощта, отговарят на предвидените в чл.11 и чл.12 от ПРНОЕП общи и специални критерии и изисквания.  В този смисъл недоказано се явява наличието на предвидените в чл.2, т.3 във вр. с чл.8, предл. трето от ПРНОЕП материалноправни предпоставки и условия за отпускането на еднократната помощ – т.е че лицата, на които е отпусната помощта, попадат в кръга на правоимащите по чл.2, т.3 от ПРНОЕП деца, отговарящи на съответните общи и специални изисквания по чл.11 и чл.12 от ПРНОЕП, с обоснована и доказана нужда за отпускане на помощта. Отделно от това не е спазена регламентираната в раздел VI от ПРНОЕП процедура и в частност изискването по чл.15, ал.3 за разглеждане и произнасяне с нарочно решение на ПК на Общинсикя съвет дали лицето отговаря на критериите и изискванията за отпускане на едократна помощ. И не на последно място - съгласно чл. 14 от ПРНОЕП Общинският съвет ежегодно с приемане на бюджета на Община Павел баня определя общия размер на средствата от собствени приходи за отпускане на еднократна помощ  по реда на този правилник, като определените средства се разпределят пропорционално за месеците от финансовата година. От доказателствата по делото се установява, че бюджетът на Община Павел баня за 2016г. е приет с Решение № 160 от 29.02.2016г. на Общински съвет – Павел баня т.е оспореното решение е прието преди и без да е определен с бюджета на общината общия размер на средствата от собствени приходи за отпускане на еднократни помощи по реда на ПРНОЕП за 2016г., като не са представени каквито и да е било доказателства, че отпуснатите еднократни помощи, представляващи разходи за местни дейности, са извършени в размери не по-големи от размера на разходите за същия период на предходната година, каквото е въведеното с нормата на чл.98, ал.2 от Закона за публичните финанси изискване.

С оглед на изложеното съдът приема, че оспореното Решение № 103/ 05.02.2016г. на Общински съвет – Павел баня, като прието при неспазване на регламентираните в Правилника за реда и начина за отпускане на еднократна помощ, приет с Решение № 134 от 30.09.2008г. на Общински съвет – Павел баня, формални, процесуални и материалноправни изисквания за отпускането на еднократна помощ по реда и на основание посочения нормативен акт, е незаконосъобразно и като такова, следва да бъде отменено.  

Водим от горните мотиви и на основание чл.172, ал.2, предложение второ от АПК, Старозагорският административен съд 

 

Р     Е     Ш     И     :

 

 

            ОТМЕНЯ по жалба на Кмета на Община Павел баня Решение № 103 от 05.02.2016г. на Общински съвет – Павел баня, поправено с Решение № 107/ 29.02.2016г. на Общински съвет – Павел баня, като незаконосъобразно.

 

            Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14 дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                                                                                      СЪДИЯ: