Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

 

            181      08.07.2016г.      град Стара Загора

 

 

В    И  М  Е  Т  О    Н  А    Н  А  Р  О  Д  А

 

            Старозагорският административен съд, VІ състав, в публично съдебно заседание на осми юни през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

 

                                                                      

                                                                                  СЪДИЯ: РАЙНА ТОДОРОВА

       

 

при секретар   П.М.                                                                                    и с участието

            на прокурор                                                                                                 като разгледа  докладваното от съдия Р. ТОДОРОВА административно дело № 95 по описа за 2016г.,  за да се произнесе, съобрази следното:                                                         

           

            Производството е по реда на чл. 145 и сл. Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл. 215, ал.1 и ал.2 във вр. с чл. 210, ал.3 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/.    

           

Образувано  е по жалба на „ДОНЕВ” ЕООД със седалище и адрес на управление гр. Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики” № 106, ет.2, ап.2, представлявано от управителя Аделин Вълчанов Донев, против Решение по Протокол от 08.02.2016г. на Комисията по чл. 210 от ЗУТ при Община Опан, в частта, с която е определена пазарна оценка на право на прокарване на отклонения от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура за газопровод през ПИ 33.3 в землището на с. Тракия, Община Опан, за обект: „Междусистемна газова връзка Гърция – България, на територията на РБългария”, със сервитутна площ 2.527 дка, в размер на 1 074лв. без ДДС. В жалбата са изложени доводи за незаконосъобразност на оспореното решение по съображения за постановяването му в противоречие и при неправилно приложение на материалния закон и в несъответствие с целта на закона при определяне пазарната оценка на правото на прокарване и съответно на следващото се парично обезщетение за собственика на имота, върху който възниква сервитута. Жалбоподателят поддържа, че приетата от Комисията по чл. 210 от ЗУТ пазарна оценка не е съобразена с нормативно регламентираните изисквания и критерии за определяне размера на обезщетението и не съответства на пазарните цени на земеделските земи в региона. Сочи, че сервитутът, който възниква в полза на лицето, което ще изгражда и експлоатира енергийния обект, се свързва с множество ограничения на ползването на служещия имот от неговия собственик, като спрямо тези ограничения определената пазрана оценка на правото на прокарване се явява твърде занижена и явно несправедлива.  Моли съда да постанови решение, с което да измени оспореното решение в частта му относно определената пазарна оценка на правото на прокарване.

           

Ответникът по жалбата -  Община Опан, редовно и своевременно призована за съдебно заседание, не изпраща представител по делото и не взема становище по основателността на оспорването.

 

Заинтересованата страна – „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД - гр. София, чрез пълномощника си по делото, в представения писмен отговор по чл. 163, ал.2 от АПК и в съдебно заседание, оспорва жалбата като неоснователна и прави искане да бъде отхвърлена. Поддържа, че оспореният акт, като издаден от компетентен орган, в предвидената от закона форма, при спазване на административно-производствените правила и в съответствие с приложимите материалноправни разпоредби и с целта на закона, е правилен и законосъобразен. Излага подробни съображения, че определената пазарна оценка на сервитута, който ще преминава през имота, собственост на „ДОНЕВ” ЕООД, основана на изготвена експертна оценка от лицензирани оценители, изцяло е съобразена с изискванията на чл.64 и чл.65 от Закона за енергетиката.

           

Въз основа на съвкупната преценка на събраните по делото доказателства, съдът приема за установено следното от фактическа страна по административно-правния спор:

С Решение № 615/ 14.07.2009г. и Решение № 452 от 07.06.2012г. на Министерски съвет на РБългария, обект „Междусистемна газова връзка Гърция –България” на територията на Република България, е обявена за обект с национално значение по см. на § 5, т.62 от ДР на ЗУТ и за национален обект по см. на § 1 от ДР на ЗДС. Със Заповед № РД-02-15-114/31.07.2014г. на Министъра на регионалното развитие и благоустройството, е одобрен Подробен устройствен план – Парцеларен план за трасето на газопровода, технологичните площадки и елементите на обслужващата инфраструктура за обект „Междусистемна газова връзка Гърция –България” на територията на Република България – за част от общата дължина на газопровода на територията на област Стара Загора, Община Опан – землищата на селата Бял извор, Бяло поле, Тракия, Опан, Средец и и Ястребово; Община Стара Загора – землищата на селата Петрово, Бъдеще, Загоре и Малко Кадиево и Община Раднево – землището на с. Коларово, съгласно приетата и одобрена графична част, неразделна част от заповедта. Заповедта е обнародвана в ДВ № 65/06.08.2014г., като няма данни в предвидения от закона 14-дневен срок заповедта да е оспорена по съдебен ред и следователно е влязла в сила.

 Съгласно нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № 41 от 17.06.2015г., том II, рег. № 2780, дело № 208/ 2015г., „ДОНЕВ” ЕООД е собственик на поземлен имот № 033003, представляващ нива четвърта категория, с площ от 10.998дка, находящ се в землището на с. Тракия, общ. Опан, обл. Стара Загора. От фактическа страна по делото не е спорно, че трасето на газопровода, съгласно одобрения със Заповед № РД-02-15-114/ 31.07.2014г. на Министъра на регионалното развитие и благоустройството ПУП – ПП, преминава през посочения поземлен имот, собственост на „ДОНЕВ” ЕООД, както и че сервитутната площ, определена въз основа на одобрения ПУП – ПП за имотите, попадащи в трасето на газопровода и нормативно регламентираните в ЗЕ сервитутни площи, обхваща  2.527дка от имота.  

За определянето пазарната стойност на сервитут на енергиен обект – газопровод, през имоти частна и държавна частна собственост на територията на Община Опан, област Стара Загора, е възложено на инж. Юлий Велков Кайряков – лицензиран оценител на недвижими имоти и инж. Живка Танева Цачева – лицензиран оценител на земеделски земи и трайни насаждения, извършването на оценка. Съгласно представения и приет като доказателство по делото оценителски доклад, оценката се базира на концепцията за определяне на „справедливата пазарна стойност”, дефинирана като предполагаема цена за прехвърляне на собствеността на оценявания имот в условията на достатъчна информираност за предмета на сделката и съществуващите пазарни условия за нейното осъществяване. Прието е, че оценката на правото на прокарване е функция /процент/ от пазарната стойност на земята, като експертите са възприели два подхода /метода/ за оценяване – метод на пазарните сравнения или сравнителен, пазарен метод /пазарната стойност се определя чрез осредняване на близки по време покупателни или офертни цени на сравними имоти/ и метод на дохода, базиран на капитализация на дохода от бъдещи ползи /договорени рентни плащания/ - т.е метод на рентната стойност /метод на поземлената рента/. Съгласно оценителския доклад, пазарната стойност на ПИ 33.3 в землището на с. Тракия, общ. Опан, по метода на „Поземлената рента”, възлиза на 700лв/дка или за сервитутната площ от 2.527 дка – 1 769 лв., а пазарната стойност на имота по метода на пазарните сравнения – 950лв/ дка или за сервитутната площ от 2.527 дка  - 2 400лв. Направено е заключение, че справедливата пазарна стойност на сервитута трябва да се определи като среднопретеглена стойност от получените стойности по двата метода на оценка, в съотношение 40% по метода на „Пазарната рента” и 60 % по метода на „Пазарни сравнения”, като се коригира с коефициент 0.5. Определена по този начин, справедливата пазарна стойност на правото на прокарване на отклонения от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура за газопровод връзка с изграждането на обект: „Междусистемна газова връзка Гърция – България, на територията на РБългария”, през земеделски имот – частна собственост – ПИ 33.3 в землището на с. Тракия, общ. Опан, със сервитутна площ от 2.527 дка., е прието че възлиза на  1 074лв.

 

С оспореното в настоящото съдебно производство Решение по Протокол от 08.02.2016г., на основание чл. 210, ал.2 от ЗУТ във вр. с чл. 193, ал.8 от ЗУТ и въз основа на изготвения оценителски доклад, Комисията по чл.210 от ЗУТ при Община Опан, назначена със Заповед № 3/ 05.01.2016г. на Кмета на Община Опан, е определила пазарната оценка на право на прокарване на отклонения от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура за газопровод през ПИ 33.3 в землището на с. Тракия, Община Опан, за обект: „Междусистемна газова връзка Гърция – България, на територията на РБългария”, със сервитутна площ 2.527 дка, в размер на 1 074лв. Видно от мотивите към обжалваното решение, обективирани в посочения протокол, изготвената пазарна оценка е във връзка с определянето размера на дължимото обезщетение за имота, засегнат от сервитутното право на прокарване.

 

По делото е допусната, назначена и изпълнена съдебно – икономическа /оценителна/ експертиза, заключението по която, неоспорено от страните, съдът възприема като обективно, обосновано, компетентно и добросъвестно, изготвено въз основа на събран, обработен и обстойно преценен сравнителен материал. При изпълнение на възложената задача за даване на заключение за справедливата пазарна оценка за определянето на дължимото се обезщетение за възникващите сервитутни права във връзка с прокарването на отклонения от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура за газопровод - изграждането на обект: „Междусистемна газова връзка Гърция – България, на територията на РБългария”, през ПИ 33.3 в землището на с. Тракия, общ. Опан, собственост на „ДОНЕВ” ЕООД,  със сервитутна площ от 2.527 дка, вещото лице е използвало метода на пазарните сравнения, изхождайки от покупно-продажните цени на недвижими имоти, които в достатъчна степен съвпадат по отношение на влияещите върху стойността им характеристики с тези на подлежащия на оценка имот /предназначение на имота, категория на земята и местонахождение/. Като пазарни сравнения /аналогови сделки за покупко-продажба на земеделски земи със сходни характеристики и местонахождение/, са взети извършени от Община Опан през 2014г. – 2015г. продажби на земеделски земи в землището на с. Тракия и на съседни села на територията на Община Опан, равностойни по местонахождение, предназначение и категория с оценявания. За единична пазарна цена е приета среднопретеглената цена от осъществените сделки в периода 2014г. – 2015г. на земеделски земи -  ниви четвърта категория в землищата на с. Тракия и в съседните землища на с. Опан, с. Бял извор, с. Бяло поле и с. Средец – 1 051.17лв. и съответно пазарната стойност на ПИ 033003 в землището на с. Тракия, общ. Опан е определена в размер на 11 560.77лв., по метода на пазарните сравнения респ. пазарната стойност на частта от имота, засегнат от сервитута – в размер на 2 656.31лв. Изпълнилото експертизата вещо лице е приело, че пазарната цена на сервитута  представлява функция /процент/ от пазарната стойност на земята, включена в сервитутната площ. Отчитайки от една страна, че собственикът запазва собствеността върху частта от имота, включена в сервитутната площ, а от друга, че упражняването на сервитутното право на прокарване на отклонения от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура във връзка с изграждането и експлоатацията на газопровода, се свързва с редица нормативно установени ограничения за ползването на сервитутната площ на имота, отразяващи се и върху пазарната стойност на целия имот, експертът е дал заключение, че пазарната оценка на правото на прокарване следва да се определи като пазарната стойност на имота се коригира с коефициент К=0.60. Определена по този начин, пазарната стойност за сервитутното право на прокарване на отклонения от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура за газопровод връзка с изграждането на обект: „Междусистемна газова връзка Гърция – България, на територията на РБългария”, през ПИ 33.3 в землището на с. Тракия, общ. Опан, със сервитутна площ от 2.527 дка, е прието че възлиза на 1 594лв.

 

Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства във връзка с направените в жалбата оплаквания, доводите и становищата на страните и като извърши проверка на законосъобразността на оспорения административен акт на основание чл. 168, ал.1 във връзка с чл.146 от АПК, намира за установено следното:

 

Съгласно чл.210, ал.3 във вр. с чл.215, ал.2 от ЗУТ, решението на Комисията по чл.210, ал.1 от ЗУТ подлежи на обжалване по реда на чл.215, ал.1 от ЗУТ. Срокът за обжалване на административния акт започва да тече от деня на съобщаването му. В случая Решение по Протокол от 08.02.2016г. на Комисията по чл. 210 от ЗУТ при Община Опан, е съобщено на жалбоподателя на 22.02.2016 г., видно от приложеното известие за доставяне на Съобщение изх. № 70-00-53/ 08.02.2016г. Жалбата против решението е изпратена до Община Опан на 07.03.2016г. с писмо с обратна разписка чрез „Български пощи” АД, съгласно представените доказателства /л.83 по делото/ т.е подадена е в регламентирания по чл.215, ал.4 от ЗУТ 14 – дневен срок.

С оглед на което съдът приема че оспорването, като направено от активно легитимирано лице с правен интерес – адресат на Решение по Протокол от 08.02.2016г. на Комисията по чл.210 от ЗУТ при Община Опан, в законово установения срок и против акт, подлежащ на съдебно обжалване и контрол за законосъобразност, е процесуално допустимо.

 

Разгледана по същество жалбата е основателна.  

 

Оспореното решение е прието от материално и териториално компетентния по см. на чл.210, ал.1 от ЗУТ колективен орган – Комисия, назначена със Заповед № 3/ 05.01.2016г. на Кмета на Община Опан;  обективирано е в надлежно изготвен и подписан протокол и съдържа изискуемите се по чл.59, ал.2 от АПК реквизити.

 

Обжалваното решение е постановено при наличие на нормативно регламентираните материалноправни предпоставки, но при неправилно приложение на материалния закон при определяне на пазарната оценка на правото на прокарване и съответно на размера на еднократното  обезщетение на собственика на имота, върху който е възникнал сервитутът, като съображенията за това са следните:

 

Съгласно разпоредбата на чл.64, ал.1 от Закона за енергетиката /ЗЕ/ при разширение на съществуващи и при изграждане на нови въздушни и подземни електропроводи, на надземни и подземни хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия, топлопроводи, газопроводи, нефтопроводи и нефтопродуктопроводи в полза на лицата, които ще изграждат и експлоатират енергийния обект възникват сервитути. По аргумент от нормата на чл.64, ал.4, т.2 от ЗЕ за възникването на законовите сервитути по чл. чл.64, ал.2 във вр. с ал.1 от ЗЕ, титулярят на сервитута дължи заплащане на еднократно обезщетение на собственика на имота, върху който е възникнал сервитутът, и на носителите на други вещни права върху засегнатия имот. В чл.65, ал.1 от ЗЕ нормативно са регламентирани приложимите критерии за определяне размера на обезщетението по чл. 64, ал.4, т.2 от ЗЕ, като в чл. 64, ал.6 от ЗЕ е предвидено, че определянето на размера на обезщетенията се извършва по реда на чл. 210 и 211 от ЗУТ или по взаимно съгласие на страните с оценка от лицензиран оценител.

 

В случая размера на обезщетението е определено по реда на чл.210 от ЗУТ. В посочената норма е регламентирано, че изготвянето на оценки и определянето размера на обезщетенията се извършва по пазарни цени, определени от комисия, назначена от кмета на общината.

Определената от Комисията по чл.210 от ЗУТ с обжалваното решение пазарна оценка на право на прокарване на отклонения от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура за газопровод през ПИ 33.3 в землището на с. Тракия, Община Опан, за обект: „Междусистемна газова връзка Гърция – България, на територията на РБългария”, със сервитутна площ 2.527 дка, се основава на  изготвен Оценителски доклад за определянето пазарната стойност на сервитут на енергиен обект – газопровод, през имоти частна и държавна частна собственост на територията на Община Опан, област Стара Загора. 

            По аргумент от нормата на чл.65, ал.1, т.4 от ЗЕ, един от основните критерии за определяне размера на дължимото се от титуляря на сервитута обезщетение, е справедливата пазарна оценка на имота или на частта от него, която попада в границите на сервитута. Аналогично е и изискването на чл.210, ал.1 от ЗУТ -   обезщетението се определя въз основа на оценка по пазарни цени. В случая видно от оценителския доклад, изготвен в хода на административното производство, оценката на правото на прокарване е определена като функция /процент/ от пазарната стойност на земята, като за определяне на последната изготвилите доклада експерти са използвали два метода за оценяване – метод на пазарните сравнения или сравнителен, пазарен метод /пазарната стойност се определя чрез осредняване на близки по време покупателни или офертни цени на сравними имоти/ и метод на дохода, базиран на капитализация на дохода от бъдещи ползи /договорени рентни плащания/ - т.е метод на рентната стойност /метод на поземлената рента/. Съответно прието, е че справедливата пазарна стойност на правото на прокарване трябва да се определи като среднопретеглена стойност от получените стойности по двата метода на оценка, в съотношение 40% по метода на „Пазарната рента” и 60 % по метода на „Пазарните сравнения”, като се коригира с коефициент 0.5. Определена по този начин, справедливата пазарна стойност за сервитутното право на прокарване на отклонения от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура за газопровод във връзка с изграждането на обект: „Междусистемна газова връзка Гърция – България, на територията на РБългария”, през земеделски имот – частна собственост – ПИ 33.3 в землището на с. Тракия, общ. Опан, със сервитутна площ от 2.527 дка., е посочена като такава в размер на  1074лв. С оглед разпоредбата на чл.65 от ЗЕ съдът приема, че използването на метода на „Пазарната рента” за определяне на пазарната стойност на имота и съотв. на пазарната оценка на правото на прокарване и размера на обезщетението за собственика на имота, върху който е възникнал сервитута, противоречи на нормативно установените изисквания и критерии за извършване на изискуемата се оценка. Правилото по чл.65, ал.1, т.4 от ЗЕ, според което размера на обезщетението се определя въз основа на справедливата пазарна оценка на имота или на частта от имота, която попада в границите на сервитута, задължава административния орган да определи пазарната цена на сервитутното право, при прилагане единствено на метода на пазарните сравнения, като се вземат предвид продажните цени по разпоредителни сделки с вещни права върху имоти със сходни характеристики – в случая от гл.т на местонахождение, площ и категория земя. При съществуващите данни за наличие на сделки, които могат да бъдат използвани като пазарни аналози, не е следвало пазарната стойност на имота да се определя като среднопретеглена стойност от осреднената пазарна цена на земята и стойността на бъдещите приходи от рента. Справедливата пазарна оценка по см. чл.65, ал.1, т.4 от ЗЕ е основния критерий за възмездяване на собственика на служещия имот, като за нуждите на определянето на размера на обезщетението за собственика на имота, върху който възниква сервитута, тя може да бъде коригирана единствено в две посоки – с оглед площта от имота, включена в границите на сервитута спрямо общата площ на имота и с оглед срока, вида и интензитета на ограниченията на ползването на служещия имот при упражняването на сервитутното право. Принудителното по своя характер учредяване на сервитута /възникващ по силата на закона/, изисква удовлетворяващо собственика на служещия имот обезщетение, максимално близко до цената, която би получил при доброволно отчуждаване на имота респ. на права върху имота. Следователно при определянето на справедливата пазарна оценка на имота като основа, от която се определя стойността на обезщетението за възникващи сервитутни права по реда и на основание Закона за енергетиката, е допустимо прилагането единствено на метода на пазарните сравнения.

С оглед което съдът намира, че изготвения в хода на административното производство оценителски доклад за определяне пазарната стойност на сервитут на енергиен обект – газопровод и за пазарната оценка на право на прокарване на отклонения от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура за газопровод във връзка с изграждането на обект: „Междусистемна газова връзка Гърция – България, на територията на РБългария”, през ПИ 33.3 в землището на с. Тракия, Община Опан, със сервитутна площ 2.527 дка, не може да се приеме за определяне размера на дължимото се обезщетение по чл. 64, ал.4, т.2 във вр. с чл.65 от ЗУТ.

 

 Както беше посочено, по своята правна същност сервитутните права, които възникват в полза на лицата, които ще изграждат и експлоатират енергийния обект, по силата на Закона за енергетиката върху имоти – частна собственост на физически и юридически лица, представляват едно принудително ограничаване правото на собственост на тези лица. Ето защо законът въвежда като условие за възникване на сервитута изплащането на еднократно обезщетение на собственика на земята, като изрично регламентира и критериите, по които следва да се определи размера на обезщетението. Съгласно специалната норма на чл. 65 от ЗЕ размерът на обезщетението по чл. 64, ал. 4, т.2 от ЗЕ се определя при прилагане на следните критерии: 1. площта на чуждия поземлен имот, включена в границите на сервитута; 2. видовете ограничения на ползването; 3. срок на ограничението и 4. справедливата пазарна оценка на имота или на частта от него, която попада в границите на сервитута. Аналогично е и изискването на чл.210, ал.1 от ЗУТ за определяне на обезщетението въз основа на оценка по пазарни цени. Следователно един от основните критерии и база за определяне размера на дължимото се обезщетение, е справедливата пазарна оценка на имота респ. на частта от него, попадаща в границите на сервитута. В приложимите нормативни актове - ЗУТ и ЗЕ, не се съдържа легална дефиниция на понятието „справедлива пазарна оценка”. Изхождайки от правната и житейска логика съдът приема, че определянето на "справедливата пазарна оценка" по смисъла на чл.65, ал.1, т.4 от ЗЕ, следва да се основава на пазарната цена на имота – т.е цената, която би получил собственикът на имота, ако земята се продава в условията на свободно договаряне.  

Съдът приема, че определянето на пазарната оценка на право на прокарване на отклонения от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура за газопровод през ПИ 33.3 в землището на с. Тракия, Община Опан, за обект: „Междусистемна газова връзка Гърция – България, на територията на РБългария”, със сервитутна площ 2.527 дка, следва да се извърши въз основа на заключението на изпълнената по делото съдебно-икономическата /оценителна/ експертиза. Това заключение се базира на събран, обработен и обстойно преценен сравнителен материал. При определянето на пазарната оценка на имота вещото лице е използвало метода на пазарните сравнения, изхождайки от покупно-продажните цени на недвижими имоти, които в достатъчна степен съвпадат по отношение на влияещите върху стойността им характеристики с тези на подлежащия на оценка имот /предназначение на имота, категория на земята и местонахождение/. Като пазарни сравнения /аналогови сделки за покупко-продажба на земеделски земи със сходни характеристики и местонахождение/ са взети извършени през 2014г. – 2015г. продажби на земеделски земи в землището на с. Тракия и в съседните землища на с. Опан, с. Бял извор, с. Бяло поле и с. Средец с равностойни по предназначение и категория земи - ниви четвърта категория. По метода на пазарните сравнения пазарната цена на оценявания имот е определена като среднопретеглена цена /средноаритметична стойност/ на продажните цени на имотите – предмет на аналоговите разпореждания. Ето защо определената от вещото лице пазарната стойност на ПИ 033003 в землището на с. Тракия, общ. Опан в размер на 11 560.77лв. /съотв. на пазарната стойност на частта на имота, засегната от сервитута в размер на 2  656.31лв./, съдът приема като справедлива пазарна оценка по см. на чл.65, ал.1, т.4 от ЗЕ., 

 Съдът възприема и приложения от вещото лице към пазарната цена на земята редукционен коефициент „0.60”, за определяне пазарната оценка на сервитутното право. Сервитутът, който възниква в полза на лицата, които ще изграждат и експлоатират енергийния обект по силата на ЗЕ, по своята правна същност представлява законово въведено ограничение на правото на собственост, в съдържанието на което право се включва и възможността собственикът да ползва имота. С учредяването на сервитута законът свързва възникване на определени задължения за собственика на служещия имот, като нормативно са въведени и забрани, ограничаващи това ползване. Съгласно разпоредбата на чл. 64, ал.3, т. 1 и т.2 от ЗЕ, при упражняване на сервитутите титулярят на сервитута придобива и право негови представители да влизат и да преминават през служещите имоти и да извършват дейности в тях, свързани с експлоатацията на енергийните обекти, вкл. право на преминаване на техника през имотите във връзка с изграждането и обслужването на въздушни и подземни проводи и наземни съоръжения, като в сервитутната зона не се допуска извършване на застрояване или трайни насаждения в сервитутната ивица. В чл.19 от Наредба № 16/ 09.06.2004г. за сервитутите на енергийните обекти /издадена въз основа на законова делегация по чл.64, ал.9 от ЗЕ/ е предвидено, че в сервитутната зона на газопроводите и съоръженията за съхранение, пренос, разпределение и преобразуване на природния газ титулярят на сервитутни права може да извършва  аварийно-възстановителни работи; дейности по изграждане на нови и разширение на съществуващи съоръжения за съхранение, пренос и разпределение на природния газ; планови дейности, свързани с експлоатацията, ремонта и поддържането на газовите съоръжения, по видове и графици съгласно изискванията на наредбите по чл.200, ал.1 и 2 от ЗЕ.  Нормата на чл.20, ал.1 от посочената Наредба регламентира допълнителни ограничения, сред които и забрана в сервитутната зона на газопроводите и съоръженията за съхранение, пренос, разпределение и преобразуване на природния газ да се извършва всякакъв вид строителство, обработване (разораване) на почвата на дълбочина по-голяма от 0,5 m както и засаждане на трайни насаждения. Доколкото процесният имот – ПИ 33.3 в землището на с. Тракия, Община Опан, е с начин на трайно ползване „нива”, на практика тези ограничения лишават собственика да ползва пълноценно по предназначение частта от имота, попадаща в сервитутната зона.  

Ето защо определеният от вещото лице коефициент за коригиране пазарната стойност на земята в зоната на сервитута е обоснован - съобразен е с критериите по чл.65, т.1 – т.3 от ЗЕ, при отчитане площта на имота, попадаща в границите на сервитута, безсрочността на налагания ограничителен режим и нормативно въведени ограничения за ползването на служещия имот от неговия собственик.

 

По изложените съображения съдът приема, че пазарната оценка на право на прокарване на отклонения от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура за газопровод във връзка с изграждането на обект: „Междусистемна газова връзка Гърция – България, на територията на РБългария”, през ПИ 33.3 в землището на с. Тракия, Община Опан, собственост на „ДОНЕВ” ЕООД – Стара Загора, със сервитутна площ 2.527 дка, следва да бъде в размер на определената съгласно възприетото от съда заключение на съдебно-икономическата пазарната оценка на сервитута в размер на 1 594лв.

 

Предвид горното съдът намира, че оспореното решение в частта за определената пазарна оценка на правото на прокарване на отклонения от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура за газопровод през ПИ 33.3 в землището на с. Тракия, Община Опан, за обект: „Междусистемна газова връзка Гърция – България, на територията на РБългария”, със сервитутна площ 2.527 дка, е незаконосъобразно, като постановено в нарушение на изискванията на чл.65 от Закона за енергетиката и следва да бъде изменено, като се увеличи размера на пазарната оценка от 1 074лв на 1 594лв.  

 

С оглед изхода на делото искането на жалбоподателя за присъждане на направените разноски следва да бъде уважено, като Община Опан бъде осъдена да заплати на „ДОНЕВ” ЕООД – гр. Стара Загора сумата от 510лв., представляваща 50лв. платена държавна такса; 100лв. - внесено възнаграждение за вещо лице за изпълнената по делото съдебно-икономическа /оценителна/ експертиза и 360лв.  адвокатско възнаграждение за един адвокат, заплатено съгласно представените фактура и дневен отчет по сметка.

 

            Водим от горните мотиви и на основание чл.172, ал.2, предложение трето от АПК, Старозагорският административен съд,  

 

 

                                   Р     Е     Ш     И     :

 

 

ИЗМЕНЯ по жалба на „ДОНЕВ” ЕООД със седалище и адрес на управление гр. Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики” № 106, ет.2, ап.2, представлявано от управителя Аделин Вълчанов Донев, Решение по Протокол от 08.02.2016г. на Комисията по чл. 210 от ЗУТ при Община Опан, в частта му, с която е определена пазарна оценка на право на прокарване на отклонения от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура за газопровод през ПИ 33.3 в землището на с. Тракия, Община Опан, за обект: „Междусистемна газова връзка Гърция – България, на територията на РБългария”, със сервитутна площ 2.527 дка, като УВЕЛИЧАВА размера на пазарната оценка от 1 074лв. /хиляда седемдесет и четири лева/ без ДДС на 1 594лв. /хиляда петстотин деветдесет и четири лева/ без ДДС.

 

ОСЪЖДА  ОБЩИНА ОПАН да заплати на „ДОНЕВ” ЕООД със седалище и адрес на управление гр. Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики” № 106, ет.2, ап.2, ЕИК 123021182, сумата от 510лв. /петстотин и десет лева/, представляваща направените от жалбоподателя по делото разноски.

 

         Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14 дневен срок от съобщаването му на страните.

.  

 

 

 

                                                                                     СЪДИЯ: