Р Е Ш Е Н И Е

274                                        14.09.2016г.                              Стара Загора

В ИМЕТО НА НАРОДА

СТАРОЗАГОРСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД

На тринадесети септември 2016г.

в открито заседание в следния състав:

 

                                                                          СЪДИЯ: ДАРИНА ДРАГНЕВА

Секретар: И.А.

        Като разгледа докладваното от съдия Драгнева административно дело №274 по описа за 2016г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.215 от ЗУТ вр. с чл.128 и сл. от АПК, образувано по жалбата на К.И.В. и Е.А.Ж.  в качеството им на собственици на ½ ид.ч. от ІV-142 , кв.13, село Бузовград, против Заповед №624/26.04.2016г. на Кмета на община Казанлък за изменение на Подробен устройствен план – План за застрояване, с която се предвижда свързано застрояване на границата  между УПИ V-143 „за автоспирка и ОДО” и УПИ ІV-142 „за поща” при следните параметри: до три етажа, до 70% плътност на застрояване, до 2.0 коефициент на интензивност и 30% минимална плътност за озеленяване, както е показано на графичната част, неразделна част от заповедта.

С жалбата се иска отмяна на Заповед №624/26.04.2016г. на Кмета на община Казанлък по подробно изложени съображения за нейната незаконосъобразност, а именно собствениците на УПИ ІV-142 кв.13 по плана на село Бузовград са изразили своето несъгласие с предвиденото свързано застрояване на границата с УПИ V-143, а параметрите на застрояване са в противоречие с максимално допустимите за зоната плътност, интензивност и процент на озеленяване. Не е налице посоченото в заповедта основание по чл.134 ал.1 и 2 от ЗУТ. Претендират се разноските по делото, съгласно представен списък.

Ответника Кмета на община Казанлък, чрез процесуалния си представител оспорва жалбата и иска от съда да бъде отхвърлена като му се присъди възнаграждение за юрисконсулт в минимален размер.

Ответника – М.И.Т. не се явява и не се представлява.

Заинтересованата страна Български  пощи ЕАД, чрез Директора РУ „Югоизточен район” представя писмено становище, с което поддържа възражението си несъгласие с допуснатото свързано застрояване между двата имота.

Административен съд Стара Загора като взе предвид доводите на страните, съобразно доказателствата и закона, намира за установено следното:

Заповед №624/26.04.2016г. за изменение на ПУП-ПЗ на част от кв.13 по плана на село Бузовград, относно урегулиран УПИ V143 „за автоспирка и обществено и делово обслужване”, като се предвижда свързано застрояване на границата с УПИ ІV-142 „за поща” при следните параметри: до три етажа, до 70% плътност на застрояване, до 2.0 коефициент на интензивност и 30% минимална плътност за озеленяване, както е показано на приложените чертежи, издадена от Кмета на община Казанлък, страда от най-тежкия порок, обуславящ нейната нищожност.

Към заповедта са приложени две графични части с различни предвиждания относно ограничителните линии на застрояване, определящи плътността на застрояване на УПИ V-143. На страница 19 и 21 по делото са приложени, представените от Община Казанлък графични части към заповедта, върху които е положен печат „ОДОБРЕН” със заповед №624/26.04.2016г. като е видно, че има разлика в плътността на застрояването, а в таблицата за параметрите на застрояване е вписано УПИ І-ОДО/ гр. част на стр.19/ и УПИ І-143 за ОДО и автоспирка. Освен това начина на застрояване е посочен със сигнатура „е”, което съгласно приложение №3 към чл.68 ал.3 от Наредба №8/14.06.2001г. за обема и съдържанието на устройствените планове, означава „свободно застрояване. Свързаното застрояване между два имота се означава със сигнатура „д”. Следователно налице е противоречие във волята на административния орган, тъй като в текстовата част на заповедта е вписано, че се допуска свързано застрояване между двата имота, както е показано на графичната част, в която пък е вписано свободно застрояване.

Посоченото противоречие във волята на органа – издател на административния акт обуславя извод за неговата нищожност, тъй като е неразбираем и неприложим.

При този изход от спора на жалбоподателя се следват разноските за държавната такса и възнаграждение за един адвокат, съгласно представения списък.

               Мотивиран от изложеното и на основание чл. 172 ал.2 от АПК, Административен съд Стара Загора

 

Р Е Ш И

 

                 ОБЯВЯВА нищожността на Заповед №624/26.04.2016г. на Кмета на община Казанлък по жалбата на К.И.В. и Е.А.Ж..*** да заплати на К.И.В. ЕГН********** и на Е.А.Ж. ЕГН ********** сумата от 610/шестстотин и десет/лв., представляваща разноски по делото.

 

            Решението не подлежи на обжалване.

 

 

   

                                                         СЪДИЯ: