Р Е Ш Е Н И Е

6                                             18.01.2017г.                              Стара Загора

В ИМЕТО НА НАРОДА

СТАРОЗАГОРСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД

На седемнадесети януари 2017г.

в открито заседание в следния състав:

 

                                                                          СЪДИЯ: ДАРИНА ДРАГНЕВА

Секретар: И.А.

 

        Като разгледа докладваното от съдия Драгнева административно дело №292 по описа за 2016г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

  Производството е по реда на чл.84 ал.9 от Закона за културното наследство във връзка с чл.128 и сл. от АПК, образувано по жалбата на П.Д.Д., представляван от адвокат П., против Становище №33-НН-1267/14.01.2016г на Заместник-министъра на културата, с което отказва да съгласува инвестиционен проект за „Жилищна сграда по чл.50 т.2а от ЗУТ със стоматологичен кабинет” в УПИ ІХ-3190 в кв.67, град Стара Загора, ул. „Сава Силов” №98 и изисква предварително провеждане на спасителни археологически проучвания на територията на имота, като проектната документация се изготви в съотвествие с резултатите от тях. Отказа е мотивиран със Заповед №300/20.11.2008г., с която са определени застроителните граници на УПИ ІХ-3190, както и с нормата на чл.161 ал.1 от Закона за културното наследство, според която  ИП се предхожда от спасителни археологически проучвания на територията на имота. Следва проектната документация да се изготви съответствие с решенията в протокол на комисия за приключена процедура по чл.158а от ЗКН, одобрен от Министъра на културата.

В жалбата се оспорва изискването да се проведе спасително археологическо проучване на територията на целия имот, обосновано с твърдения, че целта на закона е да се опази културното наследство от извършваните строителни дейности в частта от имота, предмет на инвестиционното проектиране, като противното би означавало прекомерни вреди за възложителя, изразяващи се в разрушаване на законно изградени  постройки, унищожаване на градинското благоустройване на имота, включително на ценни дървесни видове. Твърди се, че няма пречка да се извърши проучването в рамките на петното за застрояване, както и че сградата, която ще се построи има временен характер до реализиране на предвиденото в ПУП –ПЗ застрояване, което не е предмет на инвестиционния проект. Изложени са подробни доводи, че новата сграда ще бъде изцяло в рамките на съществуващата порутена постройка и няма да засяга останалата част от имота, нито ще се реализира предвиденото застрояване по подробния устройствен план.

В съдебно заседание се поддържа твърдение, че с оглед приключилото към момента на устните състезания производство по чл.158а от ЗКН с одобрен от Заместник-министъра на културата протокол за извършени предварителни археологични проучвания в рамките на частта от имота, която е предмет на инвестиционното проектиране и одобреното разрешение за строеж, се налага извод за неправилност и незаконосъобразност на обжалваното изискване да се извърши САП на територията на целия имот. Жалбоподателя счита, че не това е била волята на законодателя и на административния орган, който с последващите си действия, след подаване на жалбата, одобрява извършените предварителни археологически проучвания в рамките на инвестициония проект, с което го съгласува в различие от поддържаното от процесуалния представител становище за необходимост от проучвания на територията на целия имот. Оспорва се довода, че съгласуването на ИП се осъществява в условията на оперативна самостоятелност, като се твърди, че целта на закона следва да се постигне без да се засягат правата на възложителите повече от необходимото. Претендират се разноските по делото.

Ответника – Заместник-Министъра на културата, не се представлява в съдебно заседание, поддържа обжалваното становище за отказ да се съгласува инвестиционния проект с доводи, че е налице хипотезата на чл.161 ал.1 от ЗКН, която изисква предварителни проучвания на територията на целия имот, в който не са провеждани такива мероприятия, а съгласно събраните данни същия попада в близост до западната крепостна стена на укрепената територия.  Възражението, че ИП има за предмет изграждане на временна сграда и следва да се спази разпоредбата на чл.161 ал.1 от ЗКН само за засегната част от имота не намира опора в закона. Становището да не се съгласува ИП е издадено в условията на оперативна самостоятелност като се претендират разноските по делото.

Административен съд Стара Загора като взе предвид доводите на страните, съобразно доказателствата и закона, намира за установено следното:

Жалбата е подадена на 03.02.2016г., в рамките на 14-дневния срок за обжалване на отказа да се съгласува Инвестиционния проект, съобщен на 30.01.2016г., видно от доказателствата на стр. 29 и 30 по делото на  АССГ, следователно е допустима, а разгледана по същество е основателна.

Спорът между страните е изцяло правен, като не се спори, че засегнатия от инвестиционното проектиране урегулиран поземлен имот попада в границите на археологическия резерват Августа Траяна-Верея-Стара Загора”, и че в него не са извършени до момента археологически проучвания. Съгласно изискванията на чл.83 от ЗКН, жалбоподателя – възложител на инвестицонното проектиране подава Заявление по чл.84 ал1 и ал.2 от ЗКН на 30.10.2015г.- до Министъра на културата, чрез Директора на НИНКН за съгласуване на визата за проектиране и на инвестиционния проект. В резултат визата за проектиране на сградата с временен устройствен характер е съгласувана от Заместник-министъра на културата, но не и инвестиционния проект като изрично се изисква провеждане на процедурата по чл.158а от ЗКН върху територията на целия имот. Жалбоподателя счита, че смисъла и целта на чл.161 от ЗКН е да се проведе необходимото с оглед обхвата на инвестиционния проект археологическо проучване, но не и за територията на целия имот. Обратното становище се застъпва от процесуалния представител на ответника. До приключване на устните състезания по делото, е приключило и производството по чл.158а от ЗКН в рамките на петното за застрояване като е издадено и Разрешение за строеж № 19-561/14.11.2016г. въз основа на писмо №45-00-475/17.10.2016г. на МК с приложени към него Протокол №10-00-296/10.10.2016г. и Заповед №РД09-777/14.10.2016г., с която е одобрен протокола с резултатите САП на обект в УПИ ІХ-3190 в кв.67, улица „Сава Силов” №98, в границите на АР „Августа Траяна-Верея Стара Загора”.

Въз основа на представените доказателства за одобрени САП на територията на предвидения за изграждане обект в урегулирания поземлен имот и съгласно граматичното, логично и в съответствие с целта на закона тълкуване на чл.161 от ЗКН, настоящия състав на АС Стара Загора, намира, че органа не разполага с оперативна самостоятелност да определи територията върху която да се проведат предварителните проучвания, нито се изисква да се извършват същите извън обема на инвестиционното проектиране. Нормата на чл.161 ал.1 от ЗКН гласи: Осъществяването на инвестиционни проекти на физически и юридически лица в територии, за които има данни за наличие на археологически обекти, задължително се предхожда от предварителни археологически проучвания, с които се установява дали те няма да бъдат засегнати или нарушени. На археологическите обекти, разкрити при тези проучвания, се провеждат спасителни разкопки преди началото на строителните работи. Граматичното тълкуване не оставя място за съмнение, че органа не може по свое усмотрения да освободи възложителите от задължение да извършат проучването, ако има данни, че инвестиционните проекти попадат в територии с данни за археологически обекти, но това не означава, че осъществяването на строителството трябва да се предхожда от проучване на цялата неизследвана до този момент територия или до онази част от нея, която органа прецени. Целта на закона е да се опази недвижимото археологическо наследство, което може да бъде засегнато от строителните дейности, поради което необходимо и задължително е извършването на САП в рамките и обемите на инвестиционното проектиране, което разбиране е споделено от решаващия орган, видно от одобрените протоколи за извършени САП в рамките на територията на предвидения за изграждане обект.

При този изход от спора на жалбоподателя се следва разноските по делото в размер на 310лв, от които десет лева държавна такса и 300лв. платено възнаграждение на един адвокат по приложено на стр. 6 по делото на АССГ пълномощно.

 

           Воден от тези мотиви, Административен съд Стара Загора   

 

РЕШИ

 

ОТМЕНЯ Становище №33-НН-1267/14.01.2016г на Заместник-министъра на културата за отказ да се съгласува инвестиционен проект за „Жилищна сграда по чл.50 т.2а от ЗУТ със стоматологичен кабинет” в УПИ ІХ-3190 в кв.67, град Стара Загора, ул. „Сава Силов” №98 и се изисква предварително провеждане на спасителни археологически проучвания на територията на имота.

 

ОСЪЖДА Министерство на културата да заплати на П.Д.Д. ЕГН ********** сумата от 310лв/триста и десет/, представляваща разноски по делото.

 

Решението подлежи на обжалване пред ВАС на РБ в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е обявено.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: