Р Е Ш Е Н И Е  55

 

      гр.Стара Загора, 22.02.2017 год.

 

     В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

 

Старозагорският административен съд   в публичното  заседание                                       на         двадесет и втори февруари

през      две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

Председател: БОЙКА ТАБАКОВА

                                                                         Членове:           

при секретаря    С.Х.

и в присъствието на  прокурора                                        ,                                                        като разгледа докладваното от  БОЙКА ТАБАКОВА   адм.дело  73  по описа  за 2017 год, за да се произнесе, съобрази следното:

 

 

Производството е с правно основание чл.111 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/ в редакция ДВ бр.13 от 07.02.2017г.

 

Образувано е по жалба от К.К.Ц., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в Затвора Бургас,  против Заповед № Б-375/22.12.2016 г. на Заместник-началника на Затвора Стара Загора, с която му е наложено дисциплинарно наказание „изолиране в наказателна килия” за срок от 10 денонощия. Жалбоподателят оспорва извършването на дисциплинарното нарушение, за което му е наложено наказанието, и моли да бъде отменено.

 

Ответникът - Заместник-началник на Затвора Стара Загора, оспорва жалбата като неоснователна. По съображения за спазване на процесуалните правила при налагане на дисциплинарното наказание и съответствието му с материалния закон моли обжалваната заповед да бъде потвърдена.

 

Въз основа на съвкупната преценка на събраните по делото доказателства съдът приема за установено следното от фактическа страна:

 

На 31.01.2016г в 07.00ч в ЗО «Черна гора» при извеждане на лишените от свобода от І-ва група за закуска служителят от надзорния състав мл.инспектор Петко Начев констатира, че само жеалбоподателят К.Ц. не е строен и готов за закуска. След направената му забележка, че закъснява и всички останали чакат него, Ц. започва да се държи арогантно и враждебно спрямо инспектора. Надзирателят му разпорежда да преустанови това поведение, но още при влизане в столовата Ц. започва да крещи и да отправя заплахи към служителя. Отново му е разпоредено да прекрати тези свои действия, при което Ц. започва да ръкомаха към служителя и да се заканва, че като излезе от затвора ще намери инспектора и той ще види какво ще стане с него. Друг служител го извежда от столовата с цел предотвратяване на масово неподчинение. След закуска на Ц. е разпоредено да напише обяснение за извършеното нарушение на установения ред и дисциплина. В състояние на афект той се доближава до служителя със стиснати юмруци, което налага да бъде изтласкан настрани чрез досег в областта на гърдите. Разпоредено му е да стои на разстояние.

 

За това поведение след вземане на обясненията му Началникът на Затвора Стара Загора издава процесната Заповед № Б-375/22.12.2016 г. на Загора, с която му е наложено дисциплинарно наказание „изолиране в наказателна килия” за срок от 10 денонощия  за нарушение на чл.100, ал.2, т.5 вр.чл.96, т.4 и чл.100, ал.2, т.7 от ЗИНЗС.

 

Тази фактическа обстановка се установява от приетите като доказателства Докладна записка вх. № 436/01.11.2016 г от мл.инспектор Петко Начев; Рапорт до началника на ЗО с. Черна гора от мл.инспектор Митко Гурванов; Обяснение на К.Ц. от 09.12.2016 г.; Обяснение от 31.10.2016 г. от Чавдар Захариев; Обяснение от 31.10.2016 г. от Иван Шанов; Обяснение от 31.10.2016 г. на Димитър Кунев; Обяснение от 31.10.2016 г. на Бисер Стефанов.

 

По делото са разпитани като свидетели лишените от свобода С.К.Д. и В.К.М.. Двамата дават сведения, че на 31.01.2016г жалбоподателят Ц. е закъснял за закуска, защото е чакал дълго за сутрешен тоалет. Отказал да закусва поради зъбобол. Не са чували Ц. да крещи и да се заканва на надзирателите.

 

         Съдът като обсъди събраните по делото доказателства във връзка с направените в жалбата оплаквания, доводите и становищата на страните и като извърши цялостна проверка на законосъобразността на оспорената заповед, направи следните правни изводи:

 

         Жалбата като подадена в законоустановения срок по чл.111, ал.1 от ЗИНЗС /ДВ бр.13 от 07.02.2017г/ и от лице, за което оспореният административен акт е неблагоприятен, е процесуално допустима.

 

         Разгледана по същество, се явява неоснователна.

 

Оспорената заповед е постановена от материално и териториално компетентния административен орган по смисъла на чл.104, ал.1 от ЗИНЗС /ДВ бр.13 от 07.02.2017г/ – Заместник-началникът на Затвора Стара Загора, който разполага с правомощие да издава заповеди за налагане на дисциплинарни наказания, при условията на делегация, съгласно представената Заповед № Г-623/ 07.12.2016г на Началника на Затвора Стара Загора.

 

Постановена в предвидената от закона писмена форма и съдържа митиви от фактическо и правно естество. Съдът не констатира да са допуснати съществени процесуални нарушения при издаването й. Спазени са сроковете по чл.106, ал.1 от ЗИНЗС, нарушителят е изслушан като са взети писмените му обяснения, наложеното наказание правилно е определено по вид, който е предвиден в закона за извършеното нарушение.

 

При осъществения съдебен контрол за законност съдът установи наличие на описаното от Началника на Затвора дисциплинарно нарушение  на чл.100, ал.2, т.5 вр.чл.96, т.4 и чл.100, ал.2, т.7 от ЗИНЗС. Жалбоподателят не е изпълнил задължението си да изпълнява точно разпорежданията на длъжностно лице и е отправял закани към него. Тези факти се потвърждават от събраните по преписката материали. Съдът не кредитира с доверие показанията на свидетелите Д. и М. в обратна насока поради тяхното противоречие с обясненията на останалите лишени от свобода /приложени по преписката/ и на самия жалбоподател.

 

Наложеното наказание е правилно индивидуализирано като съобразено с тежестта на извършеното дисциплинарно нарушение, с личността на нарушителя с оглед системните му нарушения на дисциплината в ЗО „Черна гора” и със здравословното му състояние.

 

По тези съображения съдът намира, че Заповед е законосъобразна и следва да бъде потвърдена.

 

          Водим от гореизложеното и на основание чл.111, ал.5 и ал.6, т.1 от ЗИНЗС и чл./ДВ бр.13 от 07.02.2017г/, Старозагорският административен съд 

 

                                             Р     Е     Ш     И     :

 

ПОТВЪРЖДАВА Заповед № Б-375/22.12.2016 г. на Заместник-началника на Затвора Стара Загора, с която на К.К.Ц., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в Затвора Бургас, е наложено дисциплинарно наказание „изолиране в наказателна килия” за срок от 10 денонощия.

 

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: