Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

№ 59                                       22.02.2018 год.                      гр. Стара Загора

 

    В    И  М  Е  Т  О    Н  А    Н  А  Р  О  Д  А

 

        Старозагорският административен съд, VІ състав, в публично съдебно заседание на двадесет и втори февруари две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                           

          СЪДИЯ: МИХАИЛ РУСЕВ

       

при секретар Зорница Делчева като разгледа докладваното от съдия М. Русев адм. дело №87 по описа за 2018 год., за да се произнесе, съобрази следното

 

Производството е с правно основание чл.111 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/.

Образувано е по жалба, подадена от Д. Н. К., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в Затворническо общежитие от затворен тип “Черна гора“, против Заповед рег. №Б-151/07.02.2018 год., издадена от Началника на ЗОЗТ“Черна гора“, с която на лишения от свобода Д. К.е наложено дисциплинарно наказание „изолиране в наказателна килия” за срок от 5 денонощия. Жалбоподателят оспорва описаната в заповедта фактическа обстановка като поддържа, че не е извършил вмененото му дисциплинарно нарушение, като основание за налагане на дисциплинарна санкция. Направено е искане обжалваната заповед да бъде отменена, като незаконосъобразна.

Ответникът по жалбата - Началник на ЗОЗТ“Черна гора“, в съдено заседание взема становище за неоснователност на жалбата и моли да бъде отхвърлена. Поддържа, че при издаването на заповедта са спазени всички нормативно регламентирани формални и процесуални изисквания, като в съответствие и при правилно приложение на закона за извършеното от Д. К.дисциплинарно нарушение е наложено дисциплинарно наказание „изолиране в наказателна килия” за срок от 5 денонощия.

Въз основа на съвкупната преценка на събраните по делото доказателства, съдът приема за установено следното от фактическа страна:

 

Видно от представените по делото Докладна записка вх. №714/21.12.2017 год. от мл. инспектор С.С., рапорт от Х.Н. Х., рапорт от М. Ф.Г., както и от дадените писмени обяснения от л.св. А.Ч. И., л.св. Б.З. А.,  на 20.12.2017 год. командира на отделение мл. експ. С.С. преминава на проверка в коридора на втора група, тъй като чува блъскане по вратата на спално помещение №1. От килията К.заявява, че е гладен и иска да бъде преместен в корпуса на Затвора. мл. експ. С.С. разпоредил на лишения от свобода Д. К.да преустанови тези си действия, което разпореждане К.не изпълнил, а продължил да отправя обиди и заплахи по адрес на служителите. Спалното помещение е било отворено, при което К.е заварен с обувка в ръка.

С оспорената в настоящото съдебно производство Заповед рег. №Б-151/07.02.2018 год. на Началника ЗОЗТ“Черна гора“, на основание чл.101, т.7 от ЗИНЗС, на лишения от свобода Д.Н. К., е наложено дисциплинарно наказание „изолиране в наказателна килия” за срок от 5 денонощия. От фактическа страна издадената заповед и наложеното с нея дисциплинарно наказание се основават на извършени от лишения от свобода Д. К.дисциплинарни нарушения по смисъла на чл.100, ал.1 във вр. с чл.100, ал.2, т.2 във връзка с чл.96, т.4 и чл.100, ал.2, т.7 от ЗИНЗС – нарушил е установеният ред и дисциплина, имал е обидно отношение към служител и отправял закани за физическа саморазправа. Заповедта е връчена на К.на 16.02.2018 год. и няма данни да е била обжалвана по реда на чл.110 от ЗИНЗС.

         Съдът като обсъди събраните по делото доказателства във връзка с направените в жалбата оплаквания, доводите и становищата на страните и като извърши цялостна проверка на законосъобразността на оспорената заповед, намира за установено следното:

Жалбата, като подадена от легитимирано лице с правен интерес, в законово установения срок по чл.111, ал.1 от ЗИНЗС и против акт, подлежащ на съдебно обжалване и контрол за законосъобразност, е процесуално допустима.

         Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

Оспорената заповед е издадена от материално и териториално компетентния административен орган по чл.104, ал.2 от ЗИНЗС – Началникът на затворническо общежитие от затворен тип “Черна гора“. Постановена е в предвидената от закона писмена форма и съдържа фактическите и правни основания за наложеното на лишения от свобода Д. К.дисциплинарно наказание „изолиране в наказателна килия”. Съдът не констатира допуснати съществени процесуални нарушения при провеждането на дисциплинарното производство и издаването на заповедта за налагане на дисциплинарно наказание. Спазени са сроковете по чл.106, ал.1 от ЗИНЗС, като преди налагането на дисциплинарното наказание нарушителят е изслушан, за което е съставен надлежен протокол от 17.01.2018 год.

Заповедта за налагане на дисциплинарно наказание на лишения от свобода Д. К.е издадена в съответствие и при правилно приложение на материалния закон. Въз основа на събраните по делото писмени доказателства съдът приема за установена и доказана описаната в заповедта фактическа обстановка и съотв. извършените от Д. К.дисциплинарни нарушения по см. на чл.100, ал.1 във вр. с чл.100, ал.2, т.2 и т.7 от ЗИНЗС. Жалбоподателят не е изпълнил разпореждане на длъжностно лице от НОС в затворническо общежитие „Черна гора“, с което не е спазил законово установеното в чл.96, т.4 от ЗИНЗС задължение на лишените от свобода да изпълняват точно нарежданията и заповедите на съответните длъжностни лица, поради което е осъществил състава на дисциплинарно нарушение по чл.100, ал.2, т.2 от ЗИНЗС. От представените и приети като доказателства по делото Докладна записка вх. №714/21.12.2017 год. от мл. експ. С.С., рапорти от мл. инсп. Х.Х. и мл. инсп. М.Г., съдът приема за установено и доказано и извършеното от Д. К.дисциплинарно нарушение по чл.100, ал.2, т.7 от ЗИНЗС – грубо и обидно отношение към служител от НОС с отправяне на закана за физическа саморазправа. Това поведение на лишения от свобода, обосновано и правилно са възприети от дисциплинарнонаказващия орган като материалноправно основание за налагане на най-тежката дисциплинарна мярка - „изолиране в наказателна килия”, при прилагането на чл.102, ал.2 от ЗИНЗС.

Наложеното наказание правилно е определено по вид съобразно разпоредбата на чл.102, ал.2 от ЗИНЗС и при индивидуализацията му са взети предвид тежестта на извършените дисциплинарни нарушения, личността на нарушителя с оглед здравословното състояние на лицето.

С оглед на изложените съображения съдът приема, че обжалваната заповед за налагане на дисциплинарно наказание на лишения от свобода Д. Кукорков, като издадена от компетентен орган и в изискуемата се форма; постановена в съответствие и при правилно приложение на материалния закон; при спазване на административно-производствените правила и съобразяване с целта на закона, е правилна и законосъобразна. Жалбата се явява неоснователна и като такава, следва да бъде отхвърлена.

          Водим от горните мотиви и на основание чл.111, ал.5 и ал.6, т.1 от ЗИНЗС, Старозагорският административен съд 

                            

Р     Е     Ш     И    :

 

ПОТВЪРЖДАВА Заповед №Б-151/07.02.2018 год., издадена от Началника на Затворническо общежитие от затворен тип „Черна гора“, с която на лишения от свобода Д.Н. К., ЕГН **********, ЗД №46/2015 год., е наложено дисциплинарно наказание „изолиране в наказателна килия” за срок от 5 денонощия.

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: