Р Е Ш Е Н И Е

111                                         26.03.2019г.                              Стара Загора

В ИМЕТО НА НАРОДА

СТАРОЗАГОРСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД

На четиринадесети март  2019г.

в открито заседание в следния състав:       

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:        ГАЛИНА ДИНКОВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ:                  ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                                        МИХАИЛ РУСЕВ

Секретар: Минка Петкова

ПРОКУРОР: Константин Тачев

        Като разгледа докладваното от съдия Драгнева административно дело №703 по описа за 2018г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

  Производството е по реда на чл.185 и сл. от АПК, образувано по протест на прокурор при Окръжна прокуратура Стара Загора против чл. 44 ал.1 т.101, подточки 1,2,4,5,6 и 7 от Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги  на територията на община Казанлък / Наредбата/ с доводи за противоречие между определянето на цени за посочените в оспорените разпоредби услуги и изискването на чл. 52 ал.2 от Закона за обществените библиотеки и  на чл.7 ал.1 от Закона за местните данъци и такси за тези услуги да са възмездни, но за тях да се утвърдят от общинския съвет такси. От съда се иска да бъдат отменени изцяло оспорените текстове от подзаконовия нормативен акт. Направено е искане за присъждане на разноските в размер на 20лв. за обнародване на оспорването в Държавен вестник.

В съдебно заседание прокурора при Окръжна прокуратура Стара Загора, вносител на протеста поддържа изцяло заявеното от него искане за отмяна на оспорените разпоредби от подзаконовия нормативен акт, както и искането за присъждане на разноски по делото.

Ответника – Общински съвет Казанлък, чрез своя Председател представя писмено становище, в което твърди, че чл.44 ал.1 т.101 подточка 5 от Наредбата е отменена, поради което липсва правен интерес да бъде оспорвана. По отношение оспорването на чл.44 ал.1 т.101 подточки 1,2,4,6 и 7 от Наредбата иска от съда да бъде установено, че единствено текста „ЦЕНИ“ противоречи на Закона за обществените библиотеки и на Закона за местните данъци и такси, поради което иска то съда да не бъдат отменявани изцяло оспорените разпоредби, а да бъде постановено изменението им като думата „ЦЕНИ“ бъде заменена с „ТАКСИ“.

Представителя на Окръжна прокуратура Стара Загора дава заключение за основателност на протеста.

Административен съд Стара Загора като взе предвид доводите на страните, съобразно доказателствата и закона, намира за установено следното:

След проверка в сайта на Община Казанлък се установи, че е обнародвано Решение №930/19.12.2018г. на общински съвет Казанлък за отмяна на чл.44 ал.1 т.101 подточка 5 от Наредбата, по представения по делото Доклад с проект на решение за отмяна на оспорения текст от Председателя на общинския съвет. Следователно разпоредбата на чл.44 ал.1 т.101 подточка 5 от Наредбата е оттеглена и протеста на прокурора при Окръжна прокуратура в тази му част следва да бъде оставен без разглеждане, а производството по делото да се прекрати  в съответната му част.

Протеста е основателен в частта му относно незаконосъобразност на установените „ЦЕНИ“ вместо „ТАКСИ“ за услугите по чл.44 ал.1 т.101 подточки 1-ва / предоставяне на писмена библиографска информация/, 2-ра /предоставяне на ретроспективни библиографски издирвания/, 4-та/доставка на библиотечни документи от страната и чужбина по Междубиблиотечно заемане/, 6-та /копиране на библиотечни документи/ и 7-ма /достъп до външни мрежови ресурси и бази данни/, които съответстват на услугите, посочени в чл. 52 ал.1 т.1, т.2, т.3, т.4 и т.5 от Закона за обществените библиотеки предоставяне на писмена библиографска информация;  предоставяне на ретроспективни библиографски издирвания; доставка на библиотечни документи от страната и чужбина; 4. достъп до външни мрежови ресурси и бази данни; копиране на библиотечни документи. Съгласно чл. 52 ал.2 от Закона за обществените библиотеки специализираните библиотечни услуги се предоставят възмездно, а по аргумент от чл.52 ал.3 от същия закон размерът на таксите за предоставяне на специализирани библиотечни услуги по ал. 1, т. 1 - 5 се определя с тарифа на Министерския съвет, съответно с акт на общинския съвет, като постъпленията остават в съответната обществена библиотека. Изрично в Закона за обществените библиотеки е установено, че за посочените в чл. 52 ал.1 т.1 до т.5 специализирани библиотечни услуги общинските съвети приемат тарифа, с която определят размера на таксите. Съответно по силата на чл.6 ал.2 вр. с чл. 6 ал.1 буква „к“ от Закона за местните данъци и такси, общинския съвет е длъжен да определи размер на таксата, а не цена за извършването на възмездната услуга. По аргумент от императивната разпоредба на чл.6 ал.2 от ЗМДТ общинските съвети могат да определят цени само за онези услуги и права, които не са изрично посочени в чл.6 ал.1 и ал.3 на същия закон. Съгласно чл. 6 ал.1 буква „к“ от ЗМДТ общините събират други местни такси, определени със закон и такъв се явява чл.52 ал.2 от Закона за общинските библиотеки. Следователно определянето на цена на възмездните услуги по чл. 52 ал.1 т.1 до т.5 от Закона за обществените библиотеки противоречи на разпоредбата на чл. 6 ал.2 от Закона за местните данъци и такси, според която законова регламентация определянето на цени на услуги и събирането им от общините се прилага в условията на субсидиарност, а именно само за онези услуги и права, които общините не предоставят по силата на ЗМДТ и на други закони. На следващо място и отново по аргумент от чл. 52 ал.3 от Закона за обществените библиотеки, оспорените разпоредби следва да бъдат отменени не само в частта относно думата „цени“, тъй като с чл.44 ал.1 от Наредбата, общинския съвет определя услугите и цените за тях, за които не се определя размер на таксите, съгласно изключението по чл.6 ал.2 от ЗМДТ. Размера на таксите за услугите по чл.52 ал.2 от Закона за обществените библиотеки следва да се определят с подзаконовия акт за определяне размера на местните такси т.е. с нормите от Глава втора на Наредбата.

         Мотивиран от горното, Административен съд Стара Загора

 

Р Е Ш И

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ протеста на прокурор при Окръжна прокуратура Стара Загора против чл.44 ал.1 т.101 подточка 5 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Казанлък и ПРЕКРАТЯВА производството по адм.д.№703/18г. по описа на АС Стара Загора в тази му част.

ОТМЕНЯ по протест на прокурор при Окръжна прокуратура Стара Загора чл.44 ал.1 т.101 подточка 1,2,4, 6 и 7 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Казанлък.

ОСЪЖДА Община Казанлък да заплати на Окръжна прокуратура Стара Загора сумата от 20лв/двадесет/, представляваща такса за обнародване на оспорването в ДВ бр. 6/18.01.2019г.

 

Решението  подлежи на обжалване пред ВАС на РБ в 14-дневен срок от връчването му на страните, а в прекратителната му част, имаща характер на определение в 7-дневен срок.  

 

 

                                       

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                                         ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

                                                                                   2.