Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

235                                              25.06.2019 г.                                гр. Стара Загора

 

     В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

         Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на тридесети май през две хиляди и деветнадесета година в състав:

                   

                                                                            Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА   

                                                                                                                                                                              Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                                                    МИХАИЛ РУСЕВ

 

 

при секретаря  Ива Атанасова        

и с участието на прокурор Маргарита Димитрова     

като разгледа докладваното от  съдия  Галина Динкова  адм.дело № 35 по описа за 2019г., за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството е по чл.185 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/.

            Образувано е по протест на прокурор при Окръжна прокуратура Стара Загора, с който с който са оспорени отделни разпоредби на подзаконов нормативен акт – чл.4, ал.1, в частта „български“; чл.20, ал.1, т.1 в частта „6 месеца“; чл.23, ал.2; чл.32, ал.1, т.1; чл.33, ал.4 от Наредба № 9 за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, управление и разпореждане с общински жилища, приета с Решение № 79 от 05.05.2005г. на Общински съвет – Опан.  В протеста са изложени съображения за незаконосъобразност на посочените разпоредби поради противоречието им с разпоредби на нормативен акт от по-висока степен, а именно Конституцията на Република България и Закона за общинската собственост. Иска се оспорените подзаконови разпоредби да бъдат отменени.  

Ответникът по оспорването - Общински съвет - Опан, редовно и своевременно призован не се представлява по делото и не взема становище по основателността на оспорването.

Представителят на Окръжна прокуратура - Стара Загора в съдебно заседание поддържа внесения протест единствено по отношение разпоредбата на чл.33, ал.4 от Наредба № 9 за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, управление и разпореждане с общински жилища.

Въз основа на съвкупна преценка на събраните по делото доказателства, съдът приема за установено следното от фактическа страна:

Наредба № 9 за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, управление и разпореждане с общински жилища е приета от Общински съвет – Опан с Решение № 79, взето по протокол № 16 от проведено но 05.05.2005г. заседание. 

Като правно основание за приемането на наредбата се сочи чл.45а от Закона за общинската собственост /ЗОС/. 

Оспорените разпоредби от Наредба № 9 за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, управление и разпореждане с общински жилища /Наредба № 9/ имат следното съдържание:

Чл.4, ал.1: „Правото да кандидатстват за настаняване под наем в жилищата по чл.2, ал.1, т.1 от настоящата Наредба имат български граждани и техните семейства, които отговарят кумулативно на следните условия: …“

Чл.20, ал.1, т.1: „Наемните правоотношения се прекратяват поради:

1.    Неплащане на наемната цена или на консумативните разноски за повече от 6 месеца;“

Чл.23, ал.2: „С решение на Общински съвет Опан в резервни жилища могат да бъдат настанявани и кметове, заместник кметове и кметски наместници, които нямат жилище на територията на съответното населено място, за времето, през което заемат съответната длъжност.“

Чл.32, ал.1, т.1: „Наемател на общинско жилище може да го закупи, ако отговаря на следните условия:

1.    Да е български гражданин;“

Чл.33, ал.4: „Ако купувачът не спази разпоредбите на Заповедта по ал.1 преписката за закупуване на жилището се прекратява със Заповед на Кмета на Община Опан, с която се отменя заповедта по ал.1.“

В хода на съдебното производство е представено писмо изх.№П-76/1/ от 08.05.2019г. от Председателя на Общински съвет – Чирпан, с приложено към него влязло в сила Решение № 421 от 10.04.2019г. на Общински съвет – Опан, за изменения на Наредба № 9 за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, управление и разпореждане с общински жилища, както следва:

В чл.4, ал.1 думата „български“ се заличава.

В чл.20, ал.1, т.1, цифрата „6“ се заменя с „3“.

В чл.23, ал.2, текстът „за времето през което заема съответната длъжност“ се заменя със: „за срок до две години“.

В чл.32, ал.1 се отменя т.1.

Така установената фактическа обстановка мотивира следните правни изводи:

 

Доколкото обективираното в Решение № 342/ 21.12.2017г.   волеизявление на Общински съвет – Опан, по своята правна същност представлява  оттегляне на част протестираните от Окръжна прокуратура – Стара Загора разпоредби от Наредба № 9, чрез тяхното изменение при съобразяване на изложените в протеста съображения за незаконосъобразност, съдът намира че са налице предпоставките на чл.159, т.3 от АПК за оставяне на протеста без разглеждане в частта, с която са оспорени разпоредбите на чл.4, ал.1, в частта „български“; чл.20, ал.1, т.1 в частта „6 месеца“; чл.23, ал.2; чл.32, ал.1, т.1 от Наредба № 9 за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, управление и разпореждане с общински жилища, като съдебното производство в тази му част следва да бъде прекратено.

Подаденият протест е процесуално допустим в частта, в която е оспорена разпоредбата на чл.33, ал.4 от Наредба № 9 за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, управление и разпореждане с общински жилища, приета от ОбС – Опан.  

Съгласно чл.186, ал.1 от АПК,  право да оспорват подзаконов нормативен акт имат гражданите, организациите и органите, чиито права, свободи или законни интереси са засегнати или могат да бъдат засегнати от него или за които той поражда задължения. Нормата на чл.186, ал.2 от АПК овластява прокурора да подаде протест срещу подзаконов нормативен акт, като според чл.187, ал.1 от АПК подзаконовите нормативни актове могат да бъдат оспорени без ограничение във времето.

            Разгледан по същество, протестът е и основателен.

Обществените отношения, свързани с местното самоуправление и местната администрация са уредени със ЗМСМА, чиито разпоредби очертават правният статут и компетентността на общинския съвет като орган на местното самоуправление, определящ политиката за изграждане и развитие на общината, във връзка с осъществяването на дейностите от местно значение, както и на други дейности, определени със закон. В изпълнение на правомощията си по чл. 21 от ЗМСМА общинският съвет приема правилници, наредби, инструкции, решения, декларации и обръщения.  

Наредбата е нормативен акт, който се издава за прилагане на отделни разпоредби или подразделения на нормативен акт от по-висока степен, като приеманите от Общинския съвет наредби са подзаконови нормативни актове, съдържащи правни норми, които създават общозадължителни правила за уреждане съобразно нормативните актове от по-висока степен неуредени от тях обществени отношения с местно значение на територията на съответната община, засягащи неограничен брой адресати /чл. 7, ал.2 и чл. 8 от Закона за нормативните актове и чл. 75, ал.1 от АПК/. Такива актове общинските съвети са компетентни да издават, когато това е предвидено от Конституцията на РБългария или закон /чл. 2, ал.1 от ЗНА, чл. 76, ал.1 от АПК/. Следователно нормотворческите правомощия на общинския съвет произтичат от Конституцията или от закона и се ограничават до обществени отношения с местно значение, които обаче не са регулирани от нормативни актове от по-висока степен.  

Упражнената от Общински съвет – Опан компетентност по приемането на Наредба № 9 за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, управление и разпореждане с общински жилища е при осъществяване на правомощието по чл.22, ал.1 от ЗМСМА /ред. ДВ, бр. 69 от 2003 г./ и в изпълнение на законовата делегация по чл.45а, ал.1 от Закона за общинската собственост, съгласно която разпоредба с наредба на общинския съвет се определят условията и редът за установяване на жилищни нужди и за настаняване под наем в общински жилища. Налице е следователно законова делегация за приемане от Общински съвет-Опан на наредба с предмет на очертания в чл.1, ал.1 от Наредба № 9 за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, управление и разпореждане с общински жилища.

При приемане на Наредба № 9 не се установиха съществени нарушения на процесуалните правила. 

   

При извършения контрол за материална законосъобразност съдът съобрази следното:

 

Общият принцип, регламентиран в чл. 15, ал.1 от ЗНА, предвижда, че всеки нормативен акт трябва да съответства на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен. В този смисъл съдебният контрол за законосъобразност на оспорената разпоредба от Наредба № 9 за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, управление и разпореждане с общински жилища следва да обхване преценката дали регулираните с наредбата обществени отношения, предмет на оспорената разпоредба са в съответствие с нормативните актове от по-висока степен.

В чл.33, ал.1 от Наредба № 9 е регламентирано, че продажбите на общински жилища се извършват със заповед на Кмета на Община Опан, в която се посочват: видът, административния адрес на жилището, купувачът, цената, други дължими плащания, начинът и срокът на плащане /ал.2 на чл.33/. Тази заповед се връчва на купувача срещу подпис /чл.33, ал.3 от Наредба № 9/.

Оспорената разпоредба на чл.33, ал.4 от Наредба № 9, предвиждаща със заповед на кмета да се отмени заповедта по ал.1 и да се прекрати преписката по закупуване на жилище, освен че е неясна, противоречи на разпоредби от по-висок ранг – ЗОС и АПК. Съгласно чл. 47 ал.1 и ал.2 от ЗОС, общинските жилища, предназначени за продажба могат да се продават след решение на общинския съвет, а същия орган определя и цената по критерии, установени с наредбата по чл.45а от закона. Със същата наредба се определят условията и редът за продажба. Съгласно чл.31 от Наредба № 9 продажбата на жилища от общинския жилищен фонд се извършва след решение на Общинския съвет, с което се определят условията на сделката. Въз основа на тази нормативна формулировка се налага извод, че началото на процедурата по продажба на общинско жилище се поставя именно с решението на общинския съвет. Даденото от местния законодател правомощие на кмета на общината да прекратява „преписката“ по продажба на жилище от една страна противоречи на правилата на АПК, че производството се прекратява от органа, постановил неговото образуване /арг.чл.56 АПК/, а от друга - производството не може да бъде прекратено след издаване на акта. Ако издадената на основание чл.33, ал.1 от Наредба № 9 заповед за продажба е влязла в законна сила, то е невъзможно същата да бъде отменена, при настъпването на определен факт от обективната действителност, от нейния издател. Един индивидуален административен акт би могъл да бъде отменен от издалият го административен орган, в случаите, когато е налице оспорване по административен ред /чл.91, ал.1 от АПК/ или по реда на възобновяването по реда на чл.99 от АПК, ако актът не е подлежал на оспорване по административен ред. Възобновяването е възможно да се осъществи само при наличието на предвидените в АПК предпоставки, които са изчерпателно изброени и е невъзможно същите да бъдат допълнени в подзаконов акт, каквато е наредбата. Отделно от това е необходимо да се отбележи, че не плащането на продажната цена в срок от купувача, няма да породи правните последици по прехвърлянето на собствеността, доколкото няма да последва сключването на договор за продажба на жилището. Процедурата по закупуването на жилища, предвидена в Закона за общинската собственост и в Наредба № 9 за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, управление и разпореждане с общински жилища предвижда приемането на решение на Общинския съвет, издаването на заповед на Кмета на общината и сключването на договор за прехвърляне на собствеността, като именно с договора, а не с със заповедта по ал.1 на чл.33 от Наредбата, се прехвърля собствеността. Изпълнението на административния акт, представляващ елемент от сложната процедура по разпореждане с общинска собственост, е условие за възникване на гражданското правоотношение, поради което и незаплащането в срок на определената продажна цена и другите дължими плащания, ще представлява липса на основание за сключването на договор за продажба, но не е основание за отмяна на издадената от кмета и влязла в сила заповед по чл.33, ал.1 от наредбата и прекратяване на преписката по закупуване на жилището. 

По изложените съображения съдът приема, че разпоредбата на чл.33, ал.4 от Наредба № 9 за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, управление и разпореждане с общински жилища, приета от Общински съвет - Опан, противоречи на нормативни актове от по-висока степен, с оглед на което и при прилагането на общия принцип, регламентиран в чл.15, ал.1 от ЗНА, следва да бъде отменена, като незаконосъобразна.

С оглед изхода на делото следва да бъде уважено искането на Окръжна прокуратура – Стара Загора за присъждане на направените разноски, като Общински съвет – Опан бъде осъден да заплати на ОП – Стара Загора сумата от 20лв., представляваща внесена такса за публикуване в Държавен вестник на обявление за оспорването.  

 

Водим от горните мотиви и на основание чл.159, т.3 във връзка с чл. 156, ал.1, във вр. с чл.196 от АПК и чл.193, ал.1 от АПК, Старозагорският административен съд 

 

 

Р     Е     Ш     И     :

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ  протеста на прокурор при Окръжна прокуратура – Стара Загора, в частта, с която са оспорени разпоредбите на чл.4, ал.1, в частта „български“; чл.20, ал.1, т.1 в частта „6 месеца“; чл.23, ал.2; чл.32, ал.1, т.1 от Наредба № 9 за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, управление и разпореждане с общински жилища, поради оттегляне на оспорените разпоредби с влязло в сила Решение № 421 от 10.04.2019г. на Общински съвет – Опан и ПРЕКРАТЯВА производството по делото в тази му част. 

ОТМЕНЯ по протест на прокурор в Окръжна прокуратура – Стара Загора разпоредбата на чл.33, ал.4 от Наредба № 9 за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, управление и разпореждане с общински жилища, приета с приета с Решение № 79 от 05.05.2005г. на Общински съвет – Опан, като незаконосъобразна.

 

ОСЪЖДА Общински съвет – Опан да заплати на Окръжна прокуратура – Стара Загора сумата от 20 (двадесет) лева, представляваща направените по делото разноски.

 

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14 дневен срок от съобщаването му на страните.

 

След влизане в сила решението да се обнародва по начина, по който е обнародвана Наредба № 9 за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, управление и разпореждане с общински жилища, приета с приета с Решение № 79 от 05.05.2005г. на Общински съвет – Опан.

 

 

 

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:  

 

  ЧЛЕНОВЕ:  1.

 

                        2.