Р Е Ш Е Н И Е

141                                         12.04.2019г.                              Стара Загора

В ИМЕТО НА НАРОДА

СТАРОЗАГОРСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД

На  девети април 2019г.

в открито заседание в следния състав:

 

                                                                          СЪДИЯ: ДАРИНА ДРАГНЕВА

Секретар: Ива Атанасова

ПРОКУРОР: Маргарита Димитрова

        Като разгледа докладваното от съдия Драгнева административно дело №72 по описа за 2019г. и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл.203 от АПК вр. с чл.1 ал.1 от ЗОДОВ, образувано по исковата молба на А.М.П. против ОД на МВР Стара Загора с искане за осъждането й да заплати обезщетение в размер на 150лв., представляващо възнаграждение за един адвокат, предоставил правна помощ и съдействие за обжалване на Електронен фиш серия К №0402574, отменен с решение №621/03.07.2014г., постановено по АНД №835/14г по описа на РС Стара Загора, влязло в законна сила на 29.07.2014г.

        От съда се иска присъждане на законната лихва, считано от 29.07.2014г., до окончателното изплащане на обезщетението, както и присъждане на направените по настоящото дело разноски.

      Ответника – ОД на МВР Стара Загора, чрез процесуалния си представител иска от съда да отхвърли исковата молба, тъй като ищеца е не е представил документ, с който да удостовери, че действително е заплатил уговореното възнаграждение за един адвокат в размер на 150лв. Възразява против основателността на акцесорната искова претенция за заплащане на законна лихва от датата на влизане в сила на съдебното решение за отмяна на електронния фиш. Прави възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение по настоящото съдебно производство и иска да бъде намалено до минималния размер по чл.8 ал.1 т.1 от Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения и обема на предоставената защита.  

       Представителя на Окръжна прокуратура Стара Загора дава становище за основателност на исковата молба.

        Административен съд Стара Загора като взе предвид доводите на страните, съобразно доказателствата и закона, намира за установено следното: Исковата молба е допустима, а  разгледана по същество е основателна по отношение претенцията за осъждане на ответника да заплати обезщетение в размер на 150лв., представляващо възнаграждение за един адвокат. Искането да се присъди законна лихва върху главницата, считано от датата на влизане в сила на решението следва да бъде уважено от датата на подаване на исковата молба, тъй като от този момент длъжника е в забава. С влизането в сила на решението за отмяна на незаконосъобразния административен акт е сбъдване на един от елементите на фактическия състав по чл.1 ал.1 от ЗОДОВ, съответно на тази дата възниква отговорността на държавата за вреди, причинени на гражданите, но ответника е в забава едва след поканата да изпълни задължението си, чието съществуване е предмет на настоящото съдебно производство.

     От приложеното АНД №835/14г. по описа на РС Стара Загора се установява, че ищеца е упражнил правото си да обжалва Електронен фиш Серия К№0402574 издаден от ОД МВР Стара Загора като е подал жалба, подписана лично от него на 09.05.14г. до съда. Към жалбата няма представен договор за правна защита и съдействие, нито пълномощно за адвокат, а такъв е посочен само като съдебен адресат. Преди първото и единствено по делото съдебно заседание, на 06.06.2014г. е постъпило становище от упълномощен адвокат с искане за отмяна на електронния фиш и присъждане на разноските по делото. Към становището е приложен и договор за правна помощ и съдействие, който съдържа писмено изявление на упълномощения адвокат, че е получил уговореното възнаграждение в размер на 150лв. в брой на 03.06.2014г. Електронния фиш е отменен поради изтичане на абсолютната давност за налагане на административно наказание, съобразена към момента на постановяване на съдебното решение. Следователно налице са доказателства за ангажиране на адвокатска помощ и съдействие срещу заплатено в брой възнаграждение, което представлява имуществена вреда, причинена като пряка и непосредствена последица от наложеното административно наказание при погасено по давност наказателно преследване.

       Възражението за прекомерност на адвокатското възнаграждение уговорено в размер на 400лв. е основателно по аргумент от чл.8 ал.1 т.1 от Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения и предвид предмета на настоящото производство – присъждане на разноските по приключило съдебно производство. Няма никаква фактическа и правна сложност, има утвърдена съдебна практика, адвоката не се явява в съдебно заседание, обсъждат се единствено представени по съответното АНД доказателства за заплатено възнаграждение на един адвокат и оказана правна помощ и съдействие, съответно нейния обем ако е направено възражение за прекомерност. Няма основание за уговаряне на възнаграждение в размер на 400лв. за материален интерес от 150лв. Разноските по настоящото дело се дължат до сумата от 310лв.

              Воден от тези мотиви, Административен съд Стара Загора   

Р Е Ш И

 

ОСЪЖДА Областна дирекция на МВР Стара Загора да заплати на А.М.П. ЕГН********** сумата от 150лв./сто и петдесет/ представляваща обезщетение за имуществени вреди от незаконосъобразен ЕФ серия К№0402574, ведно със законната лихва, считано от 07.02.2019г., както и сумата от 310лв /триста и десет/, представляваща разноски по настоящото съдебно производство.

 

Решението подлежи на обжалване пред ВАС на РБ в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е обявено.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: