Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                     

294                                         12.07.2019 год.                  град Стара Загора

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Старозагорският административен съд, в закрито заседание на дванадесети юли през две хиляди и деветнадесета год. в състав:

                                                                              

 

                                                                                                                                            Председател: МИХАИЛ РУСЕВ

 

като разгледа докладваното от съдия М. Русев адм. дело №287 по описа за 2019 год., за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.176 и следващите от Административнопроцесуалния кодекс.

При извършената служебна проверка на постановеното решение, съдът установи, че не се е произнесъл по цялото искане.

Старозагорският административен съд е бил сезиран с искова молба на Х.Н.Р. с постоянен адрес ***, чрез пълномощника си по делото адв. П.Т., против Областна дирекция на МВР - Ямбол, за заплащане на сумата от 450.00 лв., представляваща имуществени вреди от отменено електронен фиш  на  ОД на МВР - Ямбол. С решението, съдът е осъдил ОД на МВР – Ямбол да заплати на ищеца обезщетение в размер на 50.00 лв. вследствие на отмененият електронен фиш и разноски в размер на 43.33 лв.

Съгласно нормата на чл. 176, ал. 1 АПК, когато не се е произнесъл по цялото оспорване, съдът по свой почин или по искане на страна по делото, предявено в едномесечен срок, постановява допълнително решение. От цитираната разпоредба следва, че постановяване на допълнително решение е възможно тогава, когато съдът е пропуснал да обективира част от формираната воля относно предмета на делото. В разглеждания случай са налице необходимите предпоставките за постановяване на допълнително решение.

Според правната теория непълно е решението, когато липсва формирана воля на съда относно част от спорното право или по един от предметите на иска, или по допълнителни искания, свързани с главния спорен предмет. В настоящия случай съдът е разгледал целия предмет на спора и се е произнесъл по пълния, очертан от жалбоподателя предмет и съгласно разпоредбата на чл.160, ал.1 от ДОПК. Изложил е доводи във връзка със служебната проверка на основанията за законосъобразност на ревизионният акт.

При непълното решение законът има предвид абсолютната липса на формирана в диспозитива на съдебния акт воля на съда относно целия спорен предмет, въведен с фактите и обстоятелствата, посочени в основанието на жалбата и от съдържанието на претендираното право. За да е налице хипотеза на непълно решение, е необходимо съдът да не се е произнесъл по цялото направено искане с което е бил сезиран. Постановяването на допълнително решение предпоставя такава непълнота, която може да се отстрани, без да се променя постановения вече правен резултат. Не е налице непълно решение, когато съдът е отразил напълно формираната своя воля.

В конкретния случай съдът е бил сезиран с искане за присъждане на обезщетение в размер на 450.00 лв., но в диспозитива на решението съдът не се е произнесъл по целия предмет, а само по част от него – относно претендираното обезщетение в размер на 50.00 лв., но не се е произнесъл по отношение на останалата част от иска до 450.00 лв.

Съобразно изложеното, Старозагорският административен съд,

 

Р Е Ш И:

 

ДОПЪЛВА решение №281 от 03.07.2019 год., постановено по адм. дело №287/2019 год. по описа на Административен съд Стара Загора като след диспозитива за уважаване на иска в размер на 50.00 лв., решението се допълва както следва:

ОТХВЪРЛЯ иска на Х.Н.Р., ЕГН ********** *** против Областна дирекция на МВР Ямбол, представлявана от директора Г.И.в останалата му част до 450.00 лв.,  като неоснователен.

         Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14 дневен срок от съобщаването му на страните.   

 

 

 

                                          АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: