Р Е Ш Е Н И Е

 

№236                                           03.06.2019 год.                       гр. Стара Загора

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Старозагорски административен съд, публично съдебно заседание на трети юни две хиляди и деветнадесета год., в състав         

                                                                  

Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

                                                                     Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                                     МИХАИЛ РУСЕВ

                       

при секретаря Зорница Делчева като разгледа докладваното от Михаил Русев адм. дело   382  по описа  за 2019 год, за да се произнесе, съобрази следното:

       

 Производството е с правно основание чл73, ал.1 от Изборния кодекс във връзка с чл.98, ал.2 от АПК.

Образувано е по жалба от Р.С.Д., в качеството й на председател на Общинския съвет БСП – Казанлък против Решение №111-ЕП от 22.05.2019 год. на Районна избирателна комисия Стара Загора, потвърдено с решение №414-ЕП от 25.05.2019 год. на ЦИК гр. София. В жалбата са изложени съображения, че неправилно е прието, че раздадените на участничките в конкурса „Царица Роза“ в гр. Казанлък, покани за посещение на Европейския парламент не представляват предизборна агитация. Твърди се, че разпространявания агитационен материал, не отговаря на изискванията на чл.183, ал.2 от ИК, а именно не съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, както и че на същия материал е изобразен и националния флаг на Република България, което е в нарушение на чл.183, ал. 4 от ИК. В сигнала се сочи още, че връченият от Н.Д. и Й.Й.-Ф. материал на всички участнички представлявал ваучер за посещение на Европейския парламент и по този начин се прави политическо внушение, което по съществото си представлява предизборна агитация. В съдебно заседание и в представеното писмено становище излага подробни съображения за основателност на подадената жалба и моли да бъде отменено решението на РИК. Алтернативно е направено искане, че ако съдът прецени, че не е компетентен да се произнесе по подадената жалба, да се прекрати съдечното производство и да се изпрати делото на ВАС.

Ответникът РИК Стара Загора, редовно и своевременно призован, чрез председателя си Т.К. изразява становище за неоснователност на жалбата.

Съдът, като обсъди доводите, изложени в подадената жалба и извърши проверка на законосъобразността на атакуваното решение, намира за установено  следното:

На 18.05.2019 год. в гр. Казанлък е проведена среща между кандидат депутатите от листата на ГЕРБ Н.Д. и Й.Й.-Ф. с участничките в конкурса „Царица на розата“ провеждан в гр. Казанлък. На срещата на всяка една от участничките е раздаден ваучер за посещение на Европейския парламент. На ваучера са налице следните надписи: „ДОБРЕ ДОШЛИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ“, под който е налице още надпис със следното съдържание: “Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП канят всички участнички в конкурса „Царица Роза“ на посещение в ЕП. Датите ще бъдат уточнени допълнително“. В долният ляв ъгъл на ваучера е изписан надписа „ГЕРБ“, а в долният ляв ъгъл „ЕНП“. В горната част на ваучера са изобразени знамената на Република България /горе вляво/ и на Европейският съюз /горе вдясно/. Срещу тези действия  е подадена жалба от страна на Р.С.Д., в качеството й на председател на Общинския съвет БСП – Казанлък. След проведено заседание, Районната избирателна комисия Стара Загора е постановила решение №111-ЕП от 22.05.2019 год., с което е отхвърлена жалбата като неоснователна. Срещу това решение е подадена жалба и с решение №414-ЕП от 25.05.2019 год. на ЦИК гр. София , решението на РИК е потвърдено в условията на чл.53, ал.4, изречение второ от ИК, тъй като не е постигнатото съгласие на повече от 2/3 от членовете на ЦИК. Срещу решението е подадена жалба от Р.С.Д., в качеството й на председател на Общинския съвет БСП – Казанлък, по повод на което е образувано адм. дело №5992/2019 год. по описа на Върховният административен съд, който с определение №7960/28.05.2019 год. е прекратил делото и е изпратил жалбата за разглеждане от Административен съд Стара Загора.

Горната фактическа обстановка се подкрепя от приетите по делото писмени доказателства. Въз основа на същата съдът формира следните правни изводи:

Жалбата е подадена в срок, от лице имащо правен интерес от това и срещу акт, подлежащ на съдебен контрол, поради което и жалбата е допустима.

На първо място, съдът намира, че производството е по реда на чл.73, ал.1 от Изборният кодекс, съгласно който решението на РИК, което е потвърдено от ЦИК, подлежи на обжалване по реда на чл.98, ал.2 от Административнопроцесуалния кодекс пред тричленен състав на административния съд по местонахождение на съответната районната избирателна комисия. Водим от горното съдът намира, че делото е подсъдно на Административен съд Стара Загора.

Не е спорно по делото, че на процесната дата и на процесното място /в периода разрешен за предизборна агитация/, кандидатите от листата на ГЕРБ

 

за евродепутати, Н.Д.и Й.Й.-Ф. са връчили на участничките в конкурса „Царица Роза“ ваучери за посещение на Европейският парламент. Основният спорен момент е дали с така раздадените ваучери се осъществява предизборна агитация и ако да, дали ваучерите съответстват на законовите изисквания за това.

Легалната дефиниция на понятието предизборна агитация се съдържа в §1, т.17 от ДР на ИК, съгласно която, „предизборна агитация“ е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смятат за агитация по смисъла на кодекса. Съгласно чл.183, ал.1 от ИК, по време на предизборната кампания кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети може да изготвят и разпространяват плакати, обръщения и други агитационни материали. За да се приеме, че даден материал има агитационен характер по смисъла на Изборният кодекс, то същият следва да съдържа призив за подкрепа или неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет. В конкретния случай, такъв призив не се съдържа в раздадените ваучери. Видно от съдържанието им, същите представляват покана за посещение на Европейският парламент, като поканата е от името на евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП, т.е. поканата не е от кандидат – депутатите от ГЕРБ, участващите в изборите, поради което и не може да се приеме като агитационен материал. Съдържанието не съдържа призив за подкрепата на който е да е кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет. Липсата на този задължителен елемент от фактическия състав на легалната дефиниция на понятието  предизборна агитация, не дава основание да се приеме, че ваучера е част от предизборната агитация за евродепутати. Аргументи в тази насока дава и второто изречение от §1, т.17 от ДР на ИК. Наличието на символ или наименование съдържащи се върху предмети, без да се съдържа призив за подкрепа, не представлява агитация по смисъла на изборният кодекс.

С оглед на така приетото, съдът намира, че не следва да се произнася относно оплакванията за съдържанието на раздадените ваучери и съответствието им със законовите изисквания, доколкото се приема, че същите не представляват агитационен материал. Само ако се приеме, че съответния предмет е преизборна агитация, то тогава следва да се обсъжда и тяхното оформление, респективно дали е налице някакво несъответствие със законовите изисквания.

С оглед гореизложените съображения Административен съд Стара Загора в настоящия състав намира, че  обжалваното решение е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.              

Водим от горните мотиви и на основание чл.73, ал.2 във връзка с чл.58, ал.3 от ИК, съдът

 

 

Р     Е     Ш     И     :

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата на Р.С.Д., в качеството й на председател на Общинския съвет БСП – Казанлък против Решение №111-ЕП от 22.05.2019 год. на Районна избирателна комисия Стара Загора, потвърдено с решение №414-ЕП от 25.05.2019 год. на ЦИК гр. София, като неоснователна.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване съгласно чл.58, ал.3 от Изборният кодекс.

                                     

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                              ЧЛЕНОВЕ: 1.     

 

 

                                                                                 2.