П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

Година 2019                                                Град Стара Загора

Старозагорски административен съд      ІІ състав

На двадесети март                                   Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛИНА ДИНКОВА

                                                      

Секретар: Ива Атанасова

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя ДИНКОВА

Административно дело номер 589 по описа за 2018 година.

На именното повикване в 10:30 часа, се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛ: З.П.Ж. – уведомена в предходно съдебно заседание, явява се лично и с адв. Г.,  редовно упълномощена от по-рано.

 

 ОТВЕТНИК: ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СТАРА ЗАГОРА – уведомен чрез процесуалния си представител в предходно съдебно заседание, представлява се от юрисконсулт В., редовно упълномощена от по-рано.

 

ЗАИНТЕРИСОВАНИ СТРАНИ ПО ДЕЛОТО:

 

ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА – уведомена по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не изпраща представител.

 

П.А.Л. уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

А.П.Л.уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

Б.К.П.уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

Д.Г.Д. уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

С.Г.Д. уведомен в предходно съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

 

И.В.Д. уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

Ц.М.К. уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

И.Д.Н. уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

Д.Д.Д. – редовно и своевременно призован, не се явява и не се представлява.

 

М.Г.Т. уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

Д.С.М. уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

Л.С.С. уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

И.Б.И. уведомен в предходно съдебно заседание,  явява се лично.

 

С.Д.С. уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

М.Д. уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

Я.Д. уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

Д.Д.П. уведомен в предходно съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

 

Д.Б.Д. уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

М.В.К. уведомена в предходно съдебно заседание,  явява се лично.

 

Р.В.Р. уведомена в предходно съдебно заседание,  явява се лично.

 

С.В.Д. уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

В.И.Б. уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

М.И.Б. уведомен в предходно съдебно заседание,  не се явява и не се представлява.

 

Д.И.Ч. уведомена чрез пълномощника си в предходно съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

 

И.Д.Д. уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

Д.П.Д. уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

Г.П.Д. уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

 

АДВ. Г.: Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ В.: Да се даде ход на делото.

И.И.: Да се гледа делото днес.

М.К.: Да се гледа делото днес.

Р.Р.: Да се гледа делото днес.

 

          СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                                     

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА:

 

Производството по делото е образувано по жалба на З.П.Ж. ***, срещу Решение № 1808/ 27.09.2018г. по Протокол № 36 от проведено на 27.09.2018г. заседание на Общински съвет – Стара Загора, в частта, с която е  дадено съгласие за изработване на проект за ПУП – изменение на План за регулация и План за застрояване за територията на парк/квартал „Бедечка“ в частта за УПИ IX-6158, УПИ X-6158, УПИ XI-6158, УПИ XII-6158 и УПИ XIII-6158 в кв.817, УПИ I-6157, УПИ II-6157, УПИ III-6157 и УПИ X-6157 в кв.820, и на УПИ II -6157 в кв.821 по плана на гр. Стара Загора, квартал „Бедечка” по ПУП-ПРЗ/ 2012г,  на които жалбоподателката е съсобственик. Твърди се, че решението е незаконосъобразно като постановено при допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, при неспазване на изискването за форма на адм. акт, в противоречие с приложимия материален закон и в несъответствие с целта на закона. Поддържа се, че общинският съвет е приел оспореното решение без наличие на каквато и да е законова опора за това. Твърди се, че в случая не е налице материалната предпоставка по чл. 134 от ЗУТ за изменение на влязъл в сила ПУП. С подробно изложените в жалбата доводи е  направено искане за отмяна на Решение № 1808/ 27.09.2018г. по Протокол № 36 от проведено на 27.09.2018г. заседание на Общински съвет – Стара Загора в обжалваната му част.

         Съдът докладва и допълнително постъпило по делото с писмо вх. № 5389/21.12.2018 г. Заявление с рег. № 10-33-221 от 04.09.2018 г. за разрешаване изработване или изменение  на подробен устройствен план.

 

         АДВ. Г.:  Поддържам жалбата против решението на общинския съвет на посочените в него основания, като твърдя, че е налице и още едно основание,  а именно нищожност  на обжалваното решение на общинския съвет, поради липса на компетентност на органа постановил акта, поради съществени процесуални нарушения  и в противоречие с императивните разпоредби на ЗУТ, които обосновават съществена незаконосъобразност до степен на нищожност на този акт. Да се приемат приложените към жалбата доказателства, тъй като същите са относими и допустими, както и представените в преписката на Община Стара Загора,  тъй като и те са допустими. По отношение на допълнително представеното от Община Стара Загора заявление заявявам, че оспорвам същото  относно неговата истинност и по конкретно авторството му. В този документ, който е частен по своя характер не е посочено чий е подписът, положен на заявителя и в какво качество, както и не е ясно от кой точно орган изхожда. Считам, че този документ е частен, тъй като е подаден в качеството най-вероятно на собственик, сезиращ органа за издаване на допускане  изработване изменение на ПУП. Предвид изложеното, моля да задължите ответника да представи в оригинал документа при положение, че ще се ползва от  него.

 

         ЮРИСКОНСУЛТ В.: Оспорвам жалбата. Моля да приемете същата за неоснователна. Моля да бъдат приети приложените писмени  доказателства към административната преписка. В допълнение и в изпълнение на задължението ни моля  да приемете Препис-извлечение от Протокол №13 от заседание на Общински съвет Стара Загора, ведно с Предложение от Кмета на Община Стара Загора с вх.№ 10-61-490/19.09.2016 г. и техническо задание  за изработване  на изменение на ОУП на град Стара Загора, в частта му  за парк „Бедечка“ и изработване на ПУП, както и Решение № 1115, прието по Протокол № 25 от 28.09.2017 г. ,  заедно с графичната част към него. Същите са относими към спора и следва да бъдат приети.  В жалбата се направи възражение, че не са налице предпоставките на чл. 134 от ЗУТ, а именно в случая е налице хипотезата на чл.134, ал.1, т. 1 във вр. ал. 2, според която при несъответствие на устройството на определена територия е основание за започване на производство за изменение на ПУП.  Относно възражението и направеното оспорване на представеното по делото Заявление с рег. № 10-33-221 от 04.09.2018 г. за разрешаване изработване или изменение  на подробен устройствен план уточнявам, че е подписано от Зам.- кмет на Община Стара Загора. Същото е изискано с разпореждане на съда предвид факта, че е цитирано като част от преписката по приемане на процесното решение.  Считам, че не са налице основания за изключването му от доказателствения материал по делото. Същото е относимо и смятам, че следва да бъде по делото, доколкото е част от адм. процедура, която е проведена по подготовка на приемането на решението на Общински съвет  Стара Загора. Моля да ми дадете възможност да представя оригинала на този документ.

 

         АДВ. Г.: Моля да ми дадете възможност да се запозная с представените днес от ответника документи и да взема становище по тях в следващото съдебно заседание.

 

И.И.: По доказателствата предоставям на съда.

М.К.: По доказателствата предоставям на съда.

Р.Р.: По доказателствата предоставям на съда.

        

         След преценка на материалите по делото и като взе предвид становищата и исканията на страните, съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото представените с жалбата  и с административната преписка документи, тъй като същите са процесуално допустими  и относими  към предмета на спора.

         Следва да бъде дадена възможност на ответника по жалбата  - Общински съвет Стара Загора да ангажира доказателства относно авторството на представеното с писмо вх. № 5389/21.12.2018 г. Заявление с рег. № 10-33-221 от 04.09.2018 г. за разрешаване изработване или изменение  на подробен устройствен план.

Следва да се предостави възможност на пълномощника на жалбоподателя – адв. Г. да изрази становище относно допустимостта и относимостта на представените в днешното съдебно заседание документи от  страна на ответника.

         По тези съображения и на основание чл.157 от ГПК, във вр.чл.144 от АПК, съдът

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

 

         ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, както следва: Заповед № 10-00-341/09.03.2017 г., Заповед № 10-00-984/26.05.2017 г., Заповед № 10-00-985/26.05.2017 г., Препис – извлечение от Протокол №36/ 27.09.2018 г., Становища по т. 6 предварително съгласие  и разрешение  за изработване на проект за ПУП – изменение на план за регулация и изменение на план за застрояване за територия на парк Бедечка, Предложение на Кмета на Община Стара Загора с вх. № 10-61-555/12.09.2018г., Протокол № 36 от 05.09.2018 г. на ЕСУТ, както и Заявление с рег. № 10-33-221 от 04.09.2018 г. за разрешаване изработване или изменение  на подробен устройствен план.

           ОТКРИВА производство по  оспорване на  автентичността на с писмо вх. № 5389/21.12.2018 г. Заявление с рег. № 10-33-221 от 04.09.2018 г. за разрешаване изработване или изменение  на подробен устройствен план.

 УКАЗВА  на ответника по жалбата – Общински съвет Стара Загора, че негова е тежестта да установи автентичността на представения документ и по- конкретно, че същият е подписан от лице, което разполага с представителна власт да подава от името на Община Стара Загора заявление за изменение на ПУП – ПРЗ.

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ  на пълномощника на жалбоподателя да изрази становище в следващото съдебно заседание относно представените днес от пълномощника на ответника документи.

         ОТЛАГА делото и  ГО НАСРОЧВА за 10.04.2019 г. от 10,30 ч. за която  дата жалбоподателя и ответника по жалбата уведомени чрез пълномощните си. Явилите се заинтересовани страни уведомени лично, а не явилите  се страни да се считат за уведомени по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК.

 

         Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10:50 часа.

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                           СЕКРЕТАР: