П  Р  О Т О К  О  Л

 

 

ГОДИНА 2019                                                                   ГР.СТАРА ЗАГОРА

СТАРОЗАГОРСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД        V СЪСТАВ                        

На  шестнадесети януари                                                  ГОДИНА 2019

В публично заседание,  в  следния състав:

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЙНА ТОДОРОВА                                                                                                                            

СЕКРЕТАР: ПЕНКА МАРИНОВА

Сложи за разглеждане докладвано от съдия  ТОДОРОВА

Адм. дело № 675  по описа за  2018 година 

На именното повикване, на второ четене в 10.20 часа се явиха:            

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛИ: Г.И.Д.

 Г.В.А.

 Г.К.Г.

 Д.С.Д.

 Г.Т.Ч.

 В.Т.Д.

 Л.Г.Г.

 Л.К.Т.

редовно и своевременно призовани чрез пълномощника си по делото, не се явяват. За тях се явява адв. З., редовно упълномощена.

 

ОТВЕТНИК: НАЧАЛНИК НА РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛЕН СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ – ЮГОИЗТОЧЕН РАЙОН – редовно и своевременно призован, явява се юрисконсулт М., редовно упълномощена с приложено по делото пълномощно.

 

ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА: К.Т.К. -  редовно и своевременно призован, явява се лично и с адв.Д..

К.К.: Заявявам, че съм упълномощил адв. Д. да ме представлява по настоящото дело.

АДВ. Д.: Ще представя пълномощното допълнително.

 

ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА: ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА -  редовно и своевременно призован, явява се юрисконсулт В., редовно упълномощена от днес.

 

СТРАНИТЕ /ПООТДЕЛНО/: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото. Страните са редовно и своевременно призовани, с оглед на което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

        

 ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА:

Производството по административно дело № 675/2018 година по описа на Административен съд – Стара Загора е образувано по жалба на Г.И.Д. *** – Управител на ЕС ул. „Ц.К.“ № 32; Г.В.А. ***; Г. ***; Д.С.Д. ***; Г. ***; В.Т. ***; Л.Г.Г. *** и Л.К.Т. ***, против Заповед № ДК-10-ЮИР-37 от 29.10.2018г., издадена от Началника на Регионална дирекция за национален строителен контрол – Югоизточен район, с която е отхвърлена като неоснователна жалбата на Г.И.Д., Г.В.А., Г.К.Г., Д.С.Д., Г.Т.Ч., В.Т.Д., Л.Г.Г. и Л.К.Т. и е оставено в сила Разрешение за строеж № 19-781 от 22.12.2017г., издадено от Главния архитект на Община Стара Загора, за строеж: „Две ателиета за собствени нужди (преустройство и промяна на предназначение на складове с идентификатор 68850.503.566.1.11 със ЗП 31.88кв.м. и 68850.503.566.1.12 със ЗП 48.20кв.м, съответно в две ателиета, находящи се на полуподземния етаж на жилищна сграда с ОСД,  четвърта категория на основното застрояване), находящ се в УПИ ІІІ - 3436 от кв. 7601 по плана на гр. Стара Загора, представляващ поземлен имот с идентификатор 68850.503.566 по кадастралната карта, с административен адрес ул. „Ц.К.“ № 32, ведно с одобрените проекти. В жалбата са изложени доводи за незаконосъобразност на оспорения административен акт и на потвърденото с него разрешение за строеж, издадено от Главния архитект на община Стара Загора, по съображения, че неправилно и незаконосъобразно решаващия административен орган е приел, че при издаване на разрешението за строеж не са допуснати съществени нарушения на материално правните разпоредби на ЗУТ. Жалбоподателите поддържат, че разрешеното преустройство не отговаря на нормативно установеното в ЗУТ изискване за осигуряване на паркоместа за новите обекти, като твърдят, че съгласно одобрения архитектурен проект за сградата са предвидени единствено осем места за паркиране, съответстващи на броя на самостоятелните обекти в сградата. Излагат доводи, че сочените като закупени паркоместа не съществуват. По подробно изложени в жалбата съображения е направено искане за отмяна на оспорената заповед и за отмяна на потвърденото със заповедта разрешение за строеж.

 

СЪДЪТ докладва, че в изпълнение на разпореждането за насрочване на делото с писмо вх.№ 145/11.01.2019г. от Главния архитект на община Стара Загора е постъпило заверено копие на документите, съдържащи се в административната преписка по издаване на разрешение за строеж №19-781/22.12.2017г. 

 

АДВ.З.: Поддържам жалбата с всички изложени в нея съображения и доказателствени искания. Във връзка с постъпилата от Община Стара Загора преписка уточнявам, че при запознаването с нея установих, че в нея не присъстват документи и доказателства, свързани с първоначалното разрешение за строеж и направените преустройства в сградата след неговото издаване. Във връзка с това правя искане да бъде изискано от Община Стара Загора първоначалното разрешение за строеж №1993 от 08.01.2013г. и образуваните последващи преписки във връзка с издадените заповеди за изменение на разрешението за строеж. Това доказателствено искане правя, тъй като считаме, че при разрешаване на преустройство в сградата главният архитект следва да вземе предвид първоначалното разрешение за строеж, одобрените строителни книжа, които също следва да бъдат изискани и съответно преустройствата, които са правени след неговото издаване до момента, когато е постъпило искането на К.К. за промяна предназначението на неговите два склада и преустройството им в ателиета за собствени нужди. Доверителите ми, в хода на предходни процедури за преустройство на двата склада, имат подадени няколко жалби до община Стара Загора във връзка с това преустройство. Тъй като същите изразяват несъгласие с това преустройство ще моля съда да бъдат изискани и приложени по делото всички тези жалби, които доверителите ми са подали до общината, тъй като са относими към това преустройство. Представям като доказателство входящите номера на жалбите, които искам да бъдат изискани.

Във връзка с допустимостта на жалбата пред РДНСК - доверителите ми не са били уведомени по надлежния ред за издаденото разрешение за  преустройството, а и в самата заповед на РДНСК е записано, че управителят на ЕС не е бил уведомен. Във връзка с провежданата процедура и допуснатите нарушения правя искане за допускане до разпит на двама свидетели, чиито имена не мога да посоча в момента, с които показания ще установим че на място в сградата е нямало залепени никакви съобщения във връзка с извършваното преустройство. Ще моля да ми се даде възможност допълнително да ги посоча с три имена и адреси за призоваване за следващо съдебно заседание.

Във връзка с допустимостта на жалбата и извършената процедура по съобщаване на процесното разрешение ще моля съда да призове за разпит и  служителите на общината, съставили Констативен протокол от 09.01.2018г. - М.В.Т. и Т.П.Т., които са удостоверили, че има залепено съобщение на сградата на ул. “Ц.К.“ №32, на партера. Тъй като в констативния протокол няма записана дата, няма записано как е залепено съобщението, считам че с техните свидетелски  показания ще се установи действително как е извършено залепването на съобщението.  Установихме, че има издаден констативен протокол от община Стара Загора от 12.09.2018г. (29 стр. по делото), издаден от инж. Р.А. и С.И.. Същите са констатирали, че при издаване на разрешението има отклонение на строителните книжа (….. цитира), но не става ясно дали те са констатирали незаконно строителство, затова ще моля да допуснете до разпит посочените служители, съставили констативния протокол. Поддържам искането си за експертиза.

 В изпълнение на вашето разпореждане, моля да приемете като доказателства нотариалните актове, удостоверяващи правото на собственост на жалбоподателите върху самостоятелни обекти в сграда режим на етажна собственост.

 

ЮРИСКОНСУЛТ М.: Оспорвам жалбата. Моля да бъдат приети доказателствата, представени с административната преписка. Представям в днешното с. з. едно известие за доставяне, адресирано до В.Т.Д., а последният жалбоподател Г.Ч. не е получил и до момента заповедта. Представям разрешение за строеж, това е първоначалното разрешение за строеж, заедно със заповедите за неговото изменение. От това разрешение за строеж и последващите заповеди за изменението му се установява, че в сградата никога броя на паркоместата не е съответствал на броя на самостоятелните обекти. Това е така, тъй като строежът е разрешен през 2013г. и тогава нормативната уредба е била такава, че не се е изисквало за ателиетата да има предвидени паркоместа.  Общо 10 са били самостоятелните обекти, като две от ателиетата са приобщени към апартаментите и никога броя на паркоместата не е съответствал на броя на обектите.

По отношение на направените искания за събиране на гласни доказателствени средства - противопоставям се на тези искания. По отношение на искането да бъдат разпитани  Р.А. и С.И., съставили констативен протокол от 12.09.2018г., в който се установя отклонение на строителните книжа, считам установяването на факта за наличието на такова отклонение не е относимо, тъй като соченият протокол е съставен около 9-10 месеца след издаването на разрешението за строеж. Не става въпрос за незаконен строеж, констатиран преди издаването на разрешението за строеж и който да е пречка за разрешаване на строителството. Това е нещо, което се  случило след издаването на строителните книжа. Проверката по чл.216 е само по документи и това което е настъпило след издаване на строителните книжа, не може да има отношение към тяхната законосъобразност.

По отношение на искането за разпит на свидетели, които да установят било ли е залепено съобщение, считам, че не следва да бъде допуснато, тъй като нашето становище е, че реда за съобщаване по §4, ал.2 от ПР на ЗУТ не е приложим в случая, тъй като сградата има управител и е следвало да бъде съобщено на него.

По отношение на експертизата считам, че не следва да бъде назначавана, доколкото имаме нотариален акт, съгласно който възложителят притежава като принадлежност към своя обект две паркоместа.

 

АДВ.Д.: Оспорвам изцяло подадената жалба като считам, че издаденият административен акт, предмет на настоящото производство, е правилен и законосъобразен, съобразен с всички налични писмени доказателства и със законовите изисквания. Същият е издаден от компетентен орган, в предвидената от закона форма, с подробни съображения и мотиви.

Моля да се приемат представените с административната преписка от РДНСК писмени доказателства. Да се приеме преписката, представена от община Стара Загора. Да се приемат представените в днешното с. з. нотариални актове, представени от адв. З., както и разрешението за строеж от 2013г. и последвалите 3 бр. заповеди, представени от юрисконсулт М. в днешното с. з.

По отношение на направените доказателствени искания от страна на адв. З. считам, че същите са неоснователни по отношение на искането за разпит на свидетели, тъй като по преписките има достатъчно доказателства какво се е случило. А установяването  на евентуално несъществено отклонение от строителните книжа във връзка с отварянето на вентилационни отвори, дори и да се е случило, е след издаването на разрешението за строеж и би било предмет на евентуално незаконно строителство, което няма нищо общо с предмета на настоящото дело. В заповедта, която се обжалва и е предмет на делото, жалбоподателите са посочили две съществени неща, които оспорват - тяхното несъгласие, т.е. че не са дали писмено съгласие за извършеното преустройство и съответно за направата на вентилационни отвори във външните стени на сградата и на второ място липсата на осигурени паркоместа за паркиране на тези новопредвидени ателиета. В тази връзка и с оглед искането за назначаване на съдебно-техническа експертиза по делото, моля да четем въпросите така, както ги е поставил колегата, защото искам да поясни дали одобреният архитектурен проект, който ще гледа експерта, е първоначалният или е този, който е одобрен на дата 08.12.2017г. Дали има изградени паркоместа, да ги обозначи на скицата, има предвид за боксовете, които са на двата етажа или на терена, който е в дъното и е купен от клиента ми? Дали са били предвидени паркоместа за съответните складове и на последния въпрос не знам как ще отговори. Считам, че е основателен въпроса за вентилационни отвори на фасадата на сградата ли са, на каква кота, от кота нула ли са, за кое конкретно от двете ателиета са отворени. Не възразявам на искането за изискване на преписките от общината.

 

ЮРИСКОНСУЛТ В.: Моля да оставите жалбата без уважение. Относно доказателствените искания - считам, че административните преписки, касаещи два броя жалби от 2017г., посочени като искане в т.2 от доказателствените искания, не е относимо и не е допустимо, доколкото не касаят административната процедура по издаването на оспорения по делото административен акт. Неотносим е и протоколът, съставен от инж. Антонова и С.И. тъй като той касае установени факти, които са настъпили след издаване на разрешението за строеж. Искането за разпит на свидетели за доказване на съобщаването чрез залепване на съобщение в сградата - етажната собственост, моля да оставите без уважение, тъй като няма спор относно процедурата по съобщаване на разрешението за строеж. Веднъж този въпрос вече е разгледан от началника на РДНСК Югоизточен район при постановяване на неговата заповед, с която е отхвърлена жалбата против разрешението за строеж. Този въпрос касае преценката за допустимост на образуваното производство по оспорване на разрешението за строеж, издадено от главния архитект. При липсата на спор относно тези факти и обстоятелства, моля да оставите без уважение така направеното доказателствено искане за събиране на гласни доказателства, още повече, че фактът на съобщаване и съответно редовно съобщаване на даден административен акт се установява с писмени доказателства, като това е предвидено в съответните разпоредби, в случая на ЗУТ. Моля да оставите без уважение  искането за назначаване на съдебно-техническа експертиза. Въпросите дали са предвидени паркоместа или не могат да бъдат установени от чертежите, представени в административната преписка по издаване на разрешението за строеж, както и от приложените по делото в днешното с.з. разрешение за строеж и заповеди за неговото изменение в хода на строителството. Въпросът дали е следвало да бъдат предвидени паркоместа и на кой момент те са предвидени, е правен, доколкото тези изисквания се съдържат в съответната разпоредба на ЗУТ. Действително налице са скорошни изменения в нормативната уредба, които понастоящем предвиждат изискване за осигуряване на паркоместа, различни от правилата, които са действали при издаването на разрешението за строеж за първоначално изграждане на сградата. Моля да приемете по делото всички приложени писмени доказателства по издаването на процесната заповед, като и представените от страна на главния архитект с писмо от 11.01.2019г., както и днес представените нотариални актове от адв. З..

 

АДВ. З.: Експертизата съм я искала, защото не притежавам специални знания. Не зная общината как установи кои са паркоместата и къде се намират те. Считам, че следва да бъде изследвано от вещото лице дали за всеки един от обектите е предвидено паркомясто. За въпросните складове никога не е имало предвиждане да има паркоместа по архитектурния проект, но това вещото лице трябва да го каже.

 

АДВ.Д.: Моят доверител има документи за собственост –нотариални актове. Веднъж е купил складове, после е купил паркоместа - 2 бр.

 

ЮРИСКОНСУЛТ В.: Наличието или не на паркоместа за обслужване на складове, считам че не е въпрос за разглеждане в настоящото дело, доколкото разрешението за строеж от 22.12.2017г. е да се извърши преустройство и строителство на ателиета, а не на складове.

 

СЪДЪТ намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото документите, съдържащи се в административна преписка по издаване на обжалваната заповед, както и тези по издаването на Разрешение за строеж от № 19-78122.12.2017г. на Главния архитект на община Стара Загора.

Като доказателства по делото следва да бъдат приети и представените в днешното с.з. от пълномощника на жалбоподателите нотариални актове за собственост и удостоверения за наследници и представените от процесуалния представител на ответника разрешение за строеж и заповеди за изменение на издаденото разрешение за строеж. Посочените доказателства са процесуално допустими и относими към предмета на делото.

Следва да бъде уважено направеното от пълномощника на жалбоподателите искане за изискване от Община Стара Загора на заверено копие на одобрения архитектурен проект, въз основа на който е издадено Разрешение за строеж №19-09-3 от 08.01.2013г.,  ведно с одобрените изменения в този проект във връзка с издадените заповеди за изменение на Разрешение за строеж №19-09-3 от 08.01.2013г.

Следва да бъде уважено искането на пълномощника на жалбоподателите за изискване на копие от постъпили в община Стара Загора жалби с посочени номера, съответно на образуваните въз основа на тях преписки, като след запознаване със същите съдът ще се произнесе за допускането им като доказателства по делото.

Следва да бъде оставено без уважение искането на пълномощника на жалбоподателите за допускане събиране на гласни доказателствени средства чрез разпит на свидетели, които да установят наличието на предходни преустройства на складовете и реалното ползване на съществуващите паркоместа в поземления имот, както и допускането до разпит на свидетели - служителите от общинска администрация Стара Загора, съставили констативния протокол за залепване на съобщение за издаденото разрешение за строеж и тези, съставили констативен протокол от 12.09.2018г. Реалното ползване на съществуващите паркоместа, както и наличието на предходни процедури по преустройства на процесните складове, са ирелевантни за преценка законосъобразността на обжалваната заповед и потвърденото с нея разрешение за строеж, поради което събирането на гласни доказателства за установяване на исканите от жалбоподателите обстоятелства не е необходимо. Предвид законово регламентираната процедура за съобщаване на издаваните актове по ЗУТ, не е необходимо и събиране на доказателства относно наличието на фактическо залепване на съобщението за издаване на разрешението за строеж. Доколкото обективираните в констативен протокол от 12.09.2018г. констатации са направени след издаването на разрешението за строеж от 22.12.2017г., събиране на гласни доказателства за наличието на отклонение от одобрените строителни книжа във връзка с изпълнени вентилационни отвори, не се следва в настоящото съдебно производство. Тези  обстоятелства биха били относими в производство по установяване на незаконно строителство при фактическото изпълнение на преустройството, но нямат правно или доказателствено значение за преценката на законосъобразността на обжалваната заповед и на разрешението за строеж.

Следва да бъде уважено направеното от пълномощника на жалбоподателите искане за допускане и назначаване на съдебно-техническа експертиза. Обстоятелствата, за които се иска назначаване на експертизата са от значение за делото, а за тяхното изясняване са необходими специални знания, които съда няма. Като задачи към експертизата следва да бъдат поставени въпросите, формулирани в жалбата, с изключение на последния въпрос.

Водим от горното, съдът

 

   О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, както следва: Писмо от РОНСК- Стара Загора изх.№СЗ-889-00-452/23.11.2018г.; Копие на Заповед № ДК-10-ЮИР-37/29.10.2018г.; Копие на Писмо от РОНСК- Стара Загора изх.№СЗ-889-00-425/02.11.2018г.; Копие на Разрешение за строеж №19-781/22.12.2017г. издадено от Община Стара Загора; Заверено копие на Заповед №ДК-10ЮИР-37/29.10.2018г.; Заверено копие на Писмо от РОНСК-Стара Загора изх.№СЗ-889-00-425/02.11.2018г.; Заверени копия на Известия за доставяне – 8 бр.; Заверено копие на Извадка от вх. дневник за регистрация на първоначален документ рег.индекс 733/20.11.2018г. - жалба;  Заверено копие на Писмо от РДНСК изх.№ЮИР-Сз-134-00-559/29.10.2018г.; Заверено копие на Писмо от РОНСК – Стара Загора изх.№СЗ-889-00-390/01.10.2018г.; Заверено копие на Известие за доставяне с получател РДНСК Югоизточен район от 04.10.2018г.; Заверено копие на Писмо изх.№10-11-10255/14.09.2018г. от Община Стара Загора; Заверено копие на Разрешение за строеж №19-781/22.12.2017г. от Община Стара Загора; Заверено копие на констативен протокол от 12.09.2018г. от Община Стара Загора; Заверено копие на Съобщение изх.№19-99-53/08.02.2018г. от Община Стара Загора; Заверено копие на Констативен протокол от 09.02.2018г.; Заверено копие на Съобщение издадено от Община Стара Загора за издаване на разрешение за строеж ведно с протокол от проведено общо събрание на собственици на жилища и обекти в жилищна сграда ул.Света Троица №116 гр. Стара Загора, нотариално заверено на 13.11.2017г. от нотариус Д.Н.; Заверено копие на Протокол №48/22.11.2017г. на ЕСУТ – Стара Загора; Заверено копие на Оценка за съответствие по Протокол №48/22.11.2017г.; Заверено копие на Снимков материал 1 бр.; Заверено копие на Заявление за извършване на оценка за съответствие на инвестиционен проект вх.№19-04-355/16.11.2017г., подадено от К.Т.К.; Заверено копие на Заявление за съгласуване и одобряване на инвестиционен  проект вх.№19-01-621/08.12.2017г., подадено от К.Т.К.;  Заверено копие на Заявление за издаване на разрешение за строеж вх.№19-21-617/15.12.2017г., подадено от К.Т.К.; Заверено копие на Снимков материал – 2 бр.; Заверено копие на Инвестиционен проект  изготвен от „Форум 49“ ЕООД гр. Стара Загора, Фаза : ТП , ЧАСТ : Арх. + СК, ЕЛ и ВиК становища – от лист 48 до лист 63 по делото; Заверено копие на Удостоверение №1120946720/01.09.2017г. от „Електроразпределение Юг“ ЕАД; Заверено копие на Схема №15-492036/09.10.2017г. на самостоятелен обект в сграда; Заверено копие на Схема №15-492045/09.10.2017г. на самостоятелен обект в сграда; Заверено копие на Разрешение за ползване №ДК-07-СЗ-61/27.09.2016г.; Заверено копие на Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот №125/01.11.2016г.; Заверено копие на Нотариален акт за продажба на недвижим имот №108/15.02.2016г.; Заверено копие на Извадка от Чертеж с Показатели на Ателие 1 и Ателие 2; Заверено копие на Писмо от РОНСК – Стара Загора изх.№СЗ-889-00-334/15.08.2018г. ведно със заверено копие на Известие за доставяне от 20.08.2018г.; Заверено копие на Жалба до ДНСК - РО „НСК“ – Стара Загора вх.№СЗ-889-01-649/14.08.2018г.; Заверени копия на Чертежи – 5 бр.; Заверено копие на Скица № 1731/21.08.2017г.; Заверени копия на Чертежи – 2 бр.; Писмо от Община Стара Загора вх.№145/11.01.2019г.; Заверено копие на разрешение за строеж №19-781/22.12.2017г.; Заверено копие на Писмо от РОНСК – Стара Загора изх.№СЗ-889-00-425/02.11.2018г.; Заверено копие на Заповед №ДК-10-ЮИР-37/29.10.2018г. на РДНСК; Заверено копие на платежни документи за извършено плащане за извършване на оценка за съответствие  и съгласуване и за издаване на разрешение за строеж – 3 бр.; Заверено копие на Съобщение от Община Стара Загора изх.№19-99-53/08.02.2018г.; Заверено копие на Съобщение от Община Стара Загора за издадено разрешение за строеж; Заверено копие на Констативен протокол от 09.02.2018г.; Заверено копие на Протокол от проведено общо събрание на собственица в жилищна сграда на ул. Света Троица №116, гр. Стара Загора от 13.11.2017г.; Заверено копие на Протокол №48, т.5.2 от 22.11.2017г. на Община Стара Загора; Заверено копие на Протокол от проведено общо събрание от 01.12.2016г. на собствениците на самостоятелни обекти в сграда находяща се в гр. Стара Загора, ул. Ц.К. №32; Заверено копие на Снимков материал – 1 бр.; Заверено копие на Протокол №48/22.11.2017г. на ЕСУТ; Заверено копие на Заявление за извършване на оценка за съответствие на инвестиционен проект вх.№19-04-355/16.11.2017г.; Заверено копие на Заявление за съгласуване и одобряване на инвестиционен проект вх.№19-01-621/08.12.2017г.; Заверено копие на Заявление за издаване на разрешение за строеж вх.№19-21-617/15.12.2017г.; Заверено копие на снимков материал – 2бр.; Заверено копие на Застрахователна полица №13180171900000012, застрахован И. Г.Д.- проектант; Заверено копие на Инвестиционен проект на „Форум 49“ ЕООД гр. Стара Загора – от лист  до лист ; Заверено копие на Нотариален акт за продажба на недвижим имот №10/15.02.2016г.; Заверено копие на Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот №125/01.11.2016г.; Заверено копие на Разрешение за ползване № ДК-07-СЗ-61/27.09.2016г.; Заверено копие на Схема №15-492036/09.10.2017г.; Заверено копие на Схема №15-492045/09.10.2017г.; Заверено копие на Скица № 1731/21.08.2017г.; Заверено копие на Чертежи – 6 бр.; Заверено копие на Нотариален акт за учредяване право на строеж и покупко-продажба на недвижим имот №151/21.02.2014г.; Заверено копие на Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот №134/02.11.2016г.; Нотариален акт за учредяване право на строеж върху недвижим имот №181/19.12.2014г.; Заверено копие на Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот №15/16.07.2015г.; Заверено копие на Удостоверение за наследници на К.П.В.№02/14.01.2019г.; Заверено копие на Нотариален акт за възмездно учредяване на право на строеж №109/17.12.2014г.; Заверено копие за покупко-продажба на недвижим имот в  полза на трето лице – бенефициент №64/25.11.2016г.; Заверено копие на Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот в полза на трето лице – бенефициент №122/27.04.2015г.;  Заверено копие на Нотариален акт за възмездно учредяване на право на строеж №134/19.12.2014г.; Заверено копие на Нотариален акт за покупко-продажба на право на строеж №135/19.12.2014г.; Копие на Удостоверение за наследници на Т. Г.Ч. изх.№4548/21.08.2018г.; Копие на Писмо от Община Стара Загора изх.№10-11-13213/23.11.2018г.; Заверено копие на Известие за доставяне до В.Т.Д. от 21.12.2018г.; Заверено копие на Разрешение за строеж №19-09-3/08.01.2013г.; Заверено копие на Заповед №10-00-170/22.01.2013г. на община Стара Загора; Заверено копие на Заповед №19-24-36/09.06.2014г. на община Стара Загора; Заверено копие на Заповед №19-24-77/03.11.2015г. на община Стара Загора.                           

             

ОСТАВЯ без уважение искането на пълномощника на жалбоподателите за допускане събирането на гласни доказателствени средства чрез разпит в качеството на свидетели на сочените от него лица, по съображения, изложени в обстоятелствената част на определението.

 

ЗАДЪЛЖАВА Главния архитект на Община Стара Загора в 10-дневен срок от днес да представи по делото одобрения архитектурен проект въз основа на който е издадено Разрешение за строеж №19-09-3 от 08.01.2013г.,  ведно с одобрените изменения в този проект във връзка с издадените заповеди за изменение на Разрешение за строеж №19-09-3 от 08.01.2013г.

За горното Главният архитект на Община Стара Загора уведомен чрез процесуалния си представител по делото в днешното с.з.

 

ЗАДЪЛЖАВА Община Стара Загора в 10-дневен срок от получаване на съобщението, да представи по делото заверени копия на подадените жалби с регистрирани вх. №ГТ-000324/06.06.2017г., №ГТ-000443/09.06.2017г. и №ГТ-005301/30.05.2018г., ведно с образуваните по тези жалби преписки.

 

ДОПУСКА И НАЗНАЧАВА съдебно-техническа експертиза, която след като се запознае с доказателствата по делото, извърши проверка в Община Стара Загора и справка там където намери за необходимо, да изготви и представи по делото заключение, с което да даде отговор на следните въпроси:

 

 

1.                               Колко паркоместа (места за паркиране) са били предвидени по одобрения архитектурен проект, въз основа на който е издадено Разрешение за строеж №19-09-3 от 08.01.2013г.?

2.                               Във връзка с издадените заповеди за изменение на разрешението за строеж и съответно одобрените изменения на инвестиционния проект, променя ли се броя на предвидените паркоместа и съответно какви са предвидените и одобрени изменения от гледна точка на паркоместата (местата за паркиране)? Според одобреният архитектурен проект и неговите изменения, предвидени ли са паркоместа за всеки един от обектите в сградата? Предвидени ли са паркоместа /места за паркиране/ за обектите, представляващи складови помещения? Предвидените паркоместа за конкретно определени обекти ли са?

3.                               Съществуват ли на място в поземления имот с административен адрес гр. Стара Загора, ул. „Ц.К.“ №32 изградени паркоместа? В случай, че съществуват такива, тяхното местоположение да бъде отразено в изготвената от вещото лице скица.

4.                               Паркоместата, придобити от К.Т.К. с Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот №125 от 01.11.2016г. на кои паркоместа съответстват по одобрения архитектурен проект, съответно на неговите изменения (ако е налице такова съответствие)?

5.                               Вещото лице да изготви скица, на която да бъдат отразени предвидените по одобрения архитектурен проект и неговите изменения паркоместа, изградените на място такива, с отбелязване на местоположението на паркоместата, придобити от К.Т.К. с посочения нотариален акт.

 

 

НАЗНАЧАВА за вещо лице  арх. П.В.

ОПРЕДЕЛЯ първоначален депозит за изпълнение на експертизата в размер на 150,00 /сто и петдесет/ лв., който следва да бъде внесен от жалбоподателите в 7-дневен срок от днес по набирателната сметка на АС-Стара Загора, като в същия срок се представи платежния документ по делото.

 

УКАЗВА, че при невнасяне на определения от съда депозит експертизата няма да бъде изпълнена, за което жалбоподателите уведомени чрез пълномощника си по делото в днешното с. з.

 

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за   27.02.2019г. от 11,00 часа, за която дата и час на с.з. жалбоподателите уведомени чрез пълномощника си по делото, ответникът - чрез процесуалния си представител, заинтересованите страни - чрез процесуалните си представители по делото.

 

Да се призове вещото лице след внасяне на определения от съда депозит.

 

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,26  часа.

                           

        

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                  

                                                                                    СЕКРЕТАР: