П  Р  О Т О К  О  Л

 

ГОДИНА 2019                                                              ГР.СТАРА ЗАГОРА

СТАРОЗАГОРСКИ  АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД                  V СЪСТАВ

На тринадесети февруари                                                                 ГОДИНА 2019

В публично заседание,  в  следния състав:

 

                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЙНА ТОДОРОВА

                                                                 

                                                                     

СЕКРЕТАР:   ПЕНКА МАРИНОВА

Сложи за разглеждане докладвано от съдия ТОДОРОВА

Адм.дело №: 719 по описа за  2018 година 

На именното повикване в 11:16  часа се явиха:    

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛ: „АДВАНС ТЕРАФОНД“ АДСИЦ ГР. СОФИЯ - редовно и своевременно призован, не изпраща представител.  

 

ОТВЕТНИК: ОБЩИНА ОПАН – редовно и своевременно призован, не изпраща представител.

 

ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА: „ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР“  ЕАД - СОФИЯ – редовно и своевременно призован. Явява се юрисконсулт Ганев, редовно упълномощен от днес.

 

СЪДЪТ докладва постъпило с вх. № 744/12.02.2019г. становище от адв. Б.В.П.- процесуален представител на жалбоподателя, с което заявява, че не може да се яви в днешното съдебно заседание, но не възразява да се даде ход на делото в негово отсъствие.

 

ЮРИСКОНСУЛТ ГАНЕВ: Да се даде ход на делото.

 

         СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото. Страните са редовно и своевременно призовани и неявяването на процесуални представители на жалбоподателя и на ответника не е пречка за разглеждане на делото, поради което

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                                     

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА:

Производството по административно дело №719/2018г. по описа на Административен съд – Стара Загора е образувано по жалба на „АДВАНС ТЕРАФОНД“ АДСИЦ със седалище и адрес на управление гр. София, район „Лозенец“, ул.“Златовръх“ № 1, представлявано от Изпълнителния директор Р.М., против Решение на Комисията по чл.210 от ЗУТ при Община Опан, обективирано в Протокол от 20.11.2018г. В жалбата са изложени доводи за незаконосъобразност на оспореното решение по съображения, че същото е прието в нарушение и при неправилно приложение на материалния закон, при допуснати нарушения на процесуалните правила и в несъответствие с нормативните изисквания за неговото съдържание. Жалбоподателят поддържа, че не са изложени фактически и правни основания за издаването на акта, като не става ясно по какъв начин и по каква методика е определен размера на обезщетенията. Твърди, че приетата от Комисията по чл.210 при Община Опан оценка не отговаря на нормативно регламентираните изисквания за определяне размера на обезщетението и не е съответна на пазарните цени на земеделските земи. Счита, че определената пазарна оценка на сервитута, който възниква в полза на енергийното предприятие, се явява твърде занижена и несъответна на действителната пазарна цена на сервитутното право. По подробно изложени съображения е направено искане за отмяна на оспореното решение при определяне на обезщетение в размер на 6 190 лв. за сервитутни права на прокарване и преминаване през процесния имот върху сервитутна площ от  3,095 дка и обезщетение в размер на 2 720 лв. за трайно заета площ от стъпка на стълб. В жалбата е направено искане за назначаване на съдебно-оценителна експертиза.

 

ЮРИСКОНСУЛТ ГАНЕВ: Оспорвам жалбата като неоснователна. Моля да приемете представените с административната преписка писмени доказателства. Приложените от жалбоподателя документи - решения, определения, експертизи и протоколи от с.з. по административни дела от предходни години, считам, че не са относими към предмета на спора, тъй като не касаят засегнати имоти в землището на с. Васил Левски, Община Опан. Приетото решение на Комисията по чл.210 от ЗУТ, което е обективирано в протокола от 20.11.2018г., за определяне размера на обезщетението за учредяване на сервитутно право, е правилно и законосъобразно. Същото е прието въз основа на изготвена експертна оценка от лицензиран оценител, при спазване на закона за определяне на дължимото обезщетение за учредяване на сервитутно право, попадащо в имота на жалбоподателя. Относно искането за назначаване на съдебно-оценителна експертиза - не се противопоставям. Нямам други доказателствени искания.

 

 

Съдът намира, че следва да приеме като процесуално допустими писмени доказателства, относими към предмета на спора, документите, съдържащи се в административната преписка по приемане на оспореното решение, както и приложените към жалбата документи, с изключение на представените съдебни решения, определения, експертизи и протоколи от с.з. по административни дела от предходни години. Последните са неотносими към предмета на делото.

Следва да бъде уважено направеното от жалбоподателя искане за допускане и назначаване на съдебно-оценителна експертиза. Обстоятелствата, във връзка с които се иска експертизата, са от значение за делото и за тяхното изясняване са необходими специални знания, които съдът няма.

 

Водим от горното, съдът

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

 

            ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, както следва: Писмо изх. № 11-00-282/17.12.2018г. от Община Опан; Заверено копие на Писмо изх№70-00-233/03.12.2018г. от Община Опан; Заверено копие на Протокол от 20.11.2018г. на Община Опан; Заверено копие на Нотариален акт за покупко-продажба на земеделски земи №38/04.10.2006г.; Копие на Нотариален акт за покупко-продажба на недвижими имоти - земеделска земя №72/20.09.2018г.; Копие на Нотариален акт за учредяване право на строеж върху недвижим имот - земеделска земя №111/25.10.2016г.; Заверено копие на Писмо от Община Опан изх.№7000-68/28.04.2017г.; Копие на Протокол от 18.04.2017г. на Община Опан – 2бр.; Писмо от Община Опан изх.№СО-201/1/ от 03.01.2019г.; Заверено копие на Протокол от 20.11.2018г.; Заверено копие на Заповед №277/21.09.2018г.; Заверено копие на Писмо от Електроенергиен системен оператор ЕАД – София изх.№ЦУ-ПМО-1653/10.05.2017г.; Заверено копие на Оценки на трайно заета площ от стъпката на стълб и безсрочен сервитут в зем.имоти – частна собственост, засягащ участък от трасето за обл. Стара Загора, общ. Опан – с. Бащино, с. Васил Левски, с. Столетово.

 

            НЕ ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, както следва: Копие на Решение №161/14.06.2017г. по адм. дело №284/2016г. по описа на АС-Стара Загора; Копие на Определение от 21.06.2018г. по адм. дело №303/2018г. по описа на АС-Стара Загора ведно с Призовка; Копие на Заключение на СТЕ по адм. дело №303/2018г. по описа на АС-Стара Загора; Копие на Съобщение за връчване на протокол от с.з. по адм. дело №303/2018г. по описа на АС-Стара Загора; Копие от Протокол от с.з., проведено на 17.09.2018г. по адм. дело №303/2018г. по описа на АС-Стара Загора; Копие на Заключение на повторна СТЕ по адм. дело №303/2018г. по описа на АС-Стара Загора; Копие на Протокол от с.з., проведено на 20.11.2018г. по адм. дело №303/2018г. по описа на АС-Стара Загора; Копие на Определение №301/19.07.2018г. по адм. дело №179/2018г. по описа на АС-Ямбол ведно с Призовка; Копие на СТЕ по адм. дело №179/2018г. по описа на АС-Ямбол; Копие на Пазарна оценка  по адм. дело №179/2018г. по описа на АС-Ямбол – 3 бр.; Копие на Протокол от с.з., проведено на 05.11.2018г. по адм. дело №179/2018г. по описа на АС-Ямбол; Копие на Решение №210/14.11.2018г. по адм. дело №179/2018г. по описа на АС-Ямбол ведно със съобщение за връчване;

 

ДОПУСКА И НАЗНАЧАВА съдебно-оценителна експертиза, която след като се запознае с доказателствата по делото, извърши справка в Община Опан и там където намери за необходимо и след като направи проучване на пазара за недвижими имоти - земеделски земи, с идентични /сходни/ характеристики в землището на с. Васил Левски, Община Опан и на  други съседни населени места в общината, да изготви и представи по делото заключение, с което да даде отговор на следния въпрос:

1.     Каква е пазарната оценка за определяне на дължимите се обезщетения за възникващите в полза на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД гр. София сервитутни права за енергийни обекти - право на преминаване на хора и техника и право на прокарване и за трайно заета площ от стъпка на стълб, във връзка с изграждането на въздушен електропровод - обект „Нова ВЛ 400 кV „подстанция „Пловдив“ – подстанция „Марица-изток“, през ПИ №035002, находящ се в землището на с. Васил Левски, Община Опан, обл. Стара Загора, собственост на „АДВАНС ТЕРАФОНД“ АДСИЦ, със сервитутна площ 3,095 дка и трайно заета площ от стъпка на стълб 0,068 дка.

 

Вещото лице да посочи каква е справедливата пазарна оценка на недвижимия имот, съответно на частта от недвижимия имот, засегнат от сервитутните права, която следва да бъде определена на база пазара на недвижимите имоти за земеделски земи, като бъдат взети предвид действително сключени една година преди приемането на оспореното решение сделки със земеделски земи от същата категория в землището на с. Васил Левски и в землището на съседни населени места на територията на Община Опан.

 

При изпълнението на експертизата определянето на пазарната цена на сервитутните права за нуждата на определяне размера на обезщетенията да се извърши при прилагането и съобразяването с нормативно регламентираните критерии на чл.65 от Закона за енергетиката – площта на засегнатия имот и частта от него, включена в границите на сервитута; възможните ограничения в ползването на този имот, предвидени в Закона за енергетиката и в Наредбата за сервитутите на енергийните обекти; срока на ограниченията и справедливата пазарна оценка на частта от имота, която попада в границите на сервитута.

 

ОПРЕДЕЛЯ първоначален депозит за изпълнение на експертизата в размер на 150,00 /сто и петдесет/ лева, който следва да бъде внесен от  жалбоподателя „АДВАНС ТЕРАФОНД“ АДСИЦ, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, по набирателната сметка на Административен съд – Стара Загора, като в същия срок бъде представен и платежния документ по делото.

 

УКАЗВА, че при невнасяне на определения от съда депозит, експертизата няма да бъде изпълнена.

 

           НАЗНАЧАВА за вещо лице: С.Д.Г..

 

 

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 10.04.2019г. от 10,30 часа, за която дата и час на с.з. жалбоподателят и ответникът уведомени при условията на чл.137, ал.7 от АПК, заинтересованата страна - чрез пълномощника си по делото.

Да се призове вещото лице след внасяне на определения от съда депозит.

 

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в     часа.

 

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                           СЕКРЕТАР: