П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

 

Година 2019                                                              Град Стара Загора

Старозагорски административен съд                          VІ състав

На двадесет и трети април                                    Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

                                                        Председател:  МИХАИЛ РУСЕВ

                                                      

Секретар: Зорница Делчева

Прокурор:

 

Сложи за разглеждане докладваното от съдия МИХАИЛ РУСЕВ административно дело номер 143 по описа за 2019 година.

 

На именното повикване в 10,45 часа, се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛ: М.И.Р. – редовно и своевременно призована, не се явява. За нея се явява адв. Н.Р. – редовно упълномощена от днес.

ОТВЕТНИК: ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „ОДОП“ ПЛОВДИВ ПРИ ЦУ НА НАП – редовно и своевременно призован, не се явява. За него се явява юрисконсулт С. - редовно упълномощен от днес.

 

АДВ. Р.: Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ С.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

        

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА:

Производството по делото е образувано по жалба от М.И.Р. *** против Акт за прихващане или възстановяване № 16002418192960-004-001/21.11.2018 г., потвърден с Решение № 77/11.02.2019 г. на Директор на Дирекция „ОДОП“ Пловдив при ЦУ на НАП. В жалбата са изложени подробни съображения относно  незаконосъобразността на обжалвания административен акт, с искане за отмяна на същия, като е направено и доказателствено искане за назначаване на съдебно-счетоводна експертиза, с формулирани въпроси към вещото лице. Претендират се и направените по делото разноски.

 

АДВ. Р.: Поддържам жалбата. С оглед на молбата от насрещната страна, искам да допълня доказателствените си искания и въпросите, които са поставени към вещото лице. Моля съда да задължи данъчно-осигурителния орган да представи данни по партидата на жалбоподателя за това кога са правени плащания за целия оспорван период, включително за описаните три големи транша на 13.12.2016 г., 26.05.2017 г. и 09.03.2018 г., както и за останалите ежемесечни погасявания, като целта на това е да се види кога е плащано от страна на доверителя ми, как се е разпределяла сумата и вещото лице да може да даде отговор на въпроса дължима ли е била тя. Моля да задължите административния орган да представи цялото досие на данъчно осигуреното лице, от което да се види движението през различните периоди, с цел да се извърши експертизата. Моля да задължите административния орган да представи доказателства за наложените обезпечителни мерки, какви са те, на кои дати са наложени, за какви суми и действат ли те към днешна дата. Моля да приемете представените по делото писмени доказателства.

 

ЮРИСКОНСУЛТ С.: Оспорвам жалбата. Моля, да се приеме административната преписка. Моля колегата да обясни какво има предвид под „плащане на траншове“.

АДВ. Р.: Имам предвид внасяните суми от доверителя ми, с които е разполагал към този момент.

ЮРИСКОНСУЛТ С.: Възразявам по това искане. Ако бъде допуснато и назначено вещо лице, което да работи по задачите в жалбата, вещото лице ще отиде в съответния офис и ще види данъчно-осигурителната сметка на лицето. По отношение на искането за обезпечителните мерки, това няма да допринесе за изясняване на спора, тъй като обезпечителните мерки се налагат в хода на ревизията. В случая лицето е плащало и не виждам в каква връзка се искат тези обезпечителни мерки. Това ще се види по изпълнителното дело, което е образувано срещу лицето от вещото лице. В случай, че уважите това искане, считам че то следва да бъде направено по друг ред. За процесуална икономия доказателствата трябва да се изискат от ТД на НАП Стара Загора, тъй като така ще стане по-бързо прилагането им по делото. По отношение на направените доказателствени искания от жалбоподателя в жалбата, не възразявам да се допусне СЧЕ, но така поставени въпросите към вещото лице не биха изяснили спорните моменти по делото. В изпълнителното дело се установи, че той има и други задължения, които са били прихванати.

АДВ. Р.: Към 2016 г. не е зачетено първото съдебно решение. Органът е извършил преизчисления, но точно това е спора, че към 06.07.2016 г., когато частично е бил отменен Ревизионният акт, не е извършено преизчисление, а жалбоподателката е погасявала суми, които вече са били отменени със съдебното решение.

 

СЪДЪТ счита, че следва да приеме представените с административната преписка писмени доказателства като допустими и относими към предмета на спора, поради което

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА писмените доказателства, представени с административната преписка с писмо изх. № 25838≠1/10.12.2018 г. на Директор на офис към Дирекция „ОДОП“ Пловдив под опис.

 

По отношение на направеното доказателствено искане в жалбата от страна на жалбоподателя, касаещо назначаването на СЧЕ, СЪДЪТ намира същото за основателно, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДОПУСКА И НАЗНАЧАВА съдебно-счетоводна експертиза с вещо лице Д.Й.П., която след запознаване с материалите по делото и извършване на необходимите проверки, да даде заключение като отговори на поставените в молбата на жалбоподателя въпроси, като при изготвяне на заключението да има предвид и образуваното изпълнително дело срещу жалбоподателя в ТД на НАП Пловдив офис Стара Загора.

ОПРЕДЕЛЯ първоначален депозит за изготвяне на експертизата в размер на 200,00/двеста/лв., вносим от жалбоподателя в 7-дневен срок от днес, като го предупреждава, че при невнасяне на депозита делото ще бъде решено, съгласно наличните в кориците на делото писмени доказателства.

УКАЗВА на вещото лице, че следва да представи заключението си най-късно седем дни преди датата на следващото съдебно заседание.

 

По отношение на исканията направени от процесуалния представител на жалбоподателя в днешното съдебно заседание СЪДЪТ намира, че отговорът на тях ще бъде даден с назначената по делото СЧЕ, която ще извърши справка, както в ТД на НАП офис Стара Загора, така и в счетоводството на жалбоподателя, ако е необходимо. С оглед на гореизложеното представянето на данъчното досие на жалбоподателя и прилагането му към настоящото дело е безпредметно. Предвид гореизложеното СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на пълномощника на жалбоподателя за представяне на пълното данъчно досие на жалбоподателя, както и искането да бъде задължен ответника да представи доказателства за наложените обезпечителни мерки.

 

СЪДЪТ счита, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА ДЕЛОТО за 18.06.2019 г. от 11,00 ч., за което страните са уведомени от днес.

ДА СЕ ПРИЗОВЕ вещото лице след внасяне на депозита.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,10 часа.

 

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                    СЕКРЕТАР: