П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

Година 2019                                                Град Стара Загора

Старозагорски административен съд      ІV състав

На двадесет и трети април                    Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                      

Секретар: Ива Атанасова

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя ДРАГНЕВА

Административно дело номер 161 по описа за 2019 година.

На именното повикване в 10.55 часа, се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛ: ПРЕДИЯ ЕООД  ГР. СОФИЯ - редовно и своевременно призован, не се представлява. Вместо това по делото е постъпило становище вх. № 2065/22.04.2019 г. от процесуалният представител на жалбоподателя, с което заявява, че не възразява да се даде ход на делото в негово отсъствие. Поддържа изцяло жалбата и искането за назначаване на експертиза, която да отговори на поставените в жалбата въпроси.

 

ОТВЕТНИК: ОБЩИНА РАДНЕВО  – редовно  и своевременно призован,  представлява се от гл. юрисконсулт Й., редовно упълномощена.

ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА: ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР  ЕАД СОФИЯ – редовно и своевременно призован, явява се юрисконсулт Ганев, редовно упълномощен от днес.

 

ГЛ. ЮРИСКОНСУЛТ Й.: Да се даде ход на делото.

         ЮРИСКОНСУЛТ Г.: Да се даде ход на делото.

 

         СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                                     

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА:

Производството е образувано по жалба на ПРЕДИЯ ЕООД, със седалище и адрес на управление гр. София, Район Красно село, ул. “Владайска“ №43, ет. 1, представлявано от  управителя В.  Б. Г., против Решение от 10.12.2018г. на комисията по чл.210 от ЗУТ, назначена със Заповед №1622/09.07.2018г. и допълнена със Заповед №1650/11.07.2018 г. на Кмета на община Раднево, с което е определен размер от 150лв. на обезщетението за учредено право на прокарване върху 136 кв. м. от Поземлен имот № 57323.170.1 в землището на с. Полски градец, за обект „Изместване на ВЛ 220 kV “Овчарица“.

В жалбата се твърди, че оспореното решение е неправилно като постановено в противоречие на приложимия материален закон. Жалбоподателят поддържа, че определеното от Комисията по чл.210 обезщетение на база пазарна оценка за сервитут на енергиен обект не съответства на действителната пазарна цена на сервитутното право. Направено е искане за изменение на оспореното решение, като бъде определено по-високо справедливо обезщетение на сервитутното право. За установяване на твърдените в жалбата съображения е направено искане за допускане на СТЕ с посочени въпроси. Направено е искане за присъждане на разноските в настоящето производство.

СЪДЪТ докладва, че в изпълнение на разпореждане от 18.03.2019г. е постъпила молба вх. №1622/28.03.2019г. от жалбоподателя, с изисканите от съда документи за спазване на срока за обжалване на решението.

ДОКЛАДВА  постъпил отговор от процесуалният представител на ответника с вх. № 1850/10.04.2019 г., с която се оспорва жалбата като неоснователна и недоказана. Излага подробни съображения по съществото на спора, като от съда се иска да постанови решение, с което да остави без уважение жалбата и да се присъди юрисконсултско възнаграждение. Представените под опис документи към отговора, представляващи административната преписка по издаване на оспореният акт са идентични с представените с писмо изх. № 11-00-62/12.03.2019 г. документи.  

          

         ГЛ. ЮРИСКОНСУЛТ Й.: Нямам възражения по доклада. Оспорвам жалбата. Поддържам всички доводи изложени в отговора. Да се приеме административната преписка. Считам, че не следва да се назначава СТЕ,  тъй като размера на обезщетението е определен, съгласно експертното становище на  лицензирания оценител на недвижими имоти.  

ЮРИСКОНСУЛТ Г.: Оспорвам жалбата като неоснователна. Да се приемат представените с адм. преписка  доказателства. Писмени доказателства няма да представям.  Да не се назначава СТЕ, тъй като са  изпълнени всички  условия на закона за определяне на размера на обезщетение.

               

         Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото приложените към жалбата, с молба вх. №1622/28.03.2019г. и писмо изх. № 11-00-62/12.03.2019 г. документи, представляващи административната преписка по издаване на Решение на Комисията по чл. 210 от ЗУТ.

Съдът намира за основателно искането за извършване на съдебно-оценителна експертиза, поради следното: В хода на адм. производството собственика на имота не може да оспорва експертното становище на назначения независим оценител, нито има друго средство за защита на своите права на собственост за определянето на справедлива пазарна цена. Тази възможност съществува за него в хода на адм. производство. Действително по настоящето дело експертното становище е изготвено на 03.12.2018 г.,  а обжалваното решение от 10.12.2018 год.,  но въпреки това с оглед предоставяне право на защита на лицето собственик на засегнатите имоти, съдът няма основание да откаже допускане и извършване на експертиза и по този начин да преклудира въпроса за основателността на жалбата. С оглед въведения предмет на съдебна проверка е необходимо да се ползват специални знания, за да се провери законосъобразното определяне на справедлива пазарна цена.

По тези съображения, съдът

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

 

         ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, приложените към жалбата под опис, с молба вх. №1622/28.03.2019г.  и към писмо изх. № 11-00-62/12.03.2019 г. документи, представляващи административната преписка по издаване на оспореният акт.

         ДОПУСКА  и НАЗНАЧАВА съдебно-оценителна експертиза, която след като се запознае с доказателства по делото, извърши справка в Община Раднево и там, където намери за необходимо, и след  като направи  проучване  на пазара  на недвижими имоти – земеделски земи, с идентични/сходни/ характеристики в землището на с. Полски градец, Община Раднево и други съседни  населени места  в общината, да  изготви и представи по делото заключение, с което да даде отговор на въпросите, посочени на стр. 3 от жалбата, като бъдат взети предвид действително сключени сделки със земеделски земи от същата категория в землището на с. Полски градец или в землищата  на съседни населени места  на територията на  Община Раднево.

При изпълнението на експертизата определянето на пазарната цена на сервитутното право за нуждите  на определяне размера на обезщетението  да се извърши при прилагането и съобразяването  с нормативно регламентираните  критерии по чл. 65 от Закона за енергетиката – площта на засегнатия имот и частта от него, включена в границите на сервитута; възможните ограничения на ползването  на този имот, предвидени в Закона за енергетиката и Наредбата  за сервитутите на енергийни обекти, срока  на ограниченията и справедливата пазарна оценка на частта от имота, която попада в границите на сервитута. 

         НАЗНАЧАВА за вещо лице Д. М. Д..

         УКАЗВА на вещото лице, че следва да представи писменото си заключение в срок до 03.06.2019г., като при не възможност да спази срока следва да уведоми съда с писмена молба за причините и датата, на която ще представи заключението си .

ОПРЕДЕЛЯ депозит за вещото лице в размер на 100/сто/лв., платими от жалбоподателя в 3-дневен срок от съобщаването по набирателната сметка на АС - Стара Загора с IBAN ***, BIC ***.

ПРЕДУПРЕЖДАВА жалбоподателя, че при не заплащане на депозита в срок, определението за допускане на съдебно-оценителна експертиза ще бъде отменено и делото ще бъде решено въз основа на събраните до момента доказателства.

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА  за 11.06.2019г. от 09:30ч., за която дата и час страните редовно уведомени. Да се призове вещото лице, след внасяне на депозита.

         Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.55 часа.

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                           СЕКРЕТАР: