П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

Година 2019                                                      Град Стара Загора

Старозагорски административен съд                        VІІ състав

На единадесети юни                                          Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТИЛИЯН МАНОЛОВ

                                                      

Секретар: Николина Николова

Прокурор: Румен Арабаджиков

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя Манолов Административно дело номер 233 по описа за 2019 година.

На именното повикване в 13:40 часа, се явиха:

 

ИЩЕЦ: Ц.М.С. - редовно и своевременно призован, призовката е получена на 21.05.2019г. от процесуалния му представител адв. Н.К., не се явява, вместо него се явява адв. К., редовно упълномощен.

 

ОТВЕТНИК: ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА - редовно и своевременно призован, призовката е получена на 15.05.2019г. от юрисконсулт Д.В., не изпраща представител.

 

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – СТАРА ЗАГОРА – редовно и своевременно призована, призовката е получена на 16.05.2019г. от Р. П. – съдебен деловодител, явява се прокурор Арабаджиков.

 

         АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР АРАБАДЖИКОВ: Да се даде ход на делото.

 

         СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                                     

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА:

 

Производството по делото е образувано по искова молба на Ц.М.С. ***, чрез адвокат Н.К.,*** за присъждане на сумата от 400 лева на основание чл.1, ал.1 от ЗОДОВ, ведно със законната лихва върху претендирания размер, считано от датата на подаване на исковата молба в съда до окончателното й изплащане, за претърпени от ищеца имуществени вреди вследствие от отменено като незаконосъобразно с влязло в сила съдебно решение Наказателно постановление №720/20.09.2018г., издадено от Заместник-кмета на Община  Стара Загора. Ищецът твърди, че на 30.07.2018г. му бил  съставен фиш за глоба с бл.№32442 за неправилно  паркиране. След подадено от ищеца възражение му бил съставен АУАН бл.№20163/04.09.2018г. и НП №720/20.09.2018г. Ищецът е обжалвал НП по съдебен ред пред Районен съд Стара Загора, като било образувано АНД№2905/2018г. по описа на РС Стара Загора. С влязло в законна сила на 22.03.2019г. решение на Старозагорски районен съд, постановено по АНД №2905/2018г., санкционният акт е отменен.  Сочи, че в производството по оспорване на НП е ангажирал адвокатска защита, като за процесуално представителство по делото пред районния съд ищецът е заплатил адвокатско възнаграждение в размер на 400 лева. Обосновава, че издаването на отмененото НП му е причинило имуществени вреди, пряка и непосредствена последица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на органи и длъжностни лица на Община Стара Загора, при или по повод изпълнение на административна дейност, а именно издаването на наказателно постановление №720/20.09.2018г. от Зам.-кмета на Община Стара Загора. Излага доводи, че са налице всички кумулативно изискуеми предпоставки по чл.1, ал.1 от ЗОДОВ за ангажиране отговорността на ответника.

Моли се съда да постанови решение, с което да осъди ответника Община Стара Загора да заплати на Ц.М.С. обезщетение в размер на 400 лева, представляващи имуществени вреди - пряка и непосредствена последица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на органите на Община Стара Загора, при или по повод изпълнение на административна дейност, а именно издаването на наказателно постановление №720/20.09.2018г. от Зам.-кмета на Община Стара Загора, както и законната лихва върху претендирания размер, считано от датата на постъпване на исковата молба съда до окончателното изплащане на сумата. Претендират се и направените в настоящото производство разноски.

 

          СЪДЪТ докладва, че по делото е постъпило изисканото за  прилагане АНД №2905/2018г. по описа на Районен съд Стара Загора.

         АДВ. К.: Поддържам исковата молба. Нямам възражения по доклада. Да се приемат представените с исковата молба доказателства. Моля по делото да бъде приложено изисканото от Районен съд Стара Загора дело.

         ПРОКУРОР АРАБАДЖИКОВ: Да се приемат представените доказателства. Няма да соча нови доказателства. Ще се ползвам от така събраните по делото. Да се приложи постъпилото АНД №2905/2018г. на Районен съд Стара Загора.

След преценка на материалите по делото и като взе предвид становищата и исканията на страните, съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства представените с исковата молба  документи, като относими и допустими към предмета на спора, както и да приложи към настоящото дело постъпилото АНД №2905/2018г. по описа на Районен съд Стара Загора.

Водим от горното, съдът

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмено доказателство по делото: копие от договор за правна защита и съдействие от 17.12.2018г.

         ПРИЛАГА към материалите по делото АНД № 2905/2018г. по описа на Районен съд Стара Загора.

        

АДВ.К.: Нямаме други доказателствени искания.

         ПРОКУРОР АРАБАДЖИКОВ: Нямам други доказателствени искания.

 

         С оглед изявленията на страните, че нямат други доказателствени искания, съдът счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

 

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО.

 

         АДВ. К.: Моля да уважите така подадената искова молба като доказана както по основание, така и по размер. Моля да ни присъдите разноските по настоящото дело, за което представям списък на разноските.    

ПРОКУРОР АРАБАДЖИКОВ: Считам исковата молба за основателна и доказана и моля да бъде уважена.

 

 СЪДЪТ прилага списък на разноските, представен от  процесуалния представител на ищеца адв. К..

 

          СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

 

         Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 13:50 часа.

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                           СЕКРЕТАР: