П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

Година 2019                                                Град Стара Загора

Старозагорски административен съд      ІІ състав

На двадесет и шести  юни                      Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛИНА ДИНКОВА

                                                      

Секретар: Албена Ангелова

Прокурор: …………………….

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя ДИНКОВА

Административно дело номер 274 по описа за 2019 година.

На именното повикване в 10.00 часа, се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛ: Р.М.М. - редовно и своевременно  призована, не се явява. Вместо нея адв. А., редовно упълномощен от по-рано.

 

ОТВЕТНИК: МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ – редовно и своевременно призован, не изпраща представител.

         Вместо това по делото са постъпили писмени бележки от процесуалния му представител, в които заявява, че не възразява да бъде даден ход на делото в отсъствието на представител на МВР, оспорва жалбата като недопустима, алтернативно – като неоснователна и излага доводи в тази връзка.

 

         АДВ А.: Да се даде ход на делото.

 

         СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                                     

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА:

 

Производството по делото е образувано по жалба от Р.М.М. ***, против мълчалив отказ на Министъра на вътрешните работи да издаде заповед за увеличение на индивидуалното основно месечно възнаграждение на Р.М., считано от 01.01.2019г. В жалбата се твърди, че отказът е незаконосъобразен, като постановен в нарушение на материалния закон. Направено е искане за отмяна на оспорения мълчалив отказ и изпращане на преписката на компетентния орган с указания за издаване на искания административен акт.

 

         АДВ А.: Поддържам жалбата. Моля да бъдат приети представените от ответника документи, представляващи административната  преписка, както и приложените към писмени бележки документи. Предвид основното твърдение за дискриминационно отношение, моля да задължите ОД МВР Стара Загора да представи справка, от която да е видно колко служителя на МВР по чл. 142 ал. 1 т. 2, които не са получили годишна оценка за 2018г., са получили увеличение съобразно Заповед № 92/31.01.2019г., в която се разпорежда увеличение на трудовото възнаграждение на всички служители с 10 %. Нямам други искания.

        

         След преценка на материалите по делото и като взе предвид становищата и исканията на страните, съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото представените с административната преписка документи и допълнително приложените към постъпилите писмени бележки от пълномощника на ответника, тъй като същите са процесуално допустими  и относими  към предмета на спора.

Следва да бъде уважено искането на процесуалния представител на жалбоподателката за изискване на справка от трето-неучастващо по делото лице, тъй като същото е свързано с установяване на обстоятелства от значение за изясняване на спора по делото.

Като неотносимо към предмета на делото, следва да бъде оставено без уважение искането за изискване на справка от ответника досежно наличието на служители без изготвена годишна оценка, за които със Заповед № 92/31.01.2019г. е било увеличено основното трудово възнаграждение, тъй като предмет на делото е оспорване мълчалив отказ на министъра да бъде увеличено трудовото възнаграждение на жалбоподателката, а не установяване на акт на дискриминационно отношение спрямо нея, поради което установяване на заявените обстоятелства се явява ирелевантно.  

         По тези съображения и на основание чл.157 от ГПК, във вр.чл.144 от АПК, съдът

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, както следва:

Докладна записка № 349-3181/05.02.2019 г., Справка УРИ- 349-3178/05.02.2019 г., Писмо рег.№ 8121р-3740/22.02.2019 г., Писмо рег.№ 4576р-2041/19.03.2019 г., Писмо рег.№ 8121р-5873/28.03.2019 г., Заповед № 8121з-203 от 27.02.2018г., Заповед № 8181з-92 от 31.01.2019г., Вътрешни правила за заплатите на държавните служители по чл. 142, ал. 1, т. 2 от ЗМВР.

         ДА СЕ ИЗИСКА ОТ ТРЕТО-НЕУЧАСТВАЩО ПО ДЕЛОТО ЛИЦЕ ДИРЕКТОРА на ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР - СТАРА ЗАГОРА в 7-дневен срок от получаване на съобщението, да удостовери по надлежния начин, следните обстоятелства:

1.   Периодът, през който служителят Р.М.М., е ползвала отпуск по чл. 164 от КТ, с посочване на начална и крайна дата.

2.   Ползвала ли е Р.М.М. след изтичане на отпуск по чл. 164 КТ, отпуск по чл. 46 от Закона за държавния служител и за какъв период, с посочване на начална и крайна дата.

3.   Колко действително отработени дни през календарната 2018г. има Р.М.М..

4.   Увеличавано ли е индивидуалното месечно трудово възнаграждение на държавния служител Р.М.М., след прекратяване ползването на отпуск по чл. 164 от КТ и ако е извършено такова увеличение, с какъв акт и считано от коя дата, като бъдат приложени и съответните документи, удостоверяващи това.

5.   Връчвано ли е Писмо с рег. № 812/Р-5873 от 28.03.2019г. на Заместник-директора на Дирекция „Човешки ресурси“, адресирано до Директора на ОД на МВР Стара Загора, на жалбоподателката Р.М.М..

 

С оглед необходимостта от събиране на допълнителни доказателства по делото, СЪДЪТ ГО ОТЛАГА за 18.09.2019г. от 10.45 часа, за която жалбоподателката уведомена чрез пълномощника си в съдебно заседание, ответникът – уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК.

 

         Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.20 часа.

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                           СЕКРЕТАР: