П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

Година 2019                                                       Град Стара Загора

Старозагорски административен съд                    І касационен състав

На тринадесети юни                                        Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

Председател:  БОЙКА ТАБАКОВА

                                               Членове:         ИРЕНА ЯНКОВА

                                                                         МИХАИЛ РУСЕВ

                                                                          

Секретар: Пенка Маринова

Прокурор: Петко Георгиев

Сложи за разглеждане докладваното от съдия  ЯНКОВА

Административно дело № 286 по описа за 2019 година.

На именното повикване в 11:40  часа се явиха:

 

ВНОСИТЕЛ: ПРОКУРОР в ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СТАРА ЗАГОРА  - редовно и своевременно  призован,  явява се  прокурор Георгиев.

 

ОТВЕТНИК: ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ПАВЕЛ БАНЯ - редовно и своевременно  призован, не изпраща представител.  

 

СТРАНА: ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СТАРА ЗАГОРА – редовно призована, явява се прокурор Георгиев.

                                    

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

        

         СЪДЪТ счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

        

                                               О П Р Е Д Е Л И:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и ГО ДОКЛАДВА:

Производството по адм. дело № 286/ 2019г. по описа на Административен съд – Стара Загора е образувано по протест на прокурор в Окръжна прокуратура – Стара Загора, с който са оспорени като незаконосъобразни разпоредбите на чл.5, ал.1, т.1, чл.5, ал.5 и чл.12 от Наредбата за реда за управление и разпореждане с общински жилищен фонд на Община Павел баня, като противоречащи на текстовете на нормативен акт с по-висок ранг, а именно Закона за общинската собственост.

СЪДЪТ докладва, че в изпълнение на разпореждането за насрочване на делото, с писмо вх. №3021/07.06.2019г. от ОбС-Павел баня е постъпила административната преписка по издаване на оспорения нормативен акт.

 

ПРОКУРОРЪТ:  Поддържам протеста, така както е депозиран. Да се приемат представените доказателства от Общински съвет – Павел баня.

 

СЪДЪТ след съвещание намира, че представените с административната преписка документи са допустими и относими към предмета на делото, поради което следва да бъдат приети. Намира делото за изяснено от фактическа страна, поради което

        

                                      О П Р Е Д Е Л И :

 

         ПРИЕМА като доказателства по делото Решение №801/31.01.2019г.; Предложение от С.Р. – Кмет на Община Павел баня рег.№РД-20-20/07.01.2019г.; Препис-извлечение от Протокол №44/29.03.2007г. ведно с Решение №547; Писмо от Общински съвет – Павел баня вх.№3021/07.06.2019г.; Извлечение от интернет страницата на Община Павел баня с публикуване на Проект за изменение на Наредба за реда за управление и разпореждане с общински жилищен фонд на Община Павел баня; Предложение от С.Р.- Кмет на Община Павел баня рег.№РД-20-20/07.01.2019г.; Писмо от ОП-Стара Загора изх.№2685/14.12.2018г.; Протест от Константин Тачев – прокурор в ОП-Стара Загора изх.№2685/14.12.2018г.;

 

ПРИЛАГА към материалите по делото Наредба за реда за управление и разпореждане с общински жилищен фонд на Община Павел баня – 2 бр.

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО.

 

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам изцяло аргументите на Окръжна прокуратура – Стара Загора против разпоредбите на чл.5, ал.1, т.1, чл.5, ал.5 и чл.12 от Наредбата за реда за управление и разпореждане с общински жилищен фонд на Община Павел баня. В подаденият протест на Окръжна прокуратура – Стара Загора е развито становище първо по същността на подзаконовия нормативен акт същия да не влиза в противоречие с правната регламентация уредена в по-високи по степен нормативни актове, в настоящият случай наличието на такова противоречие, в цитирани разпоредби и текстове от общинската наредба на ОбС-Павел баня влизащи в пряко противоречие с норми от по-висок по степен нормативен акт, какъвто се явява Закона за общинската собственост. По изложените подробни аргументи в подадения протест моля да се съобразите с тях и да отмените като незаконосъобразни и като противоречищи на норми от по-висок по степен нормативен акт разпоредбите на чл.5, ал.1, чл.5, ал.5 и чл.12 от Наредба за реда за управление и разпореждане с общинския жилищен фонд на Община Павел баня.

Моля да присъдите направените разноски от Окръжна прокуратура – Стара Загора.

 

 

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

 

 

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,50  часа.

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                               СЕКРЕТАР: