П  Р  О Т О К  О  Л

 

ГОДИНА 2019                                                         ГР.СТАРА ЗАГОРА

Старозагорски административен съд                        VІІI състав                  

На седемнадесети септември                                    ГОДИНА 2019

В публично заседание,  в  следния състав:

 

                                                   Председател: СТИЛИЯН МАНОЛОВ                                                                                                                                  

Секретар: Николина Николова

Прокурор: Константин Тачев

Сложи за разглеждане докладвано от съдия  МАНОЛОВ

Адм. дело №324 по описа за  2019 година 

На именното повикване в 14:50 часа се явиха:        

 

ИЩЕЦ: „МОДИКА“ ЕООД ГР.СТАРА ЗАГОРА – редовно и своевременно призован, призовката е получена на 01.07.2019г. от пълномощника му адв.К.А., не се явява, представлява се от адв. Х., редовно преупълномощен от адв А..

 

ОТВЕТНИК: КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ГР. СОФИЯ редовно и своевременно призован, призовката е получена на 01.07.2019г. от юриск. М.М., не изпраща представител.

 

СТРАНА: ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СТАРА ЗАГОРА – редовно и своевременно призована, призовката е получена на 28.06.2019г. от  Р. С. – съд. деловодител, явявя се прокурор Тачев.

 

АДВ. Х.: Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР ТАЧЕВ: Да се даде ход на делото.

 

         СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                                     

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА:

Производството по делото е образувано по искова молба от „Модика“ ЕООД от гр. Стара Загора, чрез адв.К.А., срещу Комисия за защита на потребителите гр. София за присъждане на сумата от 450 лева на основание чл.1, ал.1 от ЗОДОВ, ведно със законната лихва върху претендирания размер, считано от датата на подаване на исковата молба в съда до окончателното й изплащане. В исковата молба се сочи, че на 14.05.2018г. е издадено наказателно постановлени №К-039138 на Директора на Комисия за защита на потребителите, с което на жалбоподателя е наложена глоба в размер на 300 лева С решение на Районен съд Стара Загора издаденото НП е отменено. Решението на районния съд е обжалвано и с решение №12/18.02.2019г. на Административен съд Стара Загора същото е потвърдено. С договор за правна защита и съдействие дружеството е упълномощило адвокат за процесуално представителство пред Районен съд Стара Загора, за което е заплатило 150 лева и 300 лева за процесуално представителство пред Административен съд Стара Загора. Твърди се, че тази сума за предоставена процесуална защита представлява имуществена вреда, която е непосредствена последица от незаконосъобразно НП.

 Моли се съда на основание чл.1 от ЗОДОВ да осъди Комисия за защита на потребителите София да заплати на „Модика“ ЕООД Стара Загора сумата в размер общо на 450 лева, представляваща обезщетение за имуществени вреди вследствие на незаконосъобразно НП, ведно със законната лихва, считано от датата на подаване на исковата молба в съда, както и разноски за възнаграждение на един адвокат в настоящото производство.

 

         АДВ. Х.: Поддържаме исковата молба. Нямаме възражения по доклада. Да се приемат представените доказателствата и да се приложат изисканите дела.

 

         ПРОКУРОР ТАЧЕВ: Да се приемат представените доказателства. Няма да соча нови доказателства, ще се ползвам от така събраните.

 

След преценка на материалите по делото и като взе предвид становищата и исканията на страните, съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото представените с исковата молба документи, тъй като същите са процесуално допустими и относими  към предмета на спора, както и да бъдат приложени изисканите АНД №1974/2018г. по описа на Районен съд Стара Загора и КАНД № 461/2018г. по описа на Административен съд Стара Загора.

         По тези съображения и на основание чл.157 от ГПК, във вр.чл.144 от АПК, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото: пълномощно от 22.06.2018г., решение №637/16.10.2018г. по АНД №1974/2018г. по  описа на Районен съд Стара Загора, договор за правна защита и адвокатско  пълномощно по КАНД №461/2018г. по описа на Административен съд Стара Загора, решение №12/18.02.2019г. по КАНД461/2018г. по описа на Административен съд Стара Загора.

ПРИЛАГА към делото изисканите АНД №1974/2018г. по  описа на Районен съд Стара Загора и КАНД №461/2018г. по описа на Административен съд Стара Загора.

 

АДВ. Х.: Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОР ТАЧЕВ:  Нямам искания по доказателствата.

 

 С оглед становището на страните, че нямат искания по доказателствата и като намира делото за изяснено от фактическа страна, съдът

 

                                      О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО.

 

АДВ. Х.: Моля да уважите изцяло предявения иск за   сумата общо от 450 лв., представляваща разноски, които „Модика“ ЕООД е направила съответно по АНД №1974/2018г. по описа на Районен съд Стара Загора, което е отменило като незаконосъобразно издаденото НП. Това решение на районния съд е обжалвано от Комисия за защитана потребителите, но е потвърдено от Административен съд Стара Загора по КАНД №461/2018г. като доверителят ми е направил и тук 300 лв. разноски, или общо 450 лева за двете дела. Моля да ни присъдите и разноските за адвокатското възнаграждение в настоящото производство, които са в предвидения минималния размер.

 

ПРОКУРОР ТАЧЕВ: Намирам исковата молба за основателна. Разноските са направени реално и считам, че са налице основания да бъде уважена исковата претенция в този размер.

 

           СЪДЪТ ОБЯВИ, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

         Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 14:54 часа.

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                           СЕКРЕТАР: