П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

Година 2019                                                                 Град Стара Загора

Старозагорски административен съд                        І състав

На тридесети септември                                             Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

                                                          Председател:  БОЙКА ТАБАКОВА

                                                      

Секретар: Николина Николова

Прокурор: Константин Тачев

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя ТАБАКОВА

Административно дело номер 397 по описа за 2019 година.

На именното повикване в 11:15 часа, се явиха:

 

ИЩЕЦ: Б.С.Д. - редовно и своевременно призован, явява се лично и с адв. Г., редовно упълномощена.

 

ОТВЕТНИК: ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА - редовно и своевременно призован, не изпраща представител.

 

СТРАНА: ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СТАРА ЗАГОРА - редовно и своевременно призована, явява се прокурор Тачев.

 

         АДВ. Г.: Да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР ТАЧЕВ: Да се даде ход на делото.

 

         СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                                     

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА:

 

Производството по делото е образувано по искова молба от Б.С.Д. *** за присъждане на обезщетение в размер на 400 лв. за причинени имуществени вреди от отменено Наказателно постановление783/01.10.2018г., издадено от Зам.-кмета на Община Стара Загора. Според ищеца  с отмяната като незаконосъобразно на издаденото НП са налице всички кумулативно изискуеми предпоставки за ангажиране отговорността на издателя му по реда на ЗОДОВ.

Моли да бъде осъден ответникът Община Стара Загора да заплати сумата 400 лева, ведно със законната лихва върху  нея, считано  от датата на влизане в сила на Решение №140/02.05.2019г., постановено по КАНД №140/2019г. по описа на Административен съд Стара Загора. Претендира за разноските в настоящото производство.

 

СЪДЪТ докладва постъпил отговор вх. №3609/08.07.2019г. от ответника, с който оспорва исковата молба изцяло, като неоснователна и недоказана.

 

ДОКЛАДВА се, че е постъпило изисканото за прилагане АНД №3283/2018г. по описа на Районен съд Стара Загора, ведно с КАНД №140/2019г. по описа на Административен съд Стара Загора.

 

АДВ. Г.: Поддържам исковата молба. Оспорвам отговора. Да се приложи изисканото АНД на Районен съд Стара Загора, ведно с КАНД №140/2019г. по описа на Административен съд Стара Загора, приложено към него. Представям договор за правна защита и съдействие. Други искания нямам. Представям списък на разноските.        

 

ПРОКУРОР ТАЧЕВ: Нямам искания. Нямам да  соча нови доказателства, ще се ползвам от събраните по делото такива. Да се приложи изисканото АНД по описа на Районен съд Стара Загора, ведно с КАНД на Административен съд Стара Загора.

 

СЪДЪТ намира, че следва да приложи към материалите по настоящото дело изисканото от Районен съд Стара Загора АНД № 3283/2018г., ведно с КАНД №140/2019г. по описа на Административен съд Стара Загора, с всички приложения към тях, както и списъка с разноски, представен от пълномощника на ищеца, поради  което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

         ПРИЛАГА към настоящото дело: АНД № 3283/2018г. по описа на Районен съд Стара Загора, ведно с КАНД №140/2019г. по описа на Административен съд Стара Загора, с всички приложения към тях, списък на разноските, представен от пълномощника на ищеца.

 

АДВ. Г.: Нямам други доказателствени искания

ПРОКУРОР ТАЧЕВ: Нямам други искания.

 

С оглед изявленията на страните, че нямат други доказателствени искания, съдът счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО.

 

АДВ. Г.: Уважаема г-жо Председател, моля да уважите така предявения иск, тъй като са налице предпоставките за това. Съгласно чл.1, ал.1 от ЗОДОВ държавата и общините отговарят за вредите, причинени от действията на техни служители, които действия са обявени за незаконни и са отменени като такива. В конкретния случай НП №783/01.10.2018г. на Зам.-кмета на Община Стара Загора, с което на доверителя ми е наложена глоба, е акт на служители на Общинска администрация, като този акт е постановен при и по повод изпълнение на служебните отговорности на Зам.- кмета на Община Стара Загора. Категорично е, че този акт е отменен с решение на Административен съд Стара Загора като незаконосъобразен. В производството по обжалването и отмяната на НП доверителят ми е направил разноски, доказани със съответни документи - за ДТ и за  адвокатско възнаграждение. Тъй като тези разноски са в причинна връзка с отмененото НП, те подлежат на обезщетяване по ЗОДОВ. Считам, че всички предпоставки, за да бъдат присъдени в настоящото производство са налице, както и са налице предпоставките за присъждане на разноските, направени в настоящото производство. Моля да осъдите Зам.-кмета на Община Стара Загора да заплати на доверителя ми сумата от 400 лева, представляваща обезщетение за претърпени вреди от отмяна на НП №783/01.10.2018г., както и да заплати направените в настоящото производство разноски, съгласно списъка с разноски, който Ви представих в днешното съдебно заседание.

 

ПРОКУРОР ТАЧЕВ: Считам исковата молба за основателна. Причинените имуществени вреди са реални и няма данни за евентуално неоснователно обогатяване с оглед размера. Предвид това моля исковата молба да бъде уважена.

 

СЪДЪТ ОБЯВИ, че ще се произнесе с решение в законния срок.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11:27 часа.

 

 

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                               СЕКРЕТАР: