П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

Година 2019                                                            Град Стара Загора

Старозагорски административен съд                  ІІ касационен състав

На двадесет и шести септември                                 Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ГАЛИНА ДИНКОВА

                                                                                                           

         ЧЛЕНОВЕ:           ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                             МИХАИЛ РУСЕВ

                                                      

СЕКРЕТАР: Зорница Делчева

ПРОКУРОР: Константин Тачев

 

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГАЛИНА ДИНКОВА  административно дело № 407 по описа за 2019 година.

 

На именното повикване в 11,15 часа, се явиха:

ОСПОРВАЩ: ПРОКУРОР ПРИ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СТАРА ЗАГОРА – редовно призован, явява се прокурор Константин Тачев.

ОТВЕТНИК: ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ГЪЛЪБОВО – редовно призован, не се явява представител.

СТРАНА: ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СТАРА ЗАГОРА – редовно призована, явява се Константин Тачев.

 

ПРОКУРОР: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА:

Производството по делото е образувано по протест на прокурор при Окръжна прокуратура – Стара Загора, с който е оспорена Наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища в Община Гълъбово, приета с Решение № 618/20.09.2011 г. на Общински съвет - Гълъбово, изм. и доп. с Решение № 306/30.05.2017 г. на Общински съвет – Гълъбово, изм. с Решение № 88/27.03.2019г. на Административен съд – Стара Загора. В протеста на прокурора се твърди, че оспорените разпоредби са незаконосъобразни, тъй като при приемането им е нарушен чл. 26 от Закона за нормативните актове. От съда се иска отмяна на Наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища в Община Гълъбово.

 

СЪДЪТ докладва, че по делото е постъпило писмо вх. № 3543/04.07.2019 г. от Председателя на Общински съвет Гълъбово, към което е приложен заверен препис на: препис-извлечение на Решение № 618/20.09.2011 г., препис-извлечение на Протокол № 65, в частта по приетото решение; препис-извлечение на Протокол № 54/16.09.2011 г. от проведено заседание на ПК по ТСУ в частта, касаеща Наредбата; Предложение с вх.№ 331/12.09.2008 г. от г-н Н.Т. - Кмет на Общината, ведно с документацията към него - проект на Наредбата; Решение № 306/30.05.2017 г., препис-извлечение на Протокол № 33, в частта по приетото решение, препис-извлечение от Протокол № 17 от заседание на ПК по ТСУОС, в частта по приетото решение; Предложение с вх.№ 148/22.05.2017 г. от г-н Н.Т. - Кмет на общината, ведно с документацията към него - доклад с мотиви, извадка от сайта на Община Гълъбово за публикация на проекта на изменение; Решение № 88/27.03.2019 г. на АС - Стара Загора, влязло в законна сила на 18.04.2019 г. и Наредба за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища, актуална към момента.

 

ПРОКУРОР: Поддържам протеста. Да се приемат представените по делото писмени доказателства.

По доказателствата СЪДЪТ намира, че следва да бъдат приети документите представляващи преписката по приемане на оспорената наредба, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: препис-извлечение на Решение № 618/20.09.2011 г., препис-извлечение на Протокол № 65, в частта по приетото решение; препис-извлечение на Протокол № 54/16.09.2011 г. от проведено заседание на ПК по ТСУ в частта, касаеща Наредбата; Предложение с вх.№ 331/12.09.2008 г. от г-н Н.Т. - Кмет на Общината, ведно с документацията към него - проект на Наредбата; Решение № 306/30.05.2017 г., препис-извлечение на Протокол № 33, в частта по приетото решение, препис-извлечение от Протокол № 17 от заседание на ПК по ТСУОС, в частта по приетото решение; Предложение с вх.№ 148/22.05.2017 г. от г-н Н.Т. - Кмет на общината, ведно с документацията към него - доклад с мотиви, извадка от сайта на Община Гълъбово за публикация на проекта на изменение; Решение № 88/27.03.2019 г. на АС - Стара Загора, влязло в законна сила на 18.04.2019 г. и Наредба за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища, актуална към момента.

ПРОКУРОР: Нямам доказателствени искания, моля да дадете ход по същество.

СЪДЪТ счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО.

ПРОКУРОР: Поддържам протеста. Съобразно разпоредбата на чл.26 от ЗМА, преди внасянето на нормативен акт за приемане от компетентен орган, съставителя на проекта го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становище по проекта. В конкретния случай това не е сторено от Общински съвет гр. Гълъбово при приемането на Наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища в Община Гълъбово, в сила от 01.01.2008 г. Императивните изисквания на Закона са ясни и точни. Процедурата по приемане на административен акт е публична и в конкретния случай публичния интерес е нарушен. С оглед това е налице основание за отмяна на Наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища в Община Гълъбово, като незаконосъобразна, поради съществени нарушения на административно-производствените правила при приемането й. Също така моля да ни бъдат присъдени направените разноски, представляващи такса за обнародване на съобщение в Държавен вестник по реда на чл. 188, вр. чл.181, ал.1 от АПК, в размер на 20 лв.

         СЪДЪТ  обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в  11,20 часа.

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                        СЕКРЕТАР: