П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

Година 2016                                                    Град Стара Загора

Старозагорски административен съд        ІII състав

На девети март                                              Година 2016

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                               Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

 

Секретар: М.П.

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ДИНКОВА

административно дело номер   534  по описа за 2015 година.

На именното повикване в   часа, се явиха:       

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛ: Г.П.К. - редовно  и своевременно призован, явява се лично.

 

ОТВЕТНИК ПО ЖАЛБАТА: ОБЩИНА – СТАРА ЗАГОРА - редовно и своевременно  призована, представлява се от юрисконсулт Д.В., редовно упълномощена.

 

ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА: „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД гр. София – уведомена по телефона чрез адв. Лазарова на 29.02.2016г., явява се адв. Р.К., редовно упълномощен.

 

СТРАНИТЕ/поотделно/: Да се даде ход на делото.

 

         СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                                     

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА ЖАЛБАТА.

Производството е образувано по жалба на Г.П.К. против решение на Комисията при Община Стара Загора по чл.210 от ЗУТ, обективиран в протокол № 106 от 22.10.2015г., в частта му относно размера на определеното му обезщетение в размер на 2126.00лв. за сервитут на енергийни обекти/чл.64 от ЗЕ/ - газопровод от стоманени тръби DN 813mm с площ на сервитута 4,251дка през ПИ 018014, местност „Саръ кория”, землище на с.Петрово, общ.Стара Загора, собственост на жалбоподателя. В жалбата се твърди, че размерът на така определеното от Комисията обезщетение е занижен и не отговаря на действителната пазарна цена на земята към момента. Направено е искане да бъде определен размер на обезщетение, съответстващ на реалната пазарната цена на частта от недвижимия имот, засегнат от сервитута.

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛ: Поддържам жалбата. Документи в момента нямам и не нося. Работя с документи, които са от моята практическа работа и се базирам на тях. Геодезист съм по професия.

 

         ЮРИСКОНСУЛТ ВЪЛЧЕВА: Оспорваме жалбата като неоснователна. И моля да я отхвърлите. Моля да приемете приложената административна преписка. Няма да соча други доказателства.

 

         АДВ. КОЙЧЕВ: Жалбата е неоснователна. Изразявам мнение, че решението, обективирано в протокола е правилно. Нямам други  доказателствени искания.

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Да се приемат представените с преписката доказателства, но твърдя, че цената е занижена.

 

         След преценка на материалите по делото и като взе предвид становищата на страните, съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото представените с административната преписка документи, тъй като същите са процесуално допустими  и относими  към предмета на спора. Следва да бъдат дадени указания на жалбоподателя, че негова е доказателствената тежест да установи основателността на твърдението си за занижен размер на определеното обезщетение и доколкото за изследване на спорния по делото въпрос относно справедливата пазарна оценка на частта от имота, попадаща в границите на сервитута, са необходими специални знания, по делото следва да бъде назначена СТЕ. 

         По тези съображения и на основание чл.157 от ГПК, във вр.чл.144 от АПК, съдът

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

 

         ПРИЕМА като писмени доказателства по делото представените с административната преписка с изх.№ 10-11-14545 от 14.12.2015 г. на Община Стара Загора документи, под опис.

 

УКАЗВА на жалбоподателя, че в негова тежест е да установи и докаже твърдението си, че определеният с оспорения акт размер на обезщетението е занижен, като за изясняване на това обстоятелство са необходими специални знания на вещо лице.

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛ: Не желая назначаване на експертиза по делото. Отказвам се от вещо лице, тъй като не желая да заплащам – да правя допълнителни разходи по делото. Цифрите ще бъдат същите. Вещото лице ще вземе като база за обезщетяване на обезщетението продажните цени на имотите, обявени в нотариалните актове, а това са данъчните оценки и няма да даде различен резултат от този, който е към момента.

 

СЪДЪТ указва на жалбоподателя, че делото ще бъде решено въз основа на наличните доказателства.  

 

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Оттеглям си жалбата, тъй като няма да има никакъв ефект от моите думи. Категорично си оттеглям жалбата.

 

С оглед изявлението на жалбоподателя, че оттегля подадената жалба, съдът намира, че са налице предпоставките на чл. 159, т. 8, във връзка с чл. 155, ал. 1 от АПК за прекратяване на настоящото съдебно производство, поради което Старозагорският административен съд   

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 534/2015 г. по описа на Административен съд Стара Загора, поради оттегляне на оспорването.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в 7-дневен срок от днес за страните пред Върховния административен съд на Република България.

 

АДВ. КОЙЧЕВ: Моля да ми бъде изпратен препис от протокола на адреса на Адвокатско съдружие – София ул.Шипка 36.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в     14.55 часа.

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                           СЕКРЕТАР: