О П Р Е Д Е Л Е Н И Е  № 47

 

гр.Стара Загора, 14.03.2016г

 

 

 

    Старозагорският административен съд, в закрито заседание на четиринадесети март две хиляди и шестнадесета година, първи състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЙКА ТАБАКОВА

                                                                

при участието на секретаря......................................................, като разгледа  адм.д. № 47 описа за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Производството е с правно основание чл.145 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/.

 

Производството е образувано по жалба от Соня Цонкова, Живка Стоева, Мариета Стоянова, Милена Милева, Стефка Русева, Иванка Бъчварова, Иванка Демирева, Димитър Куцаров, Пламен Георгиев, Иван Бояджиев, Иван Лесов, Николай Цонев, Радиана Дечева, Анна Иванова, Ирена Дунавска, Светлана Бургазова, Георги Атанасов, Димитър Гавраилов, Ива Великова, Мара Радева, Мила Великова, Олена Шидерова, Анета Симеонова, Петя Гарчова, представлявани от Секцията на КТ „Подкрепа” в Общински театър „Любомир Кабакчиев” гр.Казанлък, чрез председателя й Б.Б. против Решение № 49/ 28.01.2016г на Общински съвет Казанлък, в частта му по т.11 и Приложение № 11, т.23 и Приложение № 23 и Приложение № 4, касаещи Общински театър „Любомир Кабакчиев”. Изложени са съображения, че оспорената част от решението е незаконосъобразна поради допуснато съществено нарушаване на административнопроизводствените правила и на материалния закон.

 

Съдът намира, че се явява процесуално недопустима поради липса на правен интерес и следва да бъде оставена без разглеждане по следните съображения:

 

С обжалваното Решение № 49/ 28.01.2016г на Общински съвет Казанлък на основание чл.21, ал.1 т.6, т.12 и чл.52, ал.1 от ЗМСМА във връзка с чл.27, ал.4 и ал.5 от ЗМСМА, чл.39 и чл.94, ал.2 и ал.3 от Закона за публичните финанси във връзка с разпоредбите на ЗДБРБ за 2016г, ПМС № 380/ 2015г и чл.19, ал.2 от Наредба № 28 за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местни дейности, за съставяне, приемане, изпълнение, изменение и отчитане на общинския бюджет и за управление на общинския дълг са приети бюджет и инвестиционна програма на Община Казанлък за 2016г. В т.11 от Решението е утвърдена числеността и средствата за работна заплата на персонала от общинския бюджет, детайлизирани в Приложение № 11 като за Общински театър „Любомир Кабакчиев” е предвидена численост 26 и разходи за персонал /средства за РЗ, обезщетения и осигуровки за сметка на работодателя/ в размер на 260 672лв. В т.23 от Решението е дадено право на делегиран бюджет и е утвърден бюджета на културните институти в Община Казанлък, съгласно Прилжение № 23, в което за Общински театър „Любомир Кабакчиев” са предвидени приходи в размер на 60 000лв, общо разходи в размер на 325 672 лв и бюджетни взаимоотношения/трансфери/ в размер на 265 672 лв при численост на пресонала 26. В приложение № 4, VІІ, група В, Култура, 735 Театри е посочена сумата 365 672лв като текущи разходи и като общи разходи.  

 

Решението е прието по доклад ОС-246/ 26.01.2016г от Кмета на Община Казанлък, след проведено обсъждане на проведеното заседание на 28.01.2016г с поименно гласуване, при което е получен резултат 31 гласа „за”, 5 гласа „против” и 0 гласа „въздържал се”.

 

Общински театър „Любомир Кабакчиев” гр.Казанлък е общински културен институт по смисъла на чл.41 ал.1, вр.чл.3 и чл.8, ал.1 от Закона за закрила и развитие на културата, финансиран от бюджета на съответната община, чрез който постъпват субсидиите от републиканския бюджет. Видно от обжалваното решение за приемане бюджета на Община Казанлък за 2016г, този театър е включен в него като бюджетно субсидирано юридическо лице.

 

Съгласно Тълкувателно решение № 2/16.04.2013 г. на ОС на ВАС, решенията на общинските съвети, с които се приемат годишните бюджети на съответната община, съставляват общи административни актове и като такива, подлежат на оспорване от всеки, за когото решението създава права или задължения или непосредствено засяга права, свободи или законни интереси.

 

Разпоредбата на чл.147, ал.1 от АПК предвижда, че право да оспорват административния акт имат гражданите и организациите, чиито права, свободи или законни интереси са нарушени или застрашени от него или за които той поражда задължения. В този смисъл наличието на правен интерес за оспорващия е посочено в чл.159, т.4 от АПК като задължителна процесуална предпоставка за образуването и развитието на съдебното производство, като за наличието на тази предпоставка съдът трябва да следи служебно.

 

От изложеното следва извода, че само Общински театър „Любомир Кабакчиев” гр.Казанлък /а не работещите в него лица/ в качеството му на второстепенен разпоредител с бюджетни кредити, има правен интерес да обжалва приетия с атакуваното решение бюджет на Община Казанлък за 2016 г. в онази негова част, с която евентуално се засягат негови законни права и интереси. Това е така, защото само за театъра като  правен субект непосредствено биха били налице твърдените в жалбата неблагоприятни последици, свързани със засягане на неговата правна сфера. Властническото волеизявление на общински съвет за утвърждаване на делегирания бюджет на Общински театър „Любомир Кабакчиев” гр.Казанлък и свързаната с това промяна в щатната му численост не засяга директно правата на жалбоподателите като работници и служители. Трудовото или служебното им правоотношение би се засегнало пряко и непосредствено от друг юридически факт - прекратяване на трудовия договор по реда на КТ или на служебното правоотношение по реда на ЗДСл, за което засегнатият работник/служител има право на защита срещу незаконно уволнение по реда на КТ, а държавният служител - по реда на специалния закон. Прекратяването на трудовото правоотношение ще бъде следствие от конкретна заповед на работодателя и затова властническото волеизявление за намаляване числеността на щата без индивидуализация на длъжностите би засегнало интересите на жалбоподателите не пряко, а опосредено. Освен това обжалваното решение не създава за тях права или задължения в качеството им на отделни /самостоятелни/ правни субекти, поради което с оглед на всички изложени  причини те не са активно легитимирани да оспорват решението на общинския съвет в посочената в жалбата им негова част.

 

По тези съображения подадената жалба следва да бъде оставена без разглеждане, а образуваното въз основа на нея съдебно производство – да се прекрати на основание чл.159, т.4 от АПК.

 

Водим от тези мотиви, съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Соня Цонкова, Живка Стоева, Мариета Стоянова, Милена Милева, Стефка Русева, Иванка Бъчварова, Иванка Демирева, Димитър Куцаров, Пламен Георгиев, Иван Бояджиев, Иван Лесов, Николай Цонев, Радиана Дечева, Анна Иванова, Ирена Дунавска, Светлана Бургазова, Георги Атанасов, Димитър Гавраилов, Ива Великова, Мара Радева, Мила Великова, Олена Шидерова, Анета Симеонова, Петя Гарчова, представлявани от Секцията на КТ „Подкрепа” в Общински театър „Любомир Кабакчиев” гр.Казанлък, чрез председателя й Б.Б., против Решение № 49/ 28.01.2016г на Общински съвет Казанлък, в частта му по т.11 и Приложение № 11, т.23 и Приложение № 23 и Приложение № 4, касаещи Общински театър „Любомир Кабакчиев”гр.Казанлък, КАТО НЕДОПУСТИМА.

 

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по адм.д.№ 47/ 2016г по описа на Административен съд Стара Загора.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВАС в 7-дневен срок от съобщаването му.

 

 

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ :