О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

                    

                         № 113     16.05.2016г.      град Стара Загора

 

 

Старозагорският административен съд, VІ състав, в закрито заседание на шестнадесети май през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

                                           

СЪДИЯ: РАЙНА ТОДОРОВА

 

 

при секретар                                                                                                     и с участието

            на прокурора                                                                                                      като разгледа

            докладваното от съдия    Р. ТОДОРОВА   административно дело № 61 по описа за  2016г., за да се произнесе, съобрази следното:                                                       

 

            Производството е по реда на чл.145 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.45, ал. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/.

 

Образувано по жалба на Кмета на Община Павел баня против Решение № 104 по Протокол № 6 от проведено на 05.02.2016г. заседание на Общински съвет – Павел баня, поправено с Решение № 107/ 29.02.2016г. на Общински съвет – Павел баня.

В жалбата са изложени доводи за недействителност и незаконосъобразност на оспореното решение поради приемането му при допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила и в противоречие и при неправилно приложение на материалния закон. По съображения, че на посочената като дата на приемане на Решение № 104 по Протокол № 6 – 05.01.2016г., редовно или извънредно заседание на Общински съвет – Павел баня нито е било свиквано, нито е било провеждано, се поддържа наличието на грубо нарушение на нормативно установените в ЗМСМА и в Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация правила за провеждането на заседанията и приемането на решенията от органа на местно самоуправление. Жалбоподателят твърди, че с оспореното решение Общински съвет – Павел баня е излязъл извън рамките на своята компетентност, като с приемането му се нарушават императивни разпоредби на Закона за публичните финанси, регламентиращи разработването, обсъждането, внасянето, разглеждането и приемането на бюджета на общината. Направено е искане за отмяна на обжалваното решение, като незаконосъобразно.  

 

            Ответникът по жалбата - Общински съвет - Павел баня, чрез пълномощника си по делото, в представеното писмено становище оспорва жалбата като недопустима и неоснователна. Поддържа, че от една страна обжалваното решение няма характеристиките на индивидуален или общ административен акт по см. на чл.21 съотв. по чл.65 от АПК, подлежащ на обжалване и съдебен контрол за законосъобразност, а от друга – че е отпаднал правния интерес от оспорването, доколкото с последващи решения по Протокол № 7 от проведено на 29.02.2016г. заседание на Общински съвет – Павел баня, е приет бюджетът на Община Павел баня за 2016г. По същество излага доводи, че Решение № 104 е прието на редовно заседание на Общински съвет – Павел баня, проведено на 05.02.2016г., като допуснатата в съставения протокол техническа грешка относно датата на провеждането на заседанието на общинския съвет /05.01.2016г. вместо 05.02.2016г./, не може да оуслови извод за формална или процесуална незаконосъобразност на решението. Обосновава, че с приетото решение не са допуснати твърдените от кмета на общината нарушения на Закона за публичните финанси, като тъкмо обратното – връщането на внесения от Кмета на Община Павел баня Проект за бюджет 2016г. за отстраняване на съществени грешки, е с оглед стриктното спазване на императивните изисквания, регламентирани в посочения нормативен акт. Направено е искане жалбата да бъде оставена без разглеждане, като недопустима или в условията на евентуалност – да бъде отхвърлена, като неоснователна.  

  

            Въз основа на съвкупната преценка на събраните по делото доказателства, съдът приема за установено следното от фактическа страна:

 

            С покана рег. № ОС-52/ 29.01.2016г., Председателят на Общински съвет - Павел баня е свикал заседание на общинския съвет, като е определил дата, час и място за провеждането му - на 05.02.2016г., от 9.00ч, в залата на Читалище „Напред-1903”. В обявения проект за дневен ред на заседанието е включено и разглеждането, обсъждането и приемането на решение по Предложение рег. № ОС – 15 от 11.01.2016г. на Кмета на Община Павел баня относно приемане на бюджета на Община Павел баня за 2016г.  На 05.02.2016г. е проведено заседание на ОбС - Павел баня, на което са присъствали 15 от общо 17 общински съветници. За проведеното заседание е воден ръкописен протокол, впоследствие възпроизведен в печатен вид - /л.24 и сл. и 10 и сл. по делото/. В ръкописно изготвения протокол, като дата на провеждане на заседанието на общинския съвет, е отразена датата 05.02.2016г., а в печатния посочената дата е 05.01.2016г. С Решение № 107/ 29.02.2016г. на ОбС – Павел баня е извършена поправка на явна фактическа грешка в Протокол № 6 от проведено на 05.02.2016г. заседание на общинския съвет, относно отразената дата на провеждането на заседанието, като погрешно посочената дата – 05.01.2016г., е поправена с действителната такава на провеждането на заседанието – 05.02.2016г.

            С оспореното в настоящото съдебно производство Решение № 104 по Протокол № 6 от проведено на 05.02.2016г. заседание на Общински съвет - Павел баня /поправено с Решение № 107/ 29.02.2016г. на ОбС – Павел баня/, Общинският съвет е върнал Проект за бюджет 2016г. на Кмета на Община Павел баня, за отстраняване на съществени грешки, като е определено в срок до 10.02.2016г. Кметът на Община Павел баня да внесе окончателен проект на бюджета на Община Павел баня, с всички приложения, съобразно изискванията на Закона за публичните финанси и Закона за туризма. Като правно основание за приемане на решението са посочени разпоредбите на чл. 21, ал.1, т.6 от ЗМСМА и чл.45, ал.1 от Закона за публичните финанси /ЗПФ/. От фактическа страна оспореното решение се основава на констатирани грешки във внесения от кмета на общината проекто-бюджет и липсата на ясна и точна информация за планирането на средствата по бюджет 2016г., както и поради неизпълнението на задължението по чл.84, ал.4 от ЗПФ от Кмета на Община Павел баня да внесе в общинския съвет окончателен проект на бюджета на общината, предвид постъпилите след внасянето на Доклада за проекта за бюджет множество предложения от Кмета на община Павел баня /посочени в мотивната част на решенето/ за отстраняване на технически грешки и промени в предложения проект за бюджет. 

            В проведеното поименно гласуване са участвали 15 общински съветници, като 9 от тях са гласували „за”, четири – „против” и двама – „въздържал се”.

 

            По делото са представени и приети като доказателства заверен препис от Протокол № 6 от проведено на 05.02.2016г. заседание на Общински съвет - Павел баня /ръкописен и печатен/; Протоколи от заседания на постоянни комисии към Общински съвет - Павел баня, Покана рег. № ОС-52/ 29.01.2016г. и др.   

 

Към материалите по делото е приложен Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

 

Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства във връзка с направените в жалбата оплаквания, доводите и становищата на страните, намира, че жалбата на Кмета на Община Павел баня против Решение № 104 от 05.02.2016г. на Общински съвет – Павел баня, е процесуално недопустима, като съображенията за това са следните:

 

С разпоредбата на чл. 45, ал.5 от ЗМСМА е регламентиран специален ред за оспорване на решенията на общинския съвет от Кмета на общината, чрез връщането за ново обсъждане на незаконосъобразните актове на общинския съвет или оспорването им пред съответния административния съд.

Съдебният контрол обаче е допустим по отношение само на тези решения на общинския съвет, които имат самостоятелно юридическо значение за определени обществени отношения, поради това, че са насочени към прякото им и непосредствено регулиране. В случая обжалваното решение не се ползва с такива характеристики, тъй като няма самостоятелен правен ефект, а представлява акт, подготвящ и обслужващ производството по приемане на бюджета на Община Павел баня за 2016г. Независимо от посочените правни основания за приемане на оспореното Решение № 104 от 05.02.2016г. – чл.21, ал.1, т.6 от ЗМСМА и чл.45, ал.1 от ЗПФ, тава решение не представлява общ административен акт по приемане на бюджета на Община Павел баня за 2016г. Предметното съдържание на решението се свързва със задължението на кмета на общината по чл.84, ал.2 от ЗПФ да внесе в общинския съвет окончателния проект на бюджета на общината,  с определената с разпоредбата на чл.45, ал.1 от ЗПФ структура на общинския бюджет и съответно с показателите, по които следва да бъде приет бюджета на общината, съгласно чл.94, ал.2, изр. първо от ЗПФ. В този смисъл връщането с оспореното решение на Проекта за бюджет 2016г. на Кмета на Община Павел баня, за отстраняване на съществени грешки и за внасяне на окончателен проект на бюджета на Община Павел баня, с всички приложения, съобразно изискванията на Закона за публичните финанси и Закона за туризма, е с оглед констатираните грешки, непълноти и несъответствия в разработения и внесен за разглеждане и приемане от ОбС – Павел баня на заседанието на 05.02.2016г. проект за бюджет. Ето защо Решение № 104/ 05.02.2016г.  представлява приет от Общински съвет – Павел баня акт в хода на провежданата процедура по приемане бюджета на Община Павел баня за 2016г. и следва да се разглежда като волеизявление – част от производството по приемане на решението по чл.94, ал.2 от ЗПФ. Бюджетът на общината се приема с решение на общинския съвет по предложение на кмета на общината и именно това решение, като приключващ бюджетната процедура акт, подлежи на съдебен контрол за законосъобразност. По своята правна същност оспореното решение не представлява решение по чл.21, ал.1, т.6 от ЗМСМА във вр. с чл.94, ал.2 от ЗПФ и съответно не е индивидуален административен акт по см. на чл. 21 от АПК /по аргумент от чл.21, ал.5 от АПК/, нито общ административен акт по дефиницията на чл.65 от АПК и не е годен обект за съдебен контрол за законосъобразност по реда, регламентиран в АПК, към който препраща разпоредбата на чл.45, ал.11 от ЗМСМА. Решението не е насочено към прякото и непосредствено регулиране на обществени отношения, като правните последици на това решение са свързани с подготовката и приемането на общия административен акт по приемането на годишния бюджет на Община Павел баня - Решение № 160/ 29.02.2016г на Общински съвет – Павел баня. Служебно известно на съда е, че последното е оспорено по съдебен ред и предмет на разглеждане по адм. дело № 136/ 2016г. по описа на Административен съд - Стара Загора.

 

С оглед на гореизложеното съдът приема, че оспорването на Решение № 104 от 05.02.2016г. на Общински съвет -  Павел баня, като направено против  акт, неподлежащ на съдебно обжалване и контрол за законосъобразност по реда на АПК, е процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството по делото – прекратено.

 

Водим от горните мотиви и на основание чл.159, т.1 от АПК, съдът

 

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ОТМЕНЯ протоколното си определение от 13.04.2016г. за даване ход на делото по същество.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Кмета на Община Павел баня против Решение № 104 по Протокол № 6 от проведено на 05.02.2016г. заседание на Общински съвет – Павел баня, поправено с Решение № 107/ 29.02.2016г. на Общински съвет – Павел баня, като недопустима.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 61/ 2016г. по описа на Административен съд - Стара Загора.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от неговото съобщаване.

 

 

 

                                                                  СЪДИЯ: