О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

 74                                               31.03.2016год.                               Стара Загора

 

 

            Старозагорският административен съд, ІІІ състав, в закрито заседание на тридесети март две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

                                                                                              СЪДИЯ: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

като разгледа докладваното адм.дело № 125 по описа за 2016год., за да се произнесе, съобрази следното:

 

 

Производството е с правно основание чл.145 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.45, ал.4  и ал.5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/.

 

Образувано е по жалба на кмета на Община Павел баня и Заповед № АК-01-ЗД-100/ 24.03.2016г на Областния управител на област Стара Загора, с които се оспорва Решение № 115 от 29.02.2016г. на Общински съвет Павел баня за определяне на поименен списък и средства за капиталови разходи в общ размер на 789 693 лв. по видове разходи и по източници на финансиране, съгласно приложение, неразделна част от решението.

От изложеното в обстоятелствената част и петитума на жалбата на кмета на Община Павел баня се установява, че цитираното решение на общинския съвет се обжалва единствено в частта му, с която е изменен поименния списък и средствата за капиталови разходи за 2016г. като са включени допълнителни обекти, извън внесения от кмета на общината проект на Бюджет на Общината за 2016г. и средствата за капиталови разходи са увеличени от  729 963.00лв. на 789 693.00лв. В жалбата е направено и искане за спиране изпълнението на Решение № 115/ 29.02.2016г. на ОбС Павел баня в обжалваната му част.

Искането на областния управител на област Стара Загора, обективирано в Заповед № АК-01-ЗД-100/ 24.03.2016г, е да бъде отменено  изцяло като незаконосъобразно оспореното решение на Общински съвет Павел баня при изложени доводи за приемането му в нарушение на чл.84 и чл.94 от Закона за публичните финанси.

 

Ответникът - Общински съвет Павел баня, в представено писмено становище оспорва жалбата като неоснователна. Моли искането за спиране на изпълнието на обжалваното решение да бъде оставено без уважение.

 

Въз основа на данните от представената административна преписка  и като съобрази изложените доводи в жалбата на кмета на община Павел баня и заповедта на областния управител, съдът намира, че оспорването, макар и направено в законоустановения срок, е процесулно недопустимо,  по следните съображения: 

 

С разпоредбите на чл. 45, ал. 4 и ал.5 от ЗМСМА е регламентиран специален ред за оспорване на решения на общинския съвет от съответния кмет и областен управител като е дадена възможност за контрол от страна на кмета и на областния управител върху законосъобразността и целесъобразността на актове на общинския съвет чрез връщане за ново обсъждане или оспорване пред административния съд. В настоящия казус кметът и областният управител са използвали възможността за провеждане на съдебен контрол.

Съдебният контрол обаче е допустим по отношение само на тези решения на общинския съвет, които имат самостоятелно юридическо значение за определени обществени отношения, поради това, че са насочени към прякото им и непосредствено регулиране, от което следва и възможността за тяхното самостоятелно изпълнение.  Обжалваното решение не се ползва с такива характеристики, тъй като няма самостоятелен правен ефект, а представлява акт, подготвящ и обслужващ производството по приемане на бюджета на Община Павел баня за 2016г. В случая оспореното Решение № 115 на Общински съвет Павел баня за определяне на поименен списък и средства за капиталови разходи в посочен размер, не може да се приравни с решението на общинския съвет по чл. 21, ал.1 ,т. 6 ЗМСМА, с което се приема и изменя годишният бюджет на общината и се приема отчетът за изпълнението му. Средствата за капиталови разходи са само един от показателите за разходи за делегирани от държавата и за местни дейности, вкючени в структурата на общинския бюджет, съгласно разпоредбата на чл.45 от Закона за публичните финанси. Бюджетът на общината се приема с решение на общинския съвет по предложение на кмета на общината и именно това решение като финален акт подлежи на съдебен контрол за законосъобразност. С процесното решение само е определен общия размер на капиталовите разходи по видове и по източници на финансиране, но приемането им като включени в показателя по чл.45, ал.1, т.2, б.”е” от Закона за публичните финанси за  бюджета на Община Павел баня за 2016г е осъществено с Решение № 160/29.02.2016 год., което се установява от  приложения по делото протокол № 7 от проведеното заседание на Общинския съвет на 29.02.2016 г.

Поради това настоящият съдебен състав намира, че макар да е прието като самостоятелно решение, Решение № 115 не е такова по приемане на бюджета на Община Павел баня за 2016г /по смисъла на чл.94, ал.2 от Закона за публичните финанси/, а по същество представлява мотиви /предхождащ акт/ за издаване на общия административен акт по приемането на годишния бюджет, обективирано в Решение № 160/ 29.02.2016г на общинския съвет, което е предмет на разглеждане по адм.д.№ 136/ 2016г по описа на Административен съд Стара Загора /видно от служебно приложеното към настоящото дело копие от жалба с вх.№1170 от 25.03.2016г., подадена от кмета на община Павел баня/. Разглеждано самостоятелно, решение с характер като процесното не представлява индивидуален административен акт по смисъла на чл. 21 АПК, нито общ административен акт по дефиницията на чл.65 от АПК и не е годен обект на съдебен контрол за законосъобразност по реда, регламентиран в този кодекс, към който препраща чл.45, ал.11 от АПК.  

 От друга страна, неговата законосъобразност ще бъде проверена в производството по адм.д.№ 136/ 2016г по описа на Административен съд Стара Загора, в което изрично жалбоподателят се позовава на връзката между двете решения.

 

След като липсва административен акт, годен за обжалване по съдебен ред, е налице абсолютна процесуална пречка за разглеждане на оспорването, обективирано в жалбата на Кмета на Община Павел баня и в Заповед № АК-01-ЗД-205/ 03.06.2015г на Областния управител на област Стара Загора, по отношение на Решение № 115/ 29.02.2016г на Общински съвет Павел баня.

 

Оспорването като недопустимо следва да бъде оставено без разглеждане на основание чл.159, т.1 от АПК, а образуваното въз основа на него съдебно производство -  прекратено. Поради недопустимостта на оспорването, съдът не следва да се произнася по направеното искане за спиране на изпълнението на оспорвания акт.

 

 

Водим от  тези съображения, съдът 

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ оспорването, обективирано в жалба от Кмета на Община Павел баня и в Заповед № АК-01-ЗД-10/ 24.03.2016г на Областния управител на област Стара Загора, на Решение № 115, прието от Общински съвет Павел баня по протокол № 7 от заседание на 29.02.2016г., като процесуално недопустимо. 

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ искането на Кмета на Община Павел баня за спиране изпълнението на Решение № 115, прието от Общински съвет Павел баня по протокол № 7 от заседание на 29.02.2016г.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.д. № 125/ 2016г по описа на Административен съд Стара Загора.

 

Определението подлежи на обжалване пред ВАС с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                                  СЪДИЯ: