О П Р Е Д Е Л Е Н И Е   117

 

                                      гр.Стара Загора, 25.04.2016 год

 

 

Старозагорският административен съд, в закрито заседание на двадесет и пети април през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

                                                                Председател:  БОЙКА ТАБАКОВА

 

                                                                      Членове:  

                                                                                       

 

при участието на секретаря......................................................, като разгледа адм.д. № 154 описа за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по жалба от М.С.Б. *** против Заповед № 472/ 31.03.2016г на Кмета на Община Казанлък за изземване на общински имот.

 

С молба вх.№ 1650/ 22.04.2016г Кметът на Община Казанлък е поискал прекратяване на производството, тъй като със своя Заповед № 583/ 19.04.2016г е оттеглил оспорения административен акт. Към молбата е приложен екземпляр от заповедта.

 

Втората заповед - № 583/ 19.04.2016г на Кмета на Община Стара Загора, обективира недвусмислено волеизявление за оттегляне изцяло на оспорения индивидуален административен акт  на основание  чл. 156, ал. 1 от АПК, изходящ от издалия го орган. Процесуалното действие "оттегляне на оспорения акт" е извършено преди първото заседание по делото. Затова не е необходимо съгласие на оспорващия, нито предвиденото по  чл. 156, ал. 1 от АПК съгласие на останалите ответници, тъй като заповедта не е създала права за трети лица – адресат е само М.С.Б..

 

За да е налице валидно оттегляне на административния акт по смисъла на  чл. 156, ал. 1 от АПК, е необходимо то да бъде направено от органа, който е издал оспорения акт, и в установената форма. Оттеглянето на оспорения акт по същество е действие, обратно на неговото издаване, и в процесния казус е направено с нарочна заповед от административния орган, издател на обжалвания акт. С извършването на оттеглянето органът едностранно е прекратил правата и задълженията, разпоредени с първоначалната заповед, като по този начин жалбоподателят получава резултата, който очаква при евентуално уважаване на неговата жалба срещу индивидуалния административен акт.

Следователно е налице прекратителната хипотеза на чл. 159, т. 3 от АПК, тъй като с валидното оттегляне на заповедта образуваното съдебно производство остава без предмет. Целеният със съдебното производство резултат - незаконосъобразният акт да бъде премахнат от правния мир, е постигнат и нищо вече не накърнява правата и законните интереси на М.С.Б. във връзка с оспорената Заповед № 472/ 31.03.2016г на Кмета на Община Казанлък.

Горното налага извода, че разглеждането на жалбата му по същество е недопустимо поради наличието на отрицателна процесуална предпоставка, изразяваща се в законосъобразно оттегляне на обжалвания административен акт -  чл. 156, ал. 1 и 2 във връзка с чл. 159, т. 3 от АПК, а образуваното съдебно производство по нея следва да се прекрати.

 

 

Водим от тези мотиви и на основание чл.159, т.3 от АПК,  съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на  М.С.Б. *** против Заповед № 472/ 31.03.2016г на Кмета на Община Казанлък като недопустима поради оттегляне на оспорения административен акт.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.д.№ 154/ 2016г по описа на Административен съд Стара Загора.

 

Определението подлежи на обжалване пред ВАС с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: