О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

95                                          гр. Стара Загора                       07.04.2015 год.

 

Старозагорският административен съд, в закрито заседание на седми април през две хиляди и шестнадесета година, седми състав:

 

                                                   Административен съдия: МИХАИЛ РУСЕВ

 

при участието на секретаря............................................, като разгледа адм. дело №163 по описа за 2016 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

        Производството е по реда на чл. 250 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/.              

Образувано е по искане на Мазула С.З. /Mazulla Saffi Zada/, роден на *** год., гражданин на Афганистан, с адрес СДВНЧ – Любимец, Сектор „Миграция”  – СДВР при МВР, с адрес за призоваване и съобщения гр. София, ул.„Узунджовска”№1, ет.3, БХК – Бежанци, против Началник Сектор „Миграция” ОДМВР – Стара Загора. Подаденото искане е на основание чл.250 от АПК, за незабавно прекратяване на действията на Дирекция „Миграция” при МВР за фактическото задържане на лицето в СДВНЧ – Любимец при сектор „Миграция” на МВР.

  С Определение №1938/04.04.2016 год. по адм. дело №3502/2016 год. по описа на Административен съд – София-град, е прекратено образуваното съдебно производство и делото е изпратено по подсъдност на Административен съд - Стара Загора. Прието е, че според регламентираното с разпоредбата на чл.251, ал.1 от АПК, а именно че искането срещу неоснователни действия се предявява пред административния съд по местоизвършването на действията и доколкото лицето е настанено в СДВНЧ – Любимец съгласно Заповед УРИ: 5377з – 11 от 15.03.2016 год. относно принудителното настаняване на чужденец в СДВНЧ към Дирекция „Миграция”, издадена от Началник група „Миграция” – Стара Загора, ОД на МВР – Стара Загора, местоизвършването на действията е в Стара Загора и компетентният административен съд, който следва да се произнесе по искането по чл.250 от АПК, е Административен съд – Стара Загора. 

 Административен съд - Стара Загора намира, че не е местно компетентния административен съд, който следва да разгледа и да се произнесе по направеното от Мазула С.З. /Mazulla Saffi Zada/, искане с правно основание чл.250 от АПК,   като съображенията за това са следните:

 Съгласно разпоредбата на чл.251, ал.1 от АПК, искането срещу неоснователни действия се предявява пред административния съд по местоизвършването на действията. Нормативната регламентация по чл.251, ал.1 от АПК за определяне на местната подсъдност на исканията с правно основание чл.250 от АПК, се явява специална по отношение на общите правила на АПК, поради което именно тя следва да намери приложение за определяне на местно компетентния административен съд, който да разгледа и да се произнесе по искането за прекратяване на действията на административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закона. В случая подаденото от Мазула С.З. /Mazulla Saffi Zada/ искане, е за незабавно прекратяване на действията на Дирекция „Миграция” при МВР „по фактическото задържане на лицето в СДВНЧ – Любимец” , т.е действията, чиято законосъобразност се оспорва с искане за тяхното прекратяване – действията по фактическото задържане на лицето, се извършват в СДНВЧ – Любимец, гр. Любимец, област Хасково. При прилагането на чл.251, ал.1 от АПК следва извода, че административният съд по местоизвършването на действията, компетентен да разгледа искането, е Административен съд – Хасково. Този извод не се променя от обстоятелството, че заповедта за принудителното настаняване на чужденеца в СДВНЧ към Дирекция „Миграция” - Заповед УРИ: 5377з – 11 от 15.03.2016 год., е издадена от Началник група „Миграция” – Стара Загора към ОД на МВР – Стара Загора. В случая обаче не се оспорва посочената заповед и доколкото търсената защита се основава на разпоредбата на чл.250 от АПК, а видно от приложената административна преписка, към настоящия момент действията по фактическото задържане на Мазула С.З. /Mazulla Saffi Zada/, чието прекратяване се иска, се извършват в СДВНЧ – Любимец към Дирекция „Миграция” на МВР, гр. Любимец, област Хасково, Старозагорският административен съд намира, че делото не му е подсъдно, съгласно чл.251, ал.1 от АПК.   

По изложените съображения и на основание чл.135, ал.6 във вр. с ал.3 от АПК, производството по делото пред настоящия съд следва да се прекрати, като делото бъде изпратено на ВАС за определяне на подсъдността.

Водим от горното, Старозагорският административен съд

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №163/2016 год. по описа на Административен съд - Стара Загора.

ПОВДИГА СПОР ЗА ПОДСЪДНОСТ, като на основание чл.135, ал.6 във вр. с ал.3 от АПК ИЗПРАЩА делото на Върховен административен съд, за определяне на подсъдността.

Определението не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се изпрати на Мазула С.З. /Mazulla Saffi Zada/, на посочения съдебен адрес.                            

 

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: