О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                    

 120                                              26.04.2015г.                                 град Стара Загора

 

 

Старозагорският административен съд, ІІІ състав, в закрито заседание на двадесет и шести април през две хиляди и четиринадесета година, в състав:

 

                                           

              СЪДИЯ: ГАЛИНА ДИНКОВА

    

 

при секретар                                                                                                     

и с участието на прокурора                                                                                       като разгледа докладваното от съдия    Г.ДИНКОВА     административно дело № 169 по описа за 2016г., за да се произнесе, съобрази следното:                                                       

 

 

Производството е по реда на чл. 145 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/.

 

Образувано е по жалба на М.И.С., подадена в качеството й на майка на непълнолетното дете Алис Манук Тавитян, против Заповед № СЗЗИХУ-3746/ 02.02.2016г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” гр.Стара Загора, с която е прекратена отпуснатата на М.И.С. месечна добавка за социална интеграция за детето Алис Манук Тавитян. 

 

След преценка на материалите по делото съдът намира, че подадената жалба е процесуално недопустима, по следните съображения:

 

Обжалваната заповед е издадена на основание чл. 42, ал.7  от закона за интеграция на хората с увреждания /ЗИХУ/ и чл.34, ал.1 от ППЗИХУ.

В чл. 42, ал.10 от ЗИХУ е въведен задължителен ред за административно обжалване издадените от директора на Дирекция „Социално подпомагане”  заповеди пред съответния директор на регионалната дирекция "Социално подпомагане" по реда на АПК. Тълкуването на тази императивна норма налага извода, че производството по административен контрол е абсолютна процесуална предпоставка за възникване правото на съдебно оспорване. В случая не може да намери приложение разпоредбата на чл.148 от АПК, регламентираща възможността административният акт да се оспори пред съда и без да е изчерпана възможността за оспорване по административен ред, тъй като е налице  императивен процесуален ред, предвиден в специален закон, какъвто е ЗИХУ.

 

Не се твърди от жалбоподателката, а видно и от съдържанието на приложената по делото административна преписка, Заповед № СЗЗИХУ-3746/ 02.02.2016г., предмет на жалбата, по която е образувано настоящото съдебно производство, не е обжалвана пред директора на Регионална дирекция „Социално подпомагане” гр.Стара Загора. Неизчерпването на реда за оспорване на заповедта пред по-горестоящия административен орган прави недопустимо съдебното обжалване на този акт. Съответно съдът е длъжен да изпрати преписката за разглеждане компетентния административен орган, защото от изхода на административния контрол за законосъобразност зависи възникването на правен интерес за оспорване на административния акт пред съда.

 

С оглед гореизложеното съдът намира, че жалбата, като подадена срещу акт който не подлежи на пряко съдебно оспорване, е недопустима, поради което следва да се да остави без разглеждане, производството по делото да се прекрати и жалбата да се изпрати на компетентния административен орган – директора на Регионална дирекция „Социално подпомагане” гр.Стара Загора, който след преценка на нейната допустимост, да се произнесе по основателността на жалбата.

 

Водим от горните мотиви и на основание чл.159, т.1 във вр. с чл.130 от АПК , съдът

 

    О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на М.И.С., подадена в качеството й на майка на непълнолетното дете Алис Манук Тавитян, против Заповед № СЗЗИХУ-3746/ 02.02.2016г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” гр.Стара Загора, с която е прекратена отпуснатата на М.И.С. месечна добавка за социална интеграция за детето Алис Манук Тавитян, като недопустима. 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 169/ 2016г. по описа на Административен съд – Стара Загора.

 

ИЗПРАЩА жалбата на жалбата на М.И.С., подадена в качеството й на майка на непълнолетното дете Алис Манук Тавитян, против Заповед № СЗЗИХУ-3746/ 02.02.2016г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” гр.Стара Загора, с която е прекратена отпуснатата на М.И.С. месечна добавка за социална интеграция за детето Алис Манук Тавитян,  на Директора на Регионална дирекция „Социално подпомагане” гр.Стара Загора,  по подведомственост.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от неговото съобщаване. 

 

 

 

           

                                                                      СЪДИЯ: