О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

118                                        26.04.2016г.                              Стара Загора

СТАРОЗАГОРСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД

На двадесет и шести април  2016г.

в закрито заседание в следния състав:

 

                                                                          СЪДИЯ: ДАРИНА ДРАГНЕВА

Като разгледа докладваното от съдия Драгнева административно дело №193 по описа за 2016г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

             Производството е образувано по исковата молба с правно основание чл.2б ал.1 вр. с ал.3 от ЗОДОВ, предявена от Н.Д.Д. с адрес ***, против държавата за сумата от 10 000лв., представляваща обезщетение за вреди от нарушаване на правото на разглеждане и решаване в разумен срок на досъдебно производство №2257/2004г. по описа на 4-то РУП –Варна, прокурорска преписка №1568/2009г. по описа на Окръжна прокуратура град Варна.

           Въз основа на заявеното основание за предявяване на иск срещу държавата, а именно за вреди от нарушено право по чл.6,§1 от Конвенцията за защита правата на човека основните свободи, настоящия състав на АС Стара Загора намира, че делото му е неподсъдно.

           Съгласно чл.2б ал.2 от ЗОДОВ, исковете по чл.2б ал.1 от същия закон се  разглеждат по реда на ГПК. Тази разпоредба сочи, че исковата претенция с посоченото правно основание подлежи на разглеждане от общите съдилища, в случая съобразно предявения размер на обезщетението от 10 000лв, както и направения от ищеца избор на местна подсъдност по чл.7 от ЗОДОВ, делото следва да се изпрати на РС Стара Загора.

           Мотивиран от изложеното и на основание чл.135 ал.2 от АПК, вр. с чл. 103 от ГПК и с чл.7 от ЗОДОВ, Административен съд Стара Загора

О П Р Е Д Е Л И

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.д. №193 по описа за 2016г. на АС Стара Загора, образувано по исковата молба на Н.Д.Д. против държавата за сумата от 10 000лв., представляваща обезщетение за вреди от нарушено право по чл.6 §1 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

ИЗПРАЩА делото на РС Стара Загора по компетентност.

 

Определението не подлежи на обжалване като не преграждащо хода на делото. Препис от него да бъде връчен на ищеца за сведение.

 

 

                                               АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ