О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

                    

       № 54       03.02.2017г.       град Стара Загора

 

 

   Старозагорският административен съд, V състав, в закрито заседание на трети февруари през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                            

СЪДИЯ: РАЙНА ТОДОРОВА

       

 

при секретар                                                                                                       и с участието

на прокурора                                                                                                      като разгледа

докладваното от съдия  Р. ТОДОРОВА   административно дело № 206 по описа за

2016г., за да се произнесе, съобрази следното:                                                       

 

Производството по делото е образувано по искова молба, подадена от Н.Д.Д., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в Затвора – гр. Стара Загора, с която е предявен иск с правно основание чл.1, ал.1 от ЗОДОВ срещу Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията” – гр. София, за присъждане на обезщетение в размер на 5 000лв. за претърпени от Н.Д. неимуществени вреди, вследствие на незаконосъобразна административна дейност, изразяваща се в неосигуряване от администрацията на Затвора – Стара Загора на минимално необходимите санитарно-хигиенни и битови условия, за периода 07.06.2012г. – 08.04.2016г.    

По делото е постъпило препис – извлечение от Акт за смърт № 1688/ 06.10.2016г. на Н.Д.Д. – ищец по делото.

 

С Определение № 264 от 19.10.2016г. на основание чл.229, ал.1, т.2 ГПК, е спряно производството по административно дело № 206/ 2016г. по описа на Административен съд – Стара Загора. От Община Хасково е изискано да представи по делото удостоверение за наследници на Н.Д.Д., с посочване на регистрираните постоянни /настоящи/ адреси на наследниците.

 По делото е постъпило Удостоверение за наследници изх. № 696 от 27.10.2016г., от което е видно, че наследници на лицето Н.Д.Д., починал на 05.10.2016г., са А.Д.Д. /брат/ и З.Д.К. /сестра/.

  С Определение от 11.11.2016г., на основание чл.230, ал.1 от ГПК, производството по административно дело № 206/ 2016г. по описа на Административен съд – Стара Загора е възобновено, като на основание чл.227 от ГПК като страни в съдебното производство, като правоприемници на ищеца Н.Д.Д., са конституирани лицата А.Д.Д. с постоянен и настоящ адрес *** и З.Д.К. с постоянен и настоящ адрес ***. На А.Д. и З.К. е изпратен препис от определението, ведно с препис от подадената от Н.Д. искова молба.

 

 Съобщението до А.Д. с препис от определението е върнато в цялост с удостоверяване, че лицето отказва да го получи. Съобщението до З.К. с препис от определението е върнато в цялост с отбелязване, че по сведения на собственика на жилището - Мария Сирянова, З.К. е живяла на адреса под наем за около месец преди пет години. По разпореждане на съдията – докладчик по делото е извършена служебна справка в НБД „Население” относно постоянния и настоящ адрес на З.К., от която справка се установи, че регистрирания постоянен и настоящ адрес ***.  

 

С разпореждане от 16.12.2016г. исковата молба е оставена без движение, като на основание чл.129, ал.2 от ГПК е указано на конституираните като страни в съдебното производство по делото правоприемници на ищеца Н.Д.Д. - А.Д.Д. и З.Д.К., в едноседмичен срок изрично да заявят, дали поддържат подадената от Н.Д. искова молба и предявения с нея иск с правно основание чл.1, ал.1 от ЗОДОВ срещу Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията” – гр. София.

 

Съобщението до А.Д. с препис от разпореждането е върнато в цялост с удостоверяване, че лицето отказва да го получи, поради което съгласно чл. 44, ал.1 от ГПК, съобщението е редовно връчено и приложено по делото на 03.01.2017г. Съобщението до З.К. е разпоредено да се връчи по реда на чл.43, ал.2 от ГПК - чрез залепване на уведомление, поради обстоятелството, че лицето не е намерено и не живее на регистрирания съгласно извършената служебна справка в НБД „Население” постоянен и настоящ адрес. При прилагането на чл. 47, ал.5 от ГПК съобщението се счита връчено на З.К. 11.01.2017г.

 

В законово установения срок, както и към датата на настоящото закрито съдебно заседание, А.Д.Д. и З.Д.К. не са изпълнили дадените от съда указания, поради което са налице предпоставките исковата молба да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото - прекратено.

 

Водим от горните мотиви и на основание чл.129, ал.3 от ГПК, съдът 

 

 

 

                                               О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

 

 

 ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ исковата молба, подадена от Н.Д.Д., с правоприемници А.Д.Д. *** и З.Д.К. с постоянен и настоящ адрес ***, с която е предявен иск с правно основание чл.1, ал.1 от ЗОДОВ срещу Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията” – гр. София, за присъждане на обезщетение в размер на 5 000лв. за претърпени от Н.Д. неимуществени вреди, вследствие на незаконосъобразна административна дейност, поради неотстраняване на нередовностите в срок.

 

 ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 206/ 2016г. по описа на Административен съд – Стара Загора.

           

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от неговото съобщаване.

 

 

 

 

                                                                                  СЪДИЯ: