О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№232                                          гр. Стара Загора                       07.09.2016 год.

 

 

Старозагорският административен съд, в закрито заседание на   седми септември през две хиляди и шестнадесета година, седми състав:

 

                                                   Административен съдия: МИХАИЛ РУСЕВ

 

при участието на секретаря......................................................, като разгледа адм. дело №309 по описа за 2016 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.145 и следващите от Административнопроцесуалния кодекс.

Образувано е по жалба на А.И.К. ***, против Заповед №782/25.05.2016 год. на Кмета на Община Казанлък.

Съдът, като обсъди представените по делото доказателства, и въз основа на извършена проверка на допустимостта и законосъобразността на обжалваното решение, намира, че жалбата е просрочена.

Съгласно чл.90, ал.1 от Наредба №15 за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, приета от Общински съвет Казанлък, Кмета издава заповед за спечелилият търга, която му се връчва лично или му се изпраща с писмо с обратна разписка. При несъгласие с провеждането на търга, участниците могат да подават жалби по реда на АПК в 14 дневен срок от уведомяването им – чл.90, ал.2 от Наредбата. Тази възможност за обжалване е посочено и в издадената заповед.

Оспорената заповед е получена от жалбоподателя на 20.06.2016 год., при условията на отказ, удостоверено върху самата заповед, с подписите на двама свидетели /лист 16 от делото/. Въпреки това, заповедта му е изпратена и по пощата, като същата е получена на 30.06.2016 год. Настоящият съдебен състав намира, че като дата на връчване следва да се приеме първата такава – 20.06.2016 год., когато се изпълнени и законовите предпоставки на чл.61, ал.2 от АПК – жалбоподателят е уведомен устно лично, но след като се е запознал със съдържанието й, е отказал да я получи. Отказът за получаване, не означава, че липсва връчване на административният акт. Същият е надлежно съобщен на заинтересованото лице и ако същото не е съгласно, може да упражни правото си на жалба и да защита своите права и интереси. Повторното връчване на акта, не представлява материалноправна предпоставка за възникване на нова право на жалба. Срокът за оспорване  започва да тече от първата дата на надлежно съобщаване на индивидуалният административен акт, която според настоящият съд е 20.06.2016 год. Прилагайки правилата на чл.60, ал.5 от ГПК по силата на препращата разпоредба на чл.144 от АПК, то срока започва да тече от следващия ден – 21.06.2016 год. и изтича в края на последния ден – 04.07.2016 год., който е работен ден. Жалбата е депозирана в деловодството на Община Казанлък на 13.07.2016 год., т.е. след определения от закона 14 дневен срок. В жалбата не са изложени съображения за нищожност на оспорената заповед, нито пък е направено искане за обявяване на нищожността й, поради което съдът намира, че оспорването е ограничено в рамките на 14 дена от съобщаването й.

Като такава жалбата се явява недопустима, като просрочена.

По тези съображения и на основание чл.159, т.5 от АПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на А.И.К. ***, против Заповед №782 от 25.05.2016 год. на Кмета на Община Казанлък, като недопустима.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело №309/2016 год. по описа на Административен съд Стара Загора.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред ВАС.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: