П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

Година 2017                                                          Град Стара Загора

Старозагорски административен съд                       ІІ касационен състав

На втори февруари                                             Година 2017

В публично заседание в следния състав:

 

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛИНА ДИНКОВА

 

                                               ЧЛЕНОВЕ:     ИРЕНА ЯНКОВА

                                                                       МИХАИЛ РУСЕВ

 

Секретар: Зорница Делчева

Прокурор: Петко Георгиев

                                                    

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГАЛИНА ДИНКОВА административно дело № 529 по описа за 2016 година.

                                                    

На именното повикване в 10,43 часа, се явиха:

ОСПОРВАЩ: ПРОКУРОР ПРИ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СТАРА ЗАГОРА – редовно призован, явява се прокурор Петко Георгиев.

ОТВЕТНИК: ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЧИРПАН – редовно призован, не се явява представител.

 ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СТАРА ЗАГОРА – редовно призована, явява се прокурор Петко Георгиев.

 

По хода на делото:

ПРОКУРОР: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

        

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА:

Производството е образувано по Протест на прокурор при Окръжна прокуратура гр. Стара Загора, с който са оспорени разпоредбите на чл. 4 ал.1 и на чл.49 ал.3 от Наредба за реда и придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, приета от Общински съвет Чирпан. С подробно изложени съображения за противоречие на оспорените подзаконови норми с разпоредби на нормативен акт от по-висока степен, в конкретния случай на чл.8 ал.9 и чл.35 ал.5 от Закона за общинската собственост, е направено искане да бъдат прогласени за нищожни или да се отменят като незаконосъобразни.

СЪДЪТ докладва постъпила молба с вх.№ 6/03.01.2017 г. от председателя на Общински съвет Чирпан, с която моли на основание чл. 156 ал.1 вр.чл. 159 т.3 протестът да бъде оставен без разглеждане и производството по делото да бъде прекратено, тъй като с Решение № 189 /22.12.2016 г. са направени изменения на оспорената Наредба досежно текстовете, предмет на оспорване, като изцяло е отменена разпоредбата на чл.49 ал.3, а чл.4, ал.1 от Наредба за реда и придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество е с променена редакция. Към молбата е приложено и самото решение на Общински съвет Чирпан.

СЪДЪТ докладва и изразено становище на оспорващия прокурор при Окръжна прокуратура Стара Загора в писмо изх.№ 3188/2016/16.01.2017 г., като претендира и направените по делото разноски в размер на 20,00/двадесет/лв. за публикация на обявление в Държавен вестник.

СЪДЪТ докладва постъпило допълнително Становище от ответника с вх.№ 436/01.02.2017 г. от председателя на Общинския съвет Чирпан с приложени към него доказателства.

 

ПРОКУРОР: Моля, да бъдат приети като доказателства представената с протеста Наредба и представените Решения с административната преписка на Общински съвет Чирпан, както и допълнително представените доказателства от Общински съвет Чирпан.

СЪДЪТ намира, че следва да приеме като писмени доказателства представените от страна на Прокуратурата и на Общински съвет Чирпан документи като относими и допустими към предмета на спора, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като писмени доказателства: Наредба за реда и придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на Общински съвет Чирпан, писмо изх. № 536/29.12.2016 г. на Общински съвет Чирпан с приложенията към него под опис и приложените към писмо изх.№ 032/18.01.2017 г. на Общински съвет Чирпан под опис, както и допълнително представените с депозираното Становище на Общински съвет Чирпан Предложение от прокурор при Районна прокуратура Чирпан и Програма на Община Чирпан за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост за 2017 г.

 

ПРОКУРОР: В случая споделям становището на Общински съвет Чирпан за наличие на предпоставки за прекратяване на производството, като моля да се произнесете в този смисъл със съдебен акт и да осъдите Общински съвет Чирпан да заплати на Окръжна прокуратура Стара Загора направените по делото разноски. Считам, че и при прекратяване на съдебното производство поради оттегляне на оспорения акт имаме право на разноски на основание чл. 143 ал.2 от АПК.

С оглед представените по делото доказателства и заявеното становище на страните, СЪДЪТ намира, че са налице предпоставките, визирани в чл.159, т.3 от АПК, приложим на основание чл.196 от АПК, за прекратяване на образуваното съдебно производство, тъй като оспорените разпоредби от подзаконовия  нормативен акт са оттеглени.

При този изход на делото и на основание чл.143, ал.2 от АПК следва да бъде уважено искането на оспорващия за присъждане на направените по делото разноски, представляващи заплатена такса в размер на 20.00лв. за публикуване на оспорването в Държавен вестник.

Предвид горното и на основание чл.159 т.3 от АПК СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ протеста на Прокурор при Окръжна прокуратура Стара Загора .

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 529/2016 г. по описа на Административен съд Стара Загора, поради оттегляне на оспорения административен акт.

ОСЪЖДА Община Чирпан ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Окръжна прокуратура Стара Загора сумата от 20,00/двадесет/лв., представляваща направени по делото разноски.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,05 часа.

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                    ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                         2.

 

 

                                                    СЕКРЕТАР: