О П Р Е Д Е Л Е Н И Е 

№41                                         30.01.2017 год.                      гр. Стара Загора

Старозагорският административен съд, в закрито заседание на тридесети януари две хиляди и седемнадесета година, шести състав:

 

Административен съдия: МИХАИЛ РУСЕВ

                                                            

при участието на секретаря............................................., като разгледа  адм. дело  №8 описа за 2017 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на  чл.135, ал.1 и 2 от АПК.

Образувано е по искова молба на Р.Д.Т. с настоящ адрес *** против Министерство на вътрешните работи гр. София и Националната агенция по приходите гр. София за изплащането на обезщетение в размер на 800 000.00 лв., представляващи неимуществени вреди от незаконосъобразен административен акт – Заповед №04009458 от 10.09.2004 год. на Началника на Направление „Български документи за самоличност”.

Първоначално жалбата е била подадена пред Административен съд Пловдив, като с Определение №3/03.0912017 год. по адм. дело №3090/2016 год., Административен съд – Пловдив е прекратил производството по делото и на осн. чл. 135, ал.2 от АПК, е изпратил същото по подсъдност на Административен съд – Стара Загора.

Подсъдността на делата предявени по реда на ЗОДОВ е уредена в специалната разпоредба на чл.7 от закона – или по мястото на увреждане или по местожителството на увреденото лице. Касае се за законово определена местна подсъдност, която зависи единствено и само от желанието на ищеца, т.е. зависи от неговата воля, налице е изборна подсъдност. Следва да се отбележи, че разпоредбата на чл.7 от ЗОДОВ е специална спрямо разпоредбата на чл.133 от АПК. Действително местната подсъдност в административното производство, когато се касае за претендиране на обезщетения е регламентирана в разпоредбата на чл.133, ал.2 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Според същата, делата се разглеждат от административния съд, по адреса и седалището на жалбоподателя, освен когато са съединени с оспорване по чл.133, ал.1 от АПК. В АПК е уредена общата хипотеза на подсъдност на делата, която обаче е приложима единствено и само при липсата на специална уредба в други закони. Такава в конкретния случай е налице /чл.7 от ЗОДОВ/ и ще е приложима именно тя.

Касае се за изборна подсъдност, упражняването на която зависи единствено и само от волята на увреденото лице.

В конкретния случай действително ищцата е с настоящ адрес гр. Стара Загора, но постоянния й адрес е с. Копривлен, общ. Хаджидимово, обл. Благоевград. От друга страна увреждането е настъпило в гр. София, местонахождението на органа издал индивидуалния административен акт, от чието издаване се претендират претърпените неимуществени вреди. Не на последно място, налице е изрично изразената воля на ищцата делото да се гледа от Административен съд София град /изразено чрез депозирането на изрична молба пред настоящия съд/, съдът намира, че следва да се зачете волята на ищецът и да се повдигне спор за подсъдност.

Предвид изложеното Административен съд Стара Загора счита, че компетентен да се произнесе по спора е Административен съд София град. Поради това и с оглед обстоятелството, че е изчерпана процесуалната възможност за изпращане на жалбата на надлежния съд, делото следва да се изпрати на ВАС за определяне на компетентния  съд.

Водим от горното и на основание чл. 135, ал.5 във вр. с ал.3 от АПК, Старозагорски административен съд, седми състав

О П Р Е Д Е Л И :

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело №8/2017 год. по описа на Административен съд – Стара Загора.

ПОВДИГА спор за подсъдност между Административен съд – Стара Загора и Административен съд София град по искова молба на Р.Д.Т. с настоящ адрес *** против Министерство на вътрешните работи гр. София и Националната агенция по приходите гр. София за изплащането на обезщетение в размер на 800 000.00 лв., представляващи неимуществени вреди от незаконосъобразен административен акт – Заповед №04009458 от 10.09.2004 год. на Началника на Направление „Български документи за самоличност”.

ИЗПРАЩА делото на ВАС на РБ за произнасяне по спора за подсъдност.

Определението не подлежи на обжалване.

                       

                                АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: