О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

                      

 № 86                                             23.03.2017г.                            град Стара Загора

 

 

Старозагорският административен съд, ІІ състав, в закрито заседание на двадесет и трети март през две хиляди  и седемнадесета година, в състав:

 

                                           

             СЪДИЯ: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

 

като разгледа административно дело № 109 по описа за  2017г., за да се произнесе, съобрази следното:                                                        

 

 

            Производството е по реда на чл. 145 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/. 

 

Образувано е по жалба на Едноличен търговец Димитър Иванов Божков с фирма „Димитър Божков”, ЕИК 833102337, със седалище гр.Стара Загора,  против Констативен акт № 2 от 10.01.2017г., съставен от работна група – служители при Община Стара Загора, осъществяващи контрол по строителството.  В жалбата е направено искане да бъде „обявена нищожността” на обжалвания констативен акт.   

След преценка на приложените към жалбата писмени доказателства и обсъди наведените доводи, съдът намира жалбата за процесуално недопустима, по следните съображения: 

Правото на жалба възниква и може да бъде упражнено при наличието на определени процесуални предпоставки, които обуславят и процесуалната допустимост на съдебното производство. Една от тези процесуални предпоставки /по аргумент от разпоредбата на чл.159, т.1 от АПК/, е наличието на акт, подлежащ на съдебно оспорване. А това са административни актове /индивидуални, общи и подзаконови нормативни/, доколкото не са изключени от приложното поле на действие на АПК. 

В обжалвания констативен акт № 2 от 10.01.2017г. е обективиран резултата от извършена проверка на служители, осъществяващи контрол по строителството в Община Стара Загора, във връзка с подадени до Кмета на Община Стара Загора сигнали от „Феърплей Камършъл”АД, в качеството му на собственик на имот с идентификатор 68850.513.7036, за изградени в имота му две незаконни едноетажни сгради, и отправена молба за предприемане на действия по тяхното премахване. Работната група в състав: инж.Ангел Стоманярски, инж.Радостина Иванова Андонова и Сашка Георгиева Иванова,  е констатирала, че в УПИ V 143,6119, кв.831, кв.”Бедечка” по плана на гр.Стара Загора, представляващ поземлен имот с идентификатор 68850.513.7036 по КККР на гр.Стара Загора, е налице строеж: „Стопанска сграда-склад”, изпълнен от ЕТ”Димитър Божков” гр.Стара Загора, без одобрени строителни книжа и издадено разрешение за строеж.  Въз основа на тези констатации работната група е дала заключение, че е налице безспорно установен незаконен строеж по см. на чл.225, ал.2, т.2 от ЗУТ, поради което съставеният констативен акт е основание за започване на административно производство по реда на чл. 225а, ал. 1 от Закона за устройство на територията за издаване на заповед за премахване на строежа. Посочено е, че възражения по него могат да бъдат подавани до Община Стара Загора в 7-дневен срок, считано от 11.01.2017г.  

Следователно обжалваният констативен акт е издаден по реда и на основание чл.225а, ал.2 от ЗУТ. С неговото съставяне се поставя началото на процедурата по установяването на незаконен строеж и е предпоставка за издаването на заповед от кмета на общината за премахването му.

В контекста на изложеното се налага извода, че оспорения от жалбоподателя констативен акт № 2 от 10.01.2017г. по своята същност представлява волеизявление, което е част от  производството по издаване на индивидуален административен акт, поради което същия не представлява индивидуален административен акт, съгласно разпоредбата на чл.21, ал.5 от АПК.

На съдебно обжалване подлежат само завършените административни актове. Актът е завършен, когато поражда правните си последици самостоятелно и засягането на правата или законни интереси на жалбоподателя са резултат от действието на самия обжалван акт, а не на следващ административен акт. В случая заповедта на кмета на общината за премахване на незаконен строеж, издадена въз основа на констативен акт № 2/ 11.01.2017г., е крайният акт, подлежащ на съдебен контрол и в производството по проверка на нейната законосъобразност подлежи на преценка и съставения констативния акт.

Наличието на годен за обжалване административен акт е абсолютна процесуална предпоставка за допустимостта на образуваното съдебно-административно производство и липсата му, както в случая, прави това производство недопустимо. 

Предвид изложеното съдът намира, че е налице процесуална пречка за разглеждане на подадената от ЕТ”Димитър Божков”, поради което производството по делото следва да бъде прекратено.

 

Водим от горните мотиви и на основание чл.159, т.1 от АПК, съдът

 

      О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ  жалбата на Едноличен търговец Димитър Иванов Божков с фирма „Димитър Божков”, ЕИК 833102337, със седалище гр.Стара Загора,  против Констативен акт № 2 от 10.01.2017г., съставен от инж.Ангел Стоманярски, инж.Радостина Иванова Андонова и Сашка Георгиева Иванова,  като недопустима.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 109/ 2017г. по описа на Административен съд – Стара Загора. 

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от неговото съобщаване. 

                       

 

 

                                                                                        СЪДИЯ: