О П Р Е Д Е Л Е Н И Е 

№171                                          16.06.2017 год.                      гр. Стара Загора

Старозагорският административен съд, в закрито заседание на шестнадесети юни две хиляди и седемнадесета год., шести състав:

 

Административен съдия: МИХАИЛ РУСЕВ

                                                            

при участието на секретаря............................................., като разгледа  адм. дело  №211 описа за 2017 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на  чл.135, ал.1 и 2 от АПК.

Образувано е по жалба на М.М.П. *** против мълчалив отказ на Министъра на вътрешните работи да се произнесе по подадена от нейна страна молба за заплащане на сумата от 1115.00 лв., представляващо възнаграждение за изготвена от страна на П. експертиза по досъдебно производство.

Съдът намира, че компетентен да разгледа така образуваното дело е Върховния административен съд на Република България.

Съгласно чл.132, ал.2, т.2, предл. последно от АПК, на Върховния административен съд са подсъдни оспорванията на актовете на министрите. Касае се за императивно правило и законова разпоредба, която не може да бъде променяна по съгласие на страните, а още по-малко от самия съд. Определената родова подсъдност не може да бъде дерогирана, поради което и актовете на който и да е министър, подлежат задължително на съдебен контрол единствено и само от страна на ВАС. Тази родова подсъдност не може да бъде променена и с разпоредбата на чл.133, ал.1 от АПК, която определя местната подсъдност на родово определените дела. По аналогия и мълчаливите откази на който е да е министър са родово подсъдни на ВАС.

С оглед на изричното волеизявление на жалбоподателката, обективирано в депозираното на 16.06.2017 год. второ уточнение на жалбата, че оспорва мълчаливият отказ на Министъра на вътрешните работи, но не и изричният отказ на Директора на ГД”Национална полиция”, то предмет на оспорване е формираният мълчалив отказ по подадена от П. молба до Министъра на вътрешните работи.

Предвид изложеното Административен съд Стара Загора счита, че компетентен да се произнесе по спора е Върховния административен съд на Република България.

Водим от горното и на основание чл. 135, ал.2 във вр. с ал.1 от АПК и Старозагорски административен съд, шести състав

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело №211/2017 год. по описа на Административен съд – Стара Загора.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Върховния административен съд на Република България.

Определението не подлежи на обжалване.

 

              АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: