О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

              

№155                                     31.05.2017 год.                         град Стара Загора

 

Старозагорският административен съд, в закрито съдебно заседание на тридесет и първи май две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                                                            Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

                                                                                  Членове:  ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                                    МИХАИЛ РУСЕВ

 

като разгледа докладваното от съдия М. РУСЕВ административно дело №230 по описа за 2017 год., за да се произнесе, съобрази следното:                                                       

 

Производството по делото е образувано по жалба на П.Т.З. ***, за отмяна на разпоредбата на чл.67 от Наредба №11 за управлението на общинските пътища,  приета от Общински съвет Николаево.

С писмо вх.№2255/31.05.2017 год., ответника по делото е представил пълната административна преписка по приемането на оспорената разпоредба от Наредба №11 за управлението на общинските пътища. Към преписката е приложено и писмо от 15.05.2017 год., в което се съдържат данни, че е налице оспорване на разпоредба от Наредбата, която е предмет на съдебене контрол по адм. дело №488/2016 год. по описа на Административен съд Стара Загора.

При извършената служебна проверка от страна на настоящия състав, се установено, че адм. дело №488/2016 год. е образувано по жалба на Сдружение с нестопанска цел „Български правозащитен алианс” съсъ седалище и адрес на управление гр. Пловдив, а предмет на оспорване е именно разпоредбата на чл.67 от Наредба №11 за управлението на общинските пътища,  приета от Общински съвет Николаево. По делото е постановено решение №164/29.05.2017 год., с което решение са обявени за нищожни разпоредбите на чл.67, ал.1 и ал.3 от Наредба №11, а жалбата в частта по чл.67, ал.2 от Наредбата, производството по делото е прекратено като недопустимо. Решението не е влязло в законна сила.

Предмет на оспорване по настоящето дело е разпоредба на подзаконов нормативен акт, поради което са приложими процесуалните правила на глава десета, раздел трети от АПК. Същото предполага обнародване на направеното оспорване в Държавен вестник, на интернет страницата на ВАС и се поставя на таблото на Административен съд Стара Загора. В конкретния случай, това обнародване е било осъществено  в ДВ бр.94/2017 год. /стр.115 от вестника/, като по този начин оспорването е било съобщено и на обществеността. Съгласно чл.189, ал.2 от АПК, всеки, който има правен интерес, може да се присъедини към оспорването или да встъпи като страна наред с административния орган до началото на устните състезания при всяко положение на делото, без да има право да иска повтаряне на извършени процесуални действия. Следователно законодателят е предвидил преклузивен срок за встъпването на заинтересуваните страни и това е началото на устните състезания. По делото са проведени две съдебни заседанния, като първото е било проведено на 19.01.2017 год., когато е даден ход на делото. Именно това е било последния ден, в който всяко едно заинтересувано лице е имало процесуалната възможност да се присъедини към направеното оспорване и да обоснове правния си интерес от това присъединяване. След тази дата, присъединяването е недопустимо, като направено след изтичането на преклузивният срок за това.

В конкретния случай, макар и в жалбата с която е сезиран съдът /постъпила в Административен съд Стара Загора на 12.05.2017 год./, да няма изрично заявено искане за присъединяване към направеното оспорване на тази разпоредба по адм. дело №488/2016 год. по описа на Административен съд Стара Загора, същата следва да се приеме именно като такава, с оглед на гореизложените обстоятелства. Съдът намира, че същата е подадена близо четири месеца след изтичане на преклузивният срок за това – 19.01.2017 год. С оглед на гореизложеното, жалбата е недопустима, като подадена след изтичането на срока за това, а образуваното съдебно производство следва да бъде прекратено.

Водим от горното и на основание чл.159, т.4 от АПК, Старозагорският административен съд

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на П.Т.З. ***, против разпоредбата на чл.67 от Наредба №11 за управлението на общинските пътища,  приета от Общински съвет Николаево, като недопустима.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело №230/2017 год. по описа на Административен съд Стара Загора.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред ВАС на Република България.

 

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

          ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                 2.