О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

№198                                       06.07.2017г.                       град Стара Загора

 

Старозагорският административен съд, VII състав, в закрито съдебно заседание на шести юли през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                                  СЪДИЯ: ДАРИНА МАТЕЕВА

 

при секретар                                                                                     

и с участието на прокурора                                                                                                 като разгледа докладваното от съдия Д.Матеева административно дело № 241 по описа за 2017г., за да се произнесе, съобрази следното:                                                       

 

 

           

 

Производството по настоящото дело е образувано по жалба на „Маркони МДС”ЕООД,ЕИК 123711347,със  седалище и адрес на управление: гр.Пловдив,  район „Северен” , бул. ”Дунав” №5, представлявано от управителя  Съби Марков Събев чрез пълномощник адвокат Анелия Георгиева Станчева от АК-Стара Загора  против Заповед № РД-15-86/25.04.2017г.,издадена от Кмета на Община Павел баня.

         С оспорената заповед е допълнена Заповед № РД15-74/06.04.2017г. в частта на класиране на участниците като е добавено,че на трето място е класиран участник №1-„Мениджмънт Бизнес Машини”ООД.

 

            Съдът намира, че подадената жалба против Заповед № РД-15-86/25.04.2017г.,издадена от Кмета на Община Павел баня, е процесуално недопустима поради липса на правен интерес от оспорването, по следните съображения.

 

Една от основните предпоставките за допустимост на жалбата против индивидуалния административен акт е наличието на правен интерес.

С  процесната Заповед № РД-15-86/25.04.2017г.,издадена от Кмета на Община Павел баня ,е допълнена Заповед № РД 15-74/06.04.2017г. ,издадена от кмета на Община Павел баня в частта на класиране на участниците като е добавено,че на трето място е класиран участник №1-„Мениджмънт Бизнес Машини”ООД.

С това допълване по никакъв начин не са засегнати законни интереси или права на жалбоподателя,който е бил участник в проведен публичен търг с явно наддаване на общински имот и е класиран на второ място,видно от Заповед № РД 15-74/06.04.2017г. ,издадена от кмета на Община Павел баня.

Правният интерес е процесуалноправно понятие и се свързва с призната от закона възможност да се търси съдебна защита. Поражда се от засягане на законни интереси, субективни права или свободи. Ако административният акт има пряк правопроменящ, правопрекратяващ или правопогасяващ ефект по отношение правата и законни интереси на жалбоподателя, е налице правен интерес. Правният интерес трябва да е личен и пряк, което означава че със самата отмяна на оспорения административен акт ще се отстрани настъпващата или настъпилата щета от изпълнението на административния акт.

В конкретния случай такъв правен интерес не е налице за жалбоподателя,поради което жалбата следва да бъде оставена без разглеждане и производството по делото се прекрати.

 

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 159, т.4 от АПК, Административен съд Стара Загора

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба на „Маркони МДС” ЕООД,ЕИК 123711347,със  седалище и адрес на управление: гр.Пловдив,  район „Северен” , бул. ”Дунав” №5, представлявано от управителя  Съби Марков Събев чрез пълномощник адвокат Анелия Георгиева Станчева от АК-Стара Загора  против Заповед № РД-15-86/25.04.2017г.,издадена от Кмета на Община Павел баня ,като недопустима.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 241/2017 г. по описа на Административен съд – Стара Загора.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд на Република България в 7- дневен срок от съобщаването му.

 

 

 

                                                              СЪДИЯ: