О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

237                                        02.08.2017г.                              Стара Загора

СТАРОЗАГОРСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД

На втори август  2017г.

в закрито заседание в следния състав:

                                                                                   СЪДИЯ: Дарина Драгнева

Като разгледа докладваното от съдия Дарина Драгнева административно дело №395 по описа за 2017г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.250 от АПК, образувано по искането на Д.Ж.Д. да бъде задължен Началник сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР Стара Загора да върне СУМПС ЕЕ 1192545/3 и СРМПС №004634860 на МПС лек марка Форд, модел „Кугър” с рег. №СТ8615АТ.

Искането е основано на следните факти: На 16.07.2017г., в град Стара Загора, на Ж. в качеството му на водач на МПС-во е извършена проверка с дрегер от служители на пътна полиция, които са му взели документа за управление на и талона. След което е задържан във Второ РУ МВР Стара Загора. Пробата  за алкохол и за наркотици, извършена след задълженото била отрицателна. Въз основа на този резултат счита за незаконно изземването на свидетелството за управление и на талона за регистрация на МПС-во. Иска от съда да се запознае с преписката и събраните доказаталства и да вземе решение, с което да задължи Пътна полиция гр. Стара Загора да му върнат документите. Прилага към жалбата протокол за полицейски обиск на лице.

Искането е подадено, чрез Началник сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР Стара Загора на 17.07.2017г. и е изпратено в АС Стара Загора по пощата на 31.07.2017г., ведно с преписката по издаване на Заповед № 17-1228-000883/16.07.2017г. за налагане на Принудителна административна мярка по чл.171 т.1 буква „б” от ЗДвП – временно отнемане на свидетелството за управление на МПС на водач до решаване на въпроса за отговорността, но не повече от шест месеца, с допуснато от закона предварително изпълнение. Заповед №17-1228-000883/16.07.2017г на Началник сектор „ПП” при ОД на МВР Стара Загора е връчена на Ж. на 25.07.2017г., след подаване на искането за издаване на разпореждане от съда за връщане на иззетите на 16.07.2017г. документи. Заповедта за налагане на принудителната мярка е издадена въз основа на АУАН №Д194428/16.07.2017г. за извършено от Ж. на същата дата административно нарушение по чл. 174 ал.3 предл. второ от ЗДвП – отказ на водача да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на наркотични вещества и техните аналози или не изпълни предписанието за медицинско изследване. При съставяне на акта за административно нарушение са отнети свидетелството за управление и талона за регистрация на моторното превозно средство, което действие се сочи като незаконно и се иска да бъде разпоредено връщане на отнетите документи.

Предвид основанието– незаконно изземване на свидетелство за управление на МПС-во и на талон за регистрация, извършено на 16.07.2017г., отнесено към искането – да се разпореди връщането им, и съобразно датата на подаването му до съда– 17.07.2017г. спрямо датата на връчване на Заповедта за налагане на принудителна административна мярка -25.07.2017г., настоящия състав на АС Стара Загора намира, че е сезиран с искане с правно основание чл.250 от АПК. Твърди се незаконност на действия, извършени от контролните органи по ЗДвП на 16.07.2017г., състоящи се в изземване на удостоверителни документи, чието прекратяване се претендира на 17.07.2017г., чрез отправеното до съда искане да бъде разпоредено тяхното връщане. Към този момент на лицето не е връчена Заповедта за налагане на принудителна мярка по чл.171 т.1 буква „б” от ЗДвП, поради което не е налице основание да се тълкува искането като жалба против този административен акт. На 16.07..2017г. на Ж. е предявено административно обвинение за нарушение на чл.174 ал.3 предл. второ от ЗДвП, видно от връчването на АУАН на същата, към който момент са му взети и удостоверителните документи. Следователно твърдението за незаконосъобразно вземане на  СУМПС и талона за регистрация на МПС, въпреки отрицателната проба за употреба на алкохол, може да бъде отнесено еднозначно само към действията на актосъставителя, поради което и във връзка с искането да се разпореди незабавно връщане на документите, се налага извод за претенция с правно основание чл.250 от АПК, която е лишена от правен интерес, защото:

Действията, чието прекратяване като незаконни се иска да бъде разпоредено от съда, вече са извършени на 16.07.2017г., чрез еднократния акт на тяхното изземване и прилагане към административно наказателната преписка, образувана със съставяне на акта за установяване на административно нарушение. Към настоящия момент в обективната действителност не се извършват фактически действия по изземване на посочените по-горе документи, които да обуславят интерес от търсената защита и да бъдат предмет на съдебен акт за тяхното прекратяване. Реда за защита срещу задържането на вече иззетите документи е друг – чрез оспорване на Заповедта за налагане на принудителната административна мярка, чрез защита срещу наказателното постановление, а ако лицето счита, че му се дължи връщане на иззетите СУМПС и талон за регистрация, то може да поиска от компетентния орган да му бъдат върнати документите и при бездействие да се ползва от исковия ред за защита, но не разполага с правен интерес да иска прекратяване на вече извършени фактически действия. Законодателя е посочил ясно, че се предоставя ред за защита  срещу фактически действия, които се извършват / в сегашно време/ без правно основание – закон или административен акт, включително и подлежащ на предварително изпълнение. Вече извършените фактически действия, дори да не са основани на закон или на административен акт не могат да бъдат прекратени, като може да се търси само обезвреда за причинените от тях вреди по реда на ЗОДОВ.

Мотивиран от изложеното и на основание чл.250 АПК, Административен съд Стара Загора

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ искането на Д.Ж.Д. да бъде задължен Началник сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР Стара Загора да прекрати действията по изземване на СУМПС ЕЕ1192545/3 и Талон за регистрация на МПС №004634860 и прекратява производството по делото.

ОСЪЖДА Д.Ж.Д. ЕГН **********  да заплати по сметка на АС Стара Загора държавна такса в размер на 10лв/десет/ в седмодневен срок, след изтичане на който да се издаде служебно изпълнителен лист.

         Определението подлежи на обжалване с частна жалба в 7-дневен срок  от съобщаването му на страните пред  ВАС на РБ.

                                                          Административен съдия: